Blog
Bezé
Praliné dort
Lehoučký jak obláček je tento dort z nadýchaného švýcarského bílkového krému s praliné z vlašských ořechů a bílkové korpusu s ořechy a mandlemi. Dort je trochu náročnější, tak není vhodný pro úplné začátečníky. Bez výkonného food procesoru, blenderu nebo termomixu se při výrobě praliné neobejdete, […]
Dort „Mařenka“
I podle fotek je poznat, že dnes opět doháním resty. Tento dort jsem pekla už v létě na oslavu jedněch kulatin, ale předělával se web, tak si musel na svou chvilku slávy počkat :-). Recept mám z polské kuchařky, v originále se jmenuje „Marysieńka“, kde […]
Pavlova s makovou šlehačkou
Lehoučky sníh a šlehačka – to je Pavlova! Tato je z několika vrstev. Nadýchané pláty bezé jsou proloženy hroznovými povidly od kluků z Živých vín, kteří je už vyrábějí v několika variantách podle odrůd, lemon curd a makovou šlehačkou. Příprava Pavlovy není úplně jednoduchá, protože […]
Pusinky s čokoládou
Další variace na pusinky, po kterých se u mě v pekařství jen zaprášilo. Kombinace sladkého bezé a hořké čokolády byla skvělá! Suroviny na 10 pusinek 100 g bílků (mohou být mražené) 200 g krupicového cukru 50 g hořké čokolády (nejlépe 70%) Bílky s cukrem dáme […]
Bezmasé pokrmy
Dýňové gnocchi se šalvějovým máslem
Dýňové gnocchi či česky noky je mé oblíbené podzimní jídlo. Nejdou připravovat ze všech dýní, je na ně potřeba pevnější, méně vodnatá dýně. Nejvíce se k jejich přípravě používá dýně Marina di Chioggia, která se u nás velmi těžce shání. Osvědčila se mi muškátová, máslová […]
Dýňové lívance s brynzou a houbami
Dýňové lívance mám moc ráda v jejich sladké variantě s povidly a tvarohem, vždy se krásně povedou, jsou vláčné a mají nádhernou barvu. Tentokrát jsem je zkusila udělat na slano s dušenými houbami a brynzou. Brynzu, pokud je pro Vás moc výrazná, můžete nahradit i […]
Quiche s hřiby a ajvarem
Variací quichů (slaných koláčů) je nepřeberné množství. Tato s ajvarem a hřiby u nás v pekařství teď na podzim slavila velký úspěch, a protože hřiby ještě rostou, tak si ji můžete upéct taky. Těsto 200 g hladké mouky 100 g vychlazeného másla velká špetka soli […]
Taštičky s kořenovou zeleninou a Lučinou
Wrocław je překrásné město v polském Dolním Slezsku. Protéká jím řeka Odra, která se zde dělí do několika koryt a tak vytváří mnoho ostrovů, které spojuje přes 300 mostů. Poklidnou atmosférou a maloměstským charakterem mi připomíná Brno, možná proto se sem tak ráda vracím. Určující […]
Cukroví
Rohlíčky Dana
Tyto rohlíčky mají určitě nespočet variací a názvů. U nás doma jim říkáme „rohlíčky Dana“ po příbuzné, od níž jsem získali recept. Základem je těsto z ořechů a bílků, nazdobené kakaovým krémem a přelité čokoládou. Protože jejich výroba není úplně snadná, zvláště vymačkávání hutného těsta […]
Išlské dortíčky
Pro mnoho z Vás je to asi tradiční cukroví. My jsme je doma nikdy nedělali, zkoušela jsem je loni poprvé a rázem se do nich zamilovala. Křehké těsto, hodně nakyslé šťavnaté ořechové náplně a plno čokolády. Išlské dortíčky (Ischler Törtchen) jsou tradiční rakouské čajové a […]
Praliné lanýže
Vánoční jedlý dárek? Nebo cukroví? Zbylo mi trochu praliné pasty z jiného receptu, tak jsem ji použila do jednoduchých lanýžů z čokolády a mascarpone. Část jsem obalila nejen v čokoládě, ale i krokantu. Druhou část jsem po obalení krokantem jen posypala. Za mě byla druhá […]
Čokoládové máslové sušenky
Velekřehké čokoládové máslové sušenky. Úplně se rozpouští na jazyku 🙂 Vzala jsem je vyfotit na výlet na rozhlednu Výhon nad Židlochovicemi a přežily ji jen tak tak, málem z nich byla sušenková drť. Takže na takové eskapády nejsou moc vhodné, ale směle se můžou vyjímat […]
Čokoládové moučníky
Čokoládové tartaletky s citronovým crémeux
Hutný čokoládový korpus a čokoládovou ganache vyvažuje svěží a lehké citronové želé a citronové crémeux. Mnohovrstevnatý dezert, kterým si určitě neuděláte ostudu.Recept vznikl ve spolupráci s Favi.cz, kde najdete mnoho doplňků, které jsou k výrobě tohoto dezertu nezbytné. Tartaletky 270 g hladké mouky110 g mandlové […]
Marcipánovo-kávová bábovka
Máte rádi bábovky? Já jo a tady je jedna taková hodně plnotučná :-D. Snoubí se v ní chuť čokolády, marcipánu, kávy, karamelizovaných ořechů a meruňkové marmelády a dohromady to tvoří harmonický celek. Je hodně hutná, vláčná a jeden kousek Vás dokonale zasytí. Nám se moc […]
Rohlíčky Dana
Tyto rohlíčky mají určitě nespočet variací a názvů. U nás doma jim říkáme „rohlíčky Dana“ po příbuzné, od níž jsem získali recept. Základem je těsto z ořechů a bílků, nazdobené kakaovým krémem a přelité čokoládou. Protože jejich výroba není úplně snadná, zvláště vymačkávání hutného těsta […]
Išlské dortíčky
Pro mnoho z Vás je to asi tradiční cukroví. My jsme je doma nikdy nedělali, zkoušela jsem je loni poprvé a rázem se do nich zamilovala. Křehké těsto, hodně nakyslé šťavnaté ořechové náplně a plno čokolády. Išlské dortíčky (Ischler Törtchen) jsou tradiční rakouské čajové a […]
Dorty
Praliné dort
Lehoučký jak obláček je tento dort z nadýchaného švýcarského bílkového krému s praliné z vlašských ořechů a bílkové korpusu s ořechy a mandlemi. Dort je trochu náročnější, tak není vhodný pro úplné začátečníky. Bez výkonného food procesoru, blenderu nebo termomixu se při výrobě praliné neobejdete, […]
Větrníčkový dort s červeným ovocem
Nepečené dorty s ovocem máme doma rádi, protože jsou svěží a lehké. Dělám je tak často na na narozeniny. Tohle je již několikátá variace na mém blogu. Tentokrát jsem na krémovou náplň použila crème fraîche, který má delikátnější chuť než kysaná smetana. Do krémové náplně […]
Mousse dort čokoláda a lesní ovoce
Pěnový dort pro milovníky čokolády. Hutný čokoládový korpus doplňuje nadýchaná čokoládová pěna a celé to vyvažuje svou kyselostí pěna z lesního ovoce. Dort je na výrobu složitější, tak jej rozhodně nedoporučuji začátečníkům. Čokoládový korpus190 g změklého másla150 g krupicového cukru2 vejce190 g hladké mouky40 g […]
Palačinkový dort podle Fiškuse
Když slaví narozeniny náruživá čtenářka příběhů o kocourovi Fiškusovi, tak je jasná volba, jak jí udělat radost – palačinkovým dortem. Fiškus totiž slaví narozeniny několikrát do roka, aby si s jeho spolubydlícím Pettsonem mohli právě ten udělat. Neteřince jsem se snažila vytvořit luxusní, palačinky jsou […]
Cheesecaky
Větrníčkový dort s červeným ovocem
Nepečené dorty s ovocem máme doma rádi, protože jsou svěží a lehké. Dělám je tak často na na narozeniny. Tohle je již několikátá variace na mém blogu. Tentokrát jsem na krémovou náplň použila crème fraîche, který má delikátnější chuť než kysaná smetana. Do krémové náplně […]
Banánový cheesecake se soleným karamelem
Na začátku roku jsem si dala předsevzetí, že přidám na blog alespoň jeden recept měsíčně. Doháněla jsem to většinou poslední den v měsíci a tak je tomu i v prosinci :-). Na poslední chvíli jsem se přinutila sednout k počítači a konečně napsat recept na […]
Ořechový cheesecake s povidly
Podzim u nás v pekárně patří hlavně ořechům, povidlům, čokoládě a máku a tak děláme hodně často tento ořechový cheesecake potřený povidly a posypaný karamelizovanými ořechy. Tentokrát jsem na něj použila hrušková domácí povidla, ale se švestkovými je neméně skvělý. Suroviny na korpus170 g máslových […]
Sernik s mákem a hroznovými povidly
Kluci z malého slovenského vinařství Živé vína ze Svätého Jura mi darovali povidla, která vaří z hroznů Frankovky. V Bratislavě už můžete i nějakou dobu navštívit jejich vinný bar zaměřený na přírodní, autentická a řemeslně vyráběná vína nebo na přehlídku těchto vín. K tomu ještě maková […]
Chleby
Chléb se sýrem Gruyère a parmskou šunkou
Začátkem léta pravidelně jezdíme k vinaři Otovi Ševčíkovi ochutnat mladá vína těsně před lahvováním z těch hroznů, které jsme mu na podzim pomáhali sbírat. Vždy z toho uděláme opulentní degustaci s množstvím jídla a vína nejen od něho. Letos jsem na ni upekla tento chleba. […]
Pšenično-žitný chléb
Demeter – sdružení biodynamických zemědělců působící nyní i u nás. Na jejich první školení jsem měla možnost upéct chleby z mouky z mlýna Sire Benat, která byla nádherně voňavá a skvěle kynula. Dostala jsem k dispozici pouze pšeničnou polohrubou a žitnou chlebovou mouku, tak to […]
Špaldový chléb
Na jarní prázdniny do Ostružné jsem jela opět vybavena kváskem, moukami i ošatkou, postižení se hold nezapře :-). Tentokrát jsem zkoušela chleba půl na půl ze špaldové celozrnné a pšeničné hladké mouky. Pekla jsem jej v peci, která se nedá bohužel úplně moc nahřát, takže […]
Koprový chléb
Koprový chleba s lososem podával Tonda z Divoké vařečky na oslavě deseti let tohoto báječného podniku. Protože jsem závislák nejen na maku, ale i kopru, tak mě tak nadchl, že jsem vyzkoušela udělat jeho verzi z kvásku. V chlebu je nejen čerstvý kopr, ale i […]
Knedlíky, noky, taštičky
Dýňové gnocchi se šalvějovým máslem
Dýňové gnocchi či česky noky je mé oblíbené podzimní jídlo. Nejdou připravovat ze všech dýní, je na ně potřeba pevnější, méně vodnatá dýně. Nejvíce se k jejich přípravě používá dýně Marina di Chioggia, která se u nás velmi těžce shání. Osvědčila se mi muškátová, máslová […]
Batátové knedlíky s lesním ovocem
Jedním slovem skvělé! Delikátní, vláčné, mají krásnou barvu. Klasické tvarohové těsto obohacené vařenými batáty, které knedlíkům dodávají přirozenou sladkost. Naplnila jsem je lesním ovocem, ale stejně dobré by podle mne byly klidně jen s borůvkami nebo malinami. Tvaroh a perník na strouhání dodaly knedlíkům tu […]
Taštičky s kořenovou zeleninou a Lučinou
Wrocław je překrásné město v polském Dolním Slezsku. Protéká jím řeka Odra, která se zde dělí do několika koryt a tak vytváří mnoho ostrovů, které spojuje přes 300 mostů. Poklidnou atmosférou a maloměstským charakterem mi připomíná Brno, možná proto se sem tak ráda vracím. Určující […]
Meruňkové knedlíky z Wachau
V našem nově nabytém meruňkovém sadu se toho letos moc neurodilo a vzhledem k přestárlosti stromů si ještě pěkných pár let na pořádnou úrodu počkáme, ale na meruňkové knedlíky to bylo 🙂 Tyto z tvarohového těsta obalené ve strouhance dělají v rakouském Wachau, kde se meruňkám, jabloním […]
Koláče
Jablečný koláč „Hasselback“
Nevím proč, ale kynuté buchty moc nepreferuji, přijdou mi většinou suché. Potom, když jednou za čas nějakou upeču, tak si říkám, jak je výborná 🙂 a nechápu, proč je nedělám častěji. Fakt je, že nejvíc mi chutnají úplně čerstvé, ještě trochu teplé.Tenhle koláč s pěkně […]
Švestkový koláč s mákem a citronovou pudingovou pěnou
Šest vrstev, které spolu dokonale ladí a ideálně se hodí k nadcházejícímu podzimu – křehké citronové těsto, maková náplň, citronová pudingová pěna, švestky a drobení z citronového křehkého těsta. Maková náplň200 g modrého máku1 velké vejce25 g rozinek (nejsou nutné)50 g jemného třtinového cukru30 g […]
Ostružinový koláč s jogurtem
Jeden kousek nikdy nestačí! Tohle jsem si říkala u tohoto koláče, který dokonale balancuje mezi jemnou nasládlou jogurtovou náplní, křehoučkým těstem a nakyslými ostružinami zasypanými hořkou čokoládou. To bylo hotové blaho v puse. Za mě jeden z top dezertů! Ostružiny můžete nahradit i borůvkami či […]
Rybízový koláč s crème fraîche
Jestli je u nás doma v letošní letní sezoně hit, tak určitě tento koláč, který jsem pekla už několikrát. Těsto je díky bramborovému škrobu vláčné a poleva z crème fraîche mu dodává jemnost a svěžest. Doporučuji použít opravdu crème fraîche, který má více tuku než […]
Křehká těsta
Čokoládové tartaletky s citronovým crémeux
Hutný čokoládový korpus a čokoládovou ganache vyvažuje svěží a lehké citronové želé a citronové crémeux. Mnohovrstevnatý dezert, kterým si určitě neuděláte ostudu.Recept vznikl ve spolupráci s Favi.cz, kde najdete mnoho doplňků, které jsou k výrobě tohoto dezertu nezbytné. Tartaletky 270 g hladké mouky110 g mandlové […]
Tartaletky s mangem a pistáciemi
Uff! Sepsat tento složitý recept byl teda velký záhul. 🙂 Bylo to snad náročnější, než samotná jejich tvorba, která je tedy také časově zdlouhavá a složitá. Velkou inspirací k tomuto receptu mi byla krásná a neodolatelná tvorba Elišky z Elikatesy. Tartaletky z křehoučkého těsta, plněné […]
Švestkový koláč s mákem a citronovou pudingovou pěnou
Šest vrstev, které spolu dokonale ladí a ideálně se hodí k nadcházejícímu podzimu – křehké citronové těsto, maková náplň, citronová pudingová pěna, švestky a drobení z citronového křehkého těsta. Maková náplň200 g modrého máku1 velké vejce25 g rozinek (nejsou nutné)50 g jemného třtinového cukru30 g […]
Ostružinový koláč s jogurtem
Jeden kousek nikdy nestačí! Tohle jsem si říkala u tohoto koláče, který dokonale balancuje mezi jemnou nasládlou jogurtovou náplní, křehoučkým těstem a nakyslými ostružinami zasypanými hořkou čokoládou. To bylo hotové blaho v puse. Za mě jeden z top dezertů! Ostružiny můžete nahradit i borůvkami či […]
Kynutá těsta
Jablečný koláč „Hasselback“
Nevím proč, ale kynuté buchty moc nepreferuji, přijdou mi většinou suché. Potom, když jednou za čas nějakou upeču, tak si říkám, jak je výborná 🙂 a nechápu, proč je nedělám častěji. Fakt je, že nejvíc mi chutnají úplně čerstvé, ještě trochu teplé.Tenhle koláč s pěkně […]
Bavorské vdolečky
Masopustní období se už chýlí téměř k závěru, tlustý čtvrtek je tu za pár dnů, tak si na něj usmažte třeba bavorské vdolečky. Já je mám raději s kopcem tvarohu vyšlehaného se šlehačkou než se strouhaným. Suroviny na 20 vdolků190 ml plnotučného mléka50 g másla50 […]
Tyčinky Gruyère
Poslední prázdninový den, tak jsem se vybičovala konečně k tomu napsat recept a upravit fotky na sýrové tyčinky, které jsem pekla na dovolenou s partou kamarádů a neteří v Biskupicích. Ono po těch snídaních, přesnídávkách, obědech, svačinkách a teplých večeřích strašně vyhládne a k večernímu […]
Muffiny s medvědím česnekem
Sice je to s křížkem po funuse, protože medvědí česnek už odkvetl, alespoň u nás na jižní Moravě. V tomto receptu ovšem využijete pesto z medvědího česneku, kterého já si vždycky dělám zásoby. Takže pokud ho máte doma taky, tak třeba využijete recept na slané […]
Listová těsta
Špenátový koláč s vinnou klobásou
Velmi jednoduchý koláč z listového těsta se špenátem a vinnou klobásou. Děláme jej doma nejčastěji na Velikonoce, ale mám jej ráda i jako lehký letní oběd či večeři. V létě, kdy není vinná klobása k sehnání, ji nahrazuji tenkými grilovacími klobáskami. Koláč je nejlepší z […]
Kytičky s lemon curd
Velmi jednoduchý a poměrně rychlý recept, pokud máte udělané listové těsto a uvařený lemon curd. Listové těsto doporučuji udělat si vlastní máslové, je to obrovský chuťový rozdíl. Já si ho vždy udělám rovnou víc, rozválím na pečicí papír, sroluji a dám do mrazničky. A jedna […]
Koláče s ricottou a medvědím česnekem
Na jižní Moravě už medvědí česnek vykoukl, a tak zahajuji další blogovou sezonu s touto mou oblíbenou surovinou.Dnes recept na koláče z listového těsta, plněné šunkou a ricottou s medvědím česnekem. Nejbáječnějšího výsledku docílíte, když si na ně vyrobíte domácí máslové listové těsto. Je sice […]
Tříkrálový koláč
Ve Francii se na svátek Tři králů, jenž je zakončením oslav Kristova zrození a připadá na 6. ledna, peče tradičně Galette des Rois, tedy Tříkrálový koláč. Křupavá krusta z máslového listového těsta je naplněná lahodnou mandlovou nádivkou. Do ní se zapéká malý dárek, nejčastěji v […]
Litá těsta
Dýňové lívance s brynzou a houbami
Dýňové lívance mám moc ráda v jejich sladké variantě s povidly a tvarohem, vždy se krásně povedou, jsou vláčné a mají nádhernou barvu. Tentokrát jsem je zkusila udělat na slano s dušenými houbami a brynzou. Brynzu, pokud je pro Vás moc výrazná, můžete nahradit i […]
Palačinkový dort podle Fiškuse
Když slaví narozeniny náruživá čtenářka příběhů o kocourovi Fiškusovi, tak je jasná volba, jak jí udělat radost – palačinkovým dortem. Fiškus totiž slaví narozeniny několikrát do roka, aby si s jeho spolubydlícím Pettsonem mohli právě ten udělat. Neteřince jsem se snažila vytvořit luxusní, palačinky jsou […]
Palačinkový dort s bezinkovým krémem a rybízovým želé
Máte ještě zásoby bezinkového sirupu? Ten se Vám teď bude hodit. Palačinkový dort se skládá z několika se střídajících vrstev bezinkového krému z mascarpone a šlehačky, červenorybízového želé a palačinek. Nejlepší je pořádně vychlazený a odležený až následující den. Rybízové želé 400 g červeného rybízu […]
Palačinky s brusinkovou omáčkou a žloutkovým krémem
Další brusinkový recept. Jemné francouzské palačinky plněné omáčkou z čerstvých brusinek a žloutkovým krémem s mascarpone a citronovou kůrou. Těsto na 12 palačinek 160 g hladké mouky 3 vejce 170 ml plnotučného mléka 160 ml vody (použila jsem sycenou) 40 g rozpuštěného prochladlého másla špetka […]
Masité pokrmy
Špenátový koláč s vinnou klobásou
Velmi jednoduchý koláč z listového těsta se špenátem a vinnou klobásou. Děláme jej doma nejčastěji na Velikonoce, ale mám jej ráda i jako lehký letní oběd či večeři. V létě, kdy není vinná klobása k sehnání, ji nahrazuji tenkými grilovacími klobáskami. Koláč je nejlepší z […]
Hlavička čili Velikonoční nádivka
Tradičním lidovým velikonočním pokrmem byla směs uzeného masa, pečiva, vajec a čerstvých bylin, které dodaly tělu sílu a energii po dlouhé zimě. Velikonoční nádivka má mnoho regionálních názvů, jako svítek, nadívajna, sekanice, baba, plnina a připravovala se na Boží hod velikonoční. Nádivka musí být, podle […]
Trhané vepřové maso se salsou z paprik
Jeden z dalších restů, k němuž mi fotky zahálí už hodně dlouho v počítači. V červnu mě oslovili z naší brněnské zrárny masa Mikrofarmy, že by chtěli dávat v jejich prodejně a zároveň bistru DeguŠtace prostor food blogerům. Startovala jsem to já a jeden den […]
Quiche lorraine
Lotrinský koláč je jeden z nejklasičtějších francouzských slaných koláčů. Jeho nepostradatelnou ingrediencí je restovaná slanina nebo uzené. Těsto 200 g hladké mouky 100 g vychlazeného másla velká špetka soli 1 kostka ledu Led necháme ve skleničce povolit, aby se částečně rozpustil. Mouku promícháme se solí, […]
Muffiny, cupcakes, košíčky
Halloweenské cupcakes
Chystáte se na halloweenskou oslavu? Přemýšlíte co na ni vzít? Zkuste dýňové cupcakes plněné povidly, ozdobené krémem ze smetanového sýru a čokoládou. Na ozdobu můžete použít cukrové zdobení Wilton, s halloweenskou tématikou jich mají hned několik variant. Dýňové pyré1 menší dýně hokaido nebo máslová1 lžíce […]
Kytičky s lemon curd
Velmi jednoduchý a poměrně rychlý recept, pokud máte udělané listové těsto a uvařený lemon curd. Listové těsto doporučuji udělat si vlastní máslové, je to obrovský chuťový rozdíl. Já si ho vždy udělám rovnou víc, rozválím na pečicí papír, sroluji a dám do mrazničky. A jedna […]
Banánové muffiny s čokoládou
Nadýchané, vláčné a vlhké muffiny, které budou chutnat nejen dětem. Suroviny na 12 muffinů200 g hladké mouky180 g krupicového cukru1 lžíce vanilkového cukru2 lžičky prášku do pečivašpetka soli2 menší vejce40 ml slunečnicového oleje150 ml podmáslí1 hodně zralý banán100 g čokoládových čoček z mléčné nebo bílé […]
Mandlové muffiny s lesním ovocem
Poprvé jsem vyrazila na houbařskou výpravu s malou neteří, chození v lese se jí moc nezamlouvalo, zato z jeho ozvěny byla nadšená. Tak dala nakonec přednost sezení v kočárku a neustálém pokřikování na mě „Ahooooj“ a „Haloooo“, když jsem kroužila tu v bližším, tu vzdálenějším […]
Nápoje
Višňový koktejl z podmáslí
Koktejl z višní, podmáslí a bílého jogurtu = ideální osvěžující rychlovka pro horký letní den. Suroviny 1 velká hrst višní 300 ml podmáslí 100 g bílého jogurtu 1 lžíce chia semínek 1 lžička medu Višně zbavíme stopek a pecek, chia semínka namočíme na 10 minut […]
Malinovo-banánové smoothie s pistáciemi
Suroviny 300 g malin (nejlépe mražených) 2 banány 250 g tvarohu 600 ml mléka 40 g třtinového cukru 20 g vyloupaných nesolených pistácií Tvaroh rozmixujeme s mlékem a třtinovým cukrem, přidáme banány nakrájené na kolečka a maliny (nerozmražené) a dále mixujeme, dokud nevznikne krémová konzistence. […]
Pomerančový vaječný likér
To jsme tak jednou jeli na výlet do vídeňské ZOO. Akce Panda! Moc se nevyvedla, sic jsme ji viděli, ale asi tak 10 sekund, než se odploužila z dosahu zorného pole. Rozladění jsme museli zahnat něčím sladkým, tak jsem vyrazili do nádherné cukrárny Fruth u […]
Limonáda z červené řepy
Tuhle super limonádu mi poradila Jola, která v jejich zahradnictví pěstuje i červenou řepu. Letos jsem ji u nich sázela já (možná proto se ji také moc nedařilo?). Něco málo se urodilo a tak jsem mohla vyrobit tuhle limonáda, která má krásnou barvu, je lehce […]
Nepečené moučníky
Větrníčkový dort s červeným ovocem
Nepečené dorty s ovocem máme doma rádi, protože jsou svěží a lehké. Dělám je tak často na na narozeniny. Tohle je již několikátá variace na mém blogu. Tentokrát jsem na krémovou náplň použila crème fraîche, který má delikátnější chuť než kysaná smetana. Do krémové náplně […]
Tiramisu s vaječným koňakem
Zbytky domácího vaječného koňaku od Vánoc chtěly využít a večeře s kamarádkami ve středozemním duchu těsně po Novém roce zase volala po nějakém lehčím dezertu z těchto končit. Tak jsem holkám udělala tiramisu s vaječným koňakem. Nic složitého. Zvlášť jestli si to ulehčíte koupenými piškoty, […]
Cheesecake z kozího sýru se soleným karamelem
Extravagantní nepečený cheesecake pro milovníky kozího sýru. Ten je v kombinaci se soleným karamelem a celozrnnými sušenkami naprosto skvělý. A pokud ho ozdobíte okvětními lístky růže, můžete mít originální valentýnský dárek. Suroviny na dva poháry 40 g čerstvého kozího sýru 125 g smetanového sýru – […]
Jahodový pohár s ricottou
Velikonoční koláč s arašídovým máslem je trochu časově náročnější, tak je tu jeden super rychlý a jednoduchý recept na pohár s čokoládovými vajíčky Lindt pro velikonoční koledníky. Pokud máte trochu víc času, tak si můžete i piškoty upéct sami podle tohoto receptu, piškoty potom můžete vykrajovat […]
Odpalovaná těsta
Větrníčkový dort s červeným ovocem
Nepečené dorty s ovocem máme doma rádi, protože jsou svěží a lehké. Dělám je tak často na na narozeniny. Tohle je již několikátá variace na mém blogu. Tentokrát jsem na krémovou náplň použila crème fraîche, který má delikátnější chuť než kysaná smetana. Do krémové náplně […]
Krokantové Choux au Craquelin
Choux au Craquelin [Šu o krakəli] s krokantovým krémem a uvnitř s překvapením v podobě malé profiterolky s krémem ze soleného karamelu. Choux au Craquelin jsou větrníky upečené s drobenkou, která na nich při pečení rozpraská a vytvoří křupavou vrstvu. Je to poměrně náročný dezert, […]
Ruby Choux au Craquelin
Blíží se sv. Valentýn, tak to dnes bude trošku růžové. U Míni v její čokoládovně Minach jsem narazila na čočky ruby čokolády a hned cestou domů jsem přemýšlela, co s nimi provedu 🙂 Dlouho jsem měla taky v merku francouzské větrníky s drobenkou Choux au […]
Dort s čokoládovou pěnou a větrníčky
Čokoládový korpus, čokoládová pěna, čokoládová poleva a větrníčky, prostě čokoládová bomba! Taky co jiného udělat na takovou velkou oslavu jedněch „kristovek“ a jedněch kulatin. Bohužel nemám dostatečně širokoúhlý objektiv, abych zvládla vyfotit všechny láhve, které se na tom bujarém večírku vypily 🙂 Recept podle Moich […]
Piškotová těsta
Větrníčkový dort s červeným ovocem
Nepečené dorty s ovocem máme doma rádi, protože jsou svěží a lehké. Dělám je tak často na na narozeniny. Tohle je již několikátá variace na mém blogu. Tentokrát jsem na krémovou náplň použila crème fraîche, který má delikátnější chuť než kysaná smetana. Do krémové náplně […]
Tiramisu s vaječným koňakem
Zbytky domácího vaječného koňaku od Vánoc chtěly využít a večeře s kamarádkami ve středozemním duchu těsně po Novém roce zase volala po nějakém lehčím dezertu z těchto končit. Tak jsem holkám udělala tiramisu s vaječným koňakem. Nic složitého. Zvlášť jestli si to ulehčíte koupenými piškoty, […]
Kokosová bábovka s mandlemi
Předminulý víkend jsem si udělala výlet Do Zlatých Hor, kde mají novou pekárnu Hanákovi. Tomáš se chodil zaučovat ke mně v Brně, a tak jsem se i domluvili, že se k nim někdy přijedu podívat a upečeme společně nějaké sladkosti. Myslela jsem, že to bude […]
Dětské piškoty
Malá výletnice potřebovala na výlet Pustým žlebem v Moravském krasu nějakou svačinku, a protože je pěkně mlsná, byly domácí piškoty ideální volba. Jejich výroba je velmi jednoduchá a rychlá, přitom se chuť s těmi kupovanými nedá srovnat. Tak snad budou chutnat i Vašim malým turistům. […]
Polévky
Kopřivový krém s brynzou
Na Velikonoce se tradičně podávaly pokrmy z jehněčího a kopřiv a to bylo také inspirací pro tuto polévku. Kopřivovou polévku jsem udělala v krémové variantě a přidala jsem do ní ovčí brynzu. Brynzy v ní není moc, aby chuťově nepřeválcovala kopřivy. Brynza je obvykle dost […]
Krém z medvědího česneku s uzeným lososem
Krémovou polévku z brambor a medvědího česneku jsem si zamilovala a fakt nevím, co budu dělat po zbytek roku, kdy ta zelená dobrota neroste 🙂 Její chuť skvěle podtrhuje uzený losos a domácí bageta. Suroviny 150 g medvědího česneku 1 l zeleninového vývaru 5 větších […]
Staropolská rybí polévka
Vím, je to dost pozdě, Štědrý večer už byl, ale rybí polévku netřeba vařit jen o tomto dnu. Recept je z televizního pořadu Okrasa łamie przepisy, polského kuchaře Karola Okrasy. Mimochodem, těm co ovládají polštinu, tento pořad vřele doporučuji. Zaujalo mě na něm i to, […]
Dýňovo-bramborovo-tomatový krém
Další z mých oblíbených krémových polévek z pečené zeleniny. Tentokrát jsem k dýni na plech přihodila i loupaná rajčata a brambory. Tuhle variantu s chutí pojídali i zarytí odpůrci dýňové polévky. Takže tak 🙂 Suroviny1 menší dýně hokaido4 rajčata2 větší brambory6 stroužků česnekuolivový olejčerstvé bylinky […]
Přílohy
Růžičková kapusta s cizrnou
Růžičková kapusta u nás stále frčí. Tentokrát byla zapečená s cizrnou a šmrnc ji dodávaly citronová kůra a černucha, které se lidově říká černý kmín. Má lehce pálivou chuť a je dobrá i do pečiva. Suroviny na 4 porce 500 g růžičkové kapusty 1 plechovka […]
Růžičková kapusta po anglicku
Opět jedno jednoduché a rychlé jídlo z mé oblíbené zimní zeleniny – růžičkové kapusty. Zapečené kapustičky s karamelizovaným balsamikovým octem a opraženou strouhankou, podávané s omáčkou ze sýra Cheddar. Do omáčky můžete přimíchat i vlašské ořechy nebo drobně nasekaný čerstvý estragon. Určitě půjde použít i […]
Pečená rajčata s balsamikem a mozzarellou
K tomuto receptu mě inspirovala Kája z krásného blogu S vášní pro jídlo. Vyzkoušela jsem její variantu, která byla skvělá. Pečená rajčata s balsamikem jsou neskutečná dobrota! Myslím, že jsem si zadělala na další závislost, protože hned následující den se pekla nová várka v mé […]
Opékané brambory s polentou a rozmarýnem
Tip na jednoduchou a celkem rychlou večeři z brambor obalených v polentě a okořeněných rozmarýnem a česnekem. Podávat je můžete samostatně nebo k nim přidat třeba dip, mohou být také přílohou k masitým jídlům. Suroviny na 3 až 4 porce 10 brambor uvařených ve slupce […]
Přísady
Fialkový sirup
Suroviny 50 g květů violky vonné 150 ml vody 125 g krupicového cukru citronová šťáva Květy violky vonné bez stonků přelijeme vařící vodou a uzavřeme ve skleničce, necháme 24 hodin stát. Následující den přecedíme přes jemné sítko nebo plátno do hrnce. Do vody přisypeme cukr […]
Přepuštěné máslo
Sedíme se sestřenicí Moniou na lavičce pod obrovským ořechem na dvoře u prababičky Marie v Łąkach (Louky nad Olší) a ta nám na odpolední svačinu nese čerstvý, ještě teplý, chleba namazaný přepuštěným máslem a posypaný krystalovým cukrem. Naše nejoblíbenější jídlo. Taky jsme si ho za […]
Pesto z medvědího česneku
Právě vrcholí nejlepší období pro sběr medvědího česneku. Tato bylina roste především ve vlhčích a stinnějších lesích a hájích, nejčastěji v lužních lesích. Sbírají se její listy, dokud nezačne kvést, tedy přibližně od půlky března do půlky května. Listy medvědího česneku jsou podobné konvalince, ale […]
Mincemeat
Mincemeat je směs sušeného, kandovaného a čerstvého ovoce, ořechů, koření a destilátu nebo likéru. Původně se do něj přidávalo i hovězí maso a lůj, ale na tuto variantu jsem neměla odvahu :-). Směs je náplní tradičního vánočního koláče z křehkého těsta Mince pie. Na ten […]
Rybí pokrmy
Krém z medvědího česneku s uzeným lososem
Krémovou polévku z brambor a medvědího česneku jsem si zamilovala a fakt nevím, co budu dělat po zbytek roku, kdy ta zelená dobrota neroste 🙂 Její chuť skvěle podtrhuje uzený losos a domácí bageta. Suroviny 150 g medvědího česneku 1 l zeleninového vývaru 5 větších […]
Špagetová dýně s krevetami a cherry rajčaty
Konečně se už v obchodech a na trzích prodávají i jiné dýně než Hokkaido, tak tu mám jeden tip na jednoduchý oběd nebo večeři ze špagetové dýně. Suroviny na 2 až 3 porce ½ špagetové dýně čerstvé bylinky (tymián, oregano, rozmarýn, estragon, libeček) 1 lžička […]
Quiche Niçoise
Quiche čili slaný koláč inspirovaný salátem Niçoise se zelenými fazolkami, olivami, bramborami a tuňákem. Křehké těsto 200 g hladké mouky 100 g vychlazeného másla velká špetka soli 1 kostka ledu Led necháme ve skleničce povolit, aby se částečně rozpustil. Mouku promícháme se solí, přidáme k ní […]
Quiche s lososem a listovým špenátem
Další tip na lehký oběd nebo večeři teď, kdy je k dispozici čerstvý listový špenát. Spolu s čerstvým lososem a bešamelovou omáčkou z něj můžete udělat výborný koláč, po kterém se určitě jen zapráší. Pokud Vám, stejně jako mně, zůstane trochu bešamelu, tak ke koláči […]
Řezy
Citronový koláč z ricotty
Citronová vůně se při pečení linula celou kuchyní, možná to bylo i těmi skvělými citrony, které jsem si přivezla z poslední cesty do italského Piemontu. Nic naplat, zralé, voňavé a šťavnaté citrony ze Sicílie u nás bohužel neseženeme. Jsem blázen a z cest už vozím […]
Černorybízové řezy
Když jsem včera uviděla tyhle řezy u Doroty na Moich wypiekach, bylo jasné, že je musím co nejdříve vyzkoušet. Kombinace krému ze smetanového termizovaného sýra, černý rybíz a čokoládový korpus mě úplně nadchly. Pro mě osobně letošní objev, ale máme teprve začátek ledna :-). Řezů […]
Podzimní řezy
Vláčný dýňový piškot, povidla, smetanový sýr a čokoláda. Tento dezert rozhodně bude patřit do mých TOP 10! Dýňový korpus je vláčný, nadýchaný a neskutečně voňavý a spolu s dalšími vrstvami tvoří lahodnou kombinaci. Dýňové pyré1 menší dýně hokaido nebo máslová1 lžíce máslašpetka soli Dýni omyjeme, […]
Mléčné řezy
Hledala jsem recept, ve kterém bych využila sušené mléko lelkující hodně dlouho ve špajzu. Do oka mi padly tyhle mléčné řezy na Moich wypiekach. Nadýchaný kakaový piškot je proložený mléčným krémem. Řezy jsou hodně vysoké, vůbec by nevadilo připravit je při stejné velikosti z poloviční […]
Serniky
Sernik s mákem a hroznovými povidly
Kluci z malého slovenského vinařství Živé vína ze Svätého Jura mi darovali povidla, která vaří z hroznů Frankovky. V Bratislavě už můžete i nějakou dobu navštívit jejich vinný bar zaměřený na přírodní, autentická a řemeslně vyráběná vína nebo na přehlídku těchto vín. K tomu ještě maková […]
Makový sernik
Minulou neděli jsme v Tišnově pořádali Restaurant day, na kterém jsem prodávala v rámci polského menu i tento makový sernik. Spoustě lidí moc chutnal a prosili o recept, jenže já ho nestihla ani vyfotit, tak jsem jej musela dělala tento víkend znovu. Ostatně, stejně jsme […]
Sernik s borůvkami a drobenkou
Když potřebujete dort, který vydrží dvouhodinovou cestu autobusem z Brna do Vídně a potom ještě další dvě hodiny chození po městě, tak doporučuji určitě sernik nebo také cheesecake. Všechno tohle přežil bez újmy a oslavenec jej dostal v jednom kuse :-). Jen škoda, že jsem […]
Sernik s brusinkami na makovém korpusu
Ještě že je pořád co slavit a mohla jsem udělat (sama sobě) zas nějaký dortík. Tři oblíbené suroviny – mák, tvaroh a brusinky – spolu zafungovaly skvěle. Křehký makový korpus, na něm hutný těžký sernik/cheesecake a brusinková omáčka. Inspirace z Kwestii smaku. Makový korpus 170 […]
Slané pečivo
Špenátový koláč s vinnou klobásou
Velmi jednoduchý koláč z listového těsta se špenátem a vinnou klobásou. Děláme jej doma nejčastěji na Velikonoce, ale mám jej ráda i jako lehký letní oběd či večeři. V létě, kdy není vinná klobása k sehnání, ji nahrazuji tenkými grilovacími klobáskami. Koláč je nejlepší z […]
Hlavička čili Velikonoční nádivka
Tradičním lidovým velikonočním pokrmem byla směs uzeného masa, pečiva, vajec a čerstvých bylin, které dodaly tělu sílu a energii po dlouhé zimě. Velikonoční nádivka má mnoho regionálních názvů, jako svítek, nadívajna, sekanice, baba, plnina a připravovala se na Boží hod velikonoční. Nádivka musí být, podle […]
Koláče s ricottou a medvědím česnekem
Na jižní Moravě už medvědí česnek vykoukl, a tak zahajuji další blogovou sezonu s touto mou oblíbenou surovinou.Dnes recept na koláče z listového těsta, plněné šunkou a ricottou s medvědím česnekem. Nejbáječnějšího výsledku docílíte, když si na ně vyrobíte domácí máslové listové těsto. Je sice […]
Tyčinky Gruyère
Poslední prázdninový den, tak jsem se vybičovala konečně k tomu napsat recept a upravit fotky na sýrové tyčinky, které jsem pekla na dovolenou s partou kamarádů a neteří v Biskupicích. Ono po těch snídaních, přesnídávkách, obědech, svačinkách a teplých večeřích strašně vyhládne a k večernímu […]
Smažené moučníky
Bavorské vdolečky
Masopustní období se už chýlí téměř k závěru, tlustý čtvrtek je tu za pár dnů, tak si na něj usmažte třeba bavorské vdolečky. Já je mám raději s kopcem tvarohu vyšlehaného se šlehačkou než se strouhaným. Suroviny na 20 vdolků190 ml plnotučného mléka50 g másla50 […]
Palačinkový dort podle Fiškuse
Když slaví narozeniny náruživá čtenářka příběhů o kocourovi Fiškusovi, tak je jasná volba, jak jí udělat radost – palačinkovým dortem. Fiškus totiž slaví narozeniny několikrát do roka, aby si s jeho spolubydlícím Pettsonem mohli právě ten udělat. Neteřince jsem se snažila vytvořit luxusní, palačinky jsou […]
Boží milosti – pečené
Právě frčí masopustní období, ke kterému patří boží milosti, vdolky a koblihy. Všechno pěkně smažené, protože byl čas nabírat energii na předvelikonoční půst. V dnešní době se už málokdo postí, tak je tu i zdravější pečená varianta božích milostí. A kam jinam je udělat, než […]
Oreillettes – provensálské boží milosti
K fašanku či masopustu, tedy konci období hojnosti před Velikonočním půstem, neodmyslitelně patří obřadní smažené pečivo – boží milosti a koblihy. Obé se v hojné míře objevuje i v celé Evropě v nezpočetných variacích. Mám slabost pro boží milosti, na něž doma hromadím recepty. Už […]
Sušenky
Zajíčci s čokoládou
Malí koledníci určitě nepohrdnou odměnou za mrskání v podobě těchto máslových sušenek s ořechy, slepovaných čokoládovo-ořechovou náplní. Na cca 12 kusů200 g hladké mouky75 g jemně mletých vlašských ořechů200 g másla60 g moučkového cukru1 lžíce vanilkového cukru Mouku prosejeme spolu s cukrem, promícháme s ořechy […]
Velikonoční sušenky s rakytníkem
O víkendu jsme si udělali rodinný výlet s bratrem, dětmi a psiskem do Moravského krasu. Kateřinská jeskyně, pěšky Macocha a zpět na Skalní mlýn lanovkou a vláčkem, což se děckám líbilo nejvíc. Kateřinská jeskyně sice nemá tak bohatou krápníkovou výzdobu, jako třeba Punkevní, ale zase […]
Třešňové sušenky
Doma hromada třešní, které jsem dostala, a před námi výlet přes Pálavu do Mikulova, tak jsem si řekla, že z nich udělám nějakou svačinku na cestu. Oblíbenou bublaninu “Velmi chutná, je jí plný plech” jsme už měli, tak jsem udělala tyhle, na cestu, velmi praktické […]
Sušenky „Sobi“
Sobi na vánočním stole udělají určitě radost hlavně dětem. Voní pomerančem a jsou díky množství másla velmi křehké. Té naší cácorce chutnaly moc! Musela jsem jí upéct další várku na výlet do Pustého žlebu, a nepohrdl jimi ani prasopes, které ho jsme tam našly 🙂 […]
Šlehaná těsta
Cuketový chlebíček s ořechy a lime curd
Už také nevíte co s přerostlými cuketami a klasické cuketové buchty s kakaem jste přejedení? Tento cuketový chlebíček je netradičně s olivovým olejem a velkým množstvím vlašských ořechů. Jejich chuť jsem zvýraznila ještě jejich před pečením. Nasekejte je do chlebíčku opravdu nahrubo, ať jsou tam […]
Bábovka s překvapením
Vláčná nadýchaná bábovka, která uvnitř překvapí náplní ze šlehané ganache z bílé čokolády. Bílá čokoláda, vaječný likér a borůvky se skvěle doplňují, je to taková jemná chuťová kombinace. Skvělá bude určitě i s malinami. Těsto 300 g hladké mouky35 g bramborového škrobu12 g prášku do […]
Rybízový koláč s crème fraîche
Jestli je u nás doma v letošní letní sezoně hit, tak určitě tento koláč, který jsem pekla už několikrát. Těsto je díky bramborovému škrobu vláčné a poleva z crème fraîche mu dodává jemnost a svěžest. Doporučuji použít opravdu crème fraîche, který má více tuku než […]
Makovo-mrkvový koláč
Tenhle koláč je fakt luxusní, zvlášť pro milovníky máku! Klidně jej můžete vydávat i za lehčí dort. 🙂 Ve šlehaném citronovém korpusu pěkně křupe mák a barvu mu dodává jemně strouhaná mrkev, která v něm není nijak výrazně cítit. Pomazaný je vysokou vrstvou krému z […]
Třená těsta
Marcipánovo-kávová bábovka
Máte rádi bábovky? Já jo a tady je jedna taková hodně plnotučná :-D. Snoubí se v ní chuť čokolády, marcipánu, kávy, karamelizovaných ořechů a meruňkové marmelády a dohromady to tvoří harmonický celek. Je hodně hutná, vláčná a jeden kousek Vás dokonale zasytí. Nám se moc […]
Mousse dort čokoláda a lesní ovoce
Pěnový dort pro milovníky čokolády. Hutný čokoládový korpus doplňuje nadýchaná čokoládová pěna a celé to vyvažuje svou kyselostí pěna z lesního ovoce. Dort je na výrobu složitější, tak jej rozhodně nedoporučuji začátečníkům. Čokoládový korpus190 g změklého másla150 g krupicového cukru2 vejce190 g hladké mouky40 g […]
Batátová bábovka
Po dlouhé době se mi do rukou dostalo aktuální číslo časopisu Sweet Dreams, který vychází v německy mluvících zemích. Hned mě v něm zaujala tato bábovka ze sladkých brambor čili batátů, a protože ty má ráda i ma malá neteř, kterou jsem o víkendu hlídala, […]
Tvarohová bábovka s čokoládou
Hutná bábovka, které dodává vláčnost a jemnost tvaroh se smetanou. Vonící vanilkou a čokoládou. Suroviny150 g másla300 g krupicového cukru20 g vanilkového cukru6 vajec250 g plnotučného tvarohu250 ml smetany ke šlehání120 g čokoládových čoček ze 70% čokolády nebo nahrubo nasekaná tabulka čokolády380 g polohrubé mouky15 […]
Vařené moučníky
Batátové knedlíky s lesním ovocem
Jedním slovem skvělé! Delikátní, vláčné, mají krásnou barvu. Klasické tvarohové těsto obohacené vařenými batáty, které knedlíkům dodávají přirozenou sladkost. Naplnila jsem je lesním ovocem, ale stejně dobré by podle mne byly klidně jen s borůvkami nebo malinami. Tvaroh a perník na strouhání dodaly knedlíkům tu […]
Čokoládová panna cotta
Suroviny na 6 porcí 250 ml smetany ke šlehání 100 ml plnotučného mléka 100 g hořké čokolády (70%) 20 g moučkového cukru špetka mletého muškátového oříšku 10 g plátkové želatiny Nachystáme si 6 mističek o objemu minimálně 125 ml. Želatinu namočíme do malého množství studené […]
Rýžovo-pomerančový dort
Tradiční italský dezert – Torta di riso al profumo d’arancio – není jen tak nějaký obyčejný rýžový nákyp! Rýže je vláčná a krémovitá a celá ta laskomina nádherně voní po pomerančích. U mě vede studená varianta, druhý den, kdy se v něm vše rozleží, je […]
Meruňkové knedlíky z Wachau
V našem nově nabytém meruňkovém sadu se toho letos moc neurodilo a vzhledem k přestárlosti stromů si ještě pěkných pár let na pořádnou úrodu počkáme, ale na meruňkové knedlíky to bylo 🙂 Tyto z tvarohového těsta obalené ve strouhance dělají v rakouském Wachau, kde se meruňkám, jabloním […]
Záviny a rolády
Dýňová roláda s ořechovým krémem
Jednoduchá a rychlá roláda vonící skořicí, praženými lískovými ořechy a pomerančovou marmeládou. Dýňové pyré1 menší dýně hokkaido nebo máslová Dýni omyjeme, rozkrojíme na polovinu a vydlabeme z ní semínka. Máslovou musíme oloupat, hokkaido není potřeba, protože slupka tepelnou úpravou dostatečně změkne. Dužinu nakrájíme na kostky […]
Makový štrúdl
Štrúdl z listového těsta s makovou šťavnatou náplní, které docílíte přidáním nastrouhaných jablek a kysané smetany k máku. Pokud jej chcete mít fakt skvělý, tak si připravte sami i máslové listové těsto podle tohoto návodu. Jeho příprava je sice zdlouhavá, ale časově není moc náročná […]
Makový závin
Pečivo s mákem je populární nejen u nás, ale také v celé střední a východní Evropě. V některých zemích bývá makový závin součástí i svátečního stolu o Vánocích a Velikonocích, protože má v lidových pověrách symboliku štěstí, úrody a plodnosti. Nejčastěji se připravuje z kynutého […]
Hruškovo-švestkový štrúdl
Štrúdl a podzim – to je nerozlučná klasika. Tato varianta s hruškami a švestkami je z filo těsta, ale můžete použít i listové těsto nebo těsto na tažený závin. Suroviny 2 pláty filo těsta (cca 45 x 35 cm) 40 g másla 5 hrušek 6 švestek 4 lžíce mandlových […]
Zmrzliny
Mangovo-jahodové nanuky
Ještě máte na zahrádce jahody? A omrzela se Vám už jahodová dřeň? Zkuste ji zkombinovat s mangem, báječně se k sobě hodí! Suroviny na 6 nanuků 1 vyzrálé mango 150 g jahod 1 lžíce medu Mango rozmixujeme, pokud je dobře vyzrálé, není jej potřeba ani […]
Mangová smetanová zmrzlina
Na letošním GenussFestivalu ve Vídni jsem u stánku Eis Greissler ochutnala zmrzlinu z manga a poslední malý zbyteček zmrzliny z dýňového oleje. Do obou jsem se zamilovala. Od mangové jsem ani neočekávala, že by mohla být špatná, ale ta dýňová mě vyloženě překvapila. Tu ovšem […]
Citronová zmrzlina z řeckého jogurtu
Osvěžující, pro některé možná hodně „přísná“ citronová zmrzlina z řeckého jogurtu s minimem cukru. Je hodně tvrdá, a tak se hodí i na nanuky. Suroviny 600 g řeckého bílého jogurtu 200 g smetany ke šlehání 2 citrony 30 g krupicového cukru Citrony propaříme: Omyjeme je, […]
Žloutková zmrzlina s balsamicem
Žloutková pěna s cukrem čili kogel-mogel nebo kogiel-mogiel, jak tomu říkáme u babičky na Těšínsku, je má oblíbená laskomina od dětství, ale o tom jsem tu už kdysi psala. Pokud tedy máte hodně žloutků, můžete se pustit do zmražené verze kogla-mogla. Úplně nejjednodušší budete mít […]
Filo těsta
Jahodové měšce
Od minulého receptu mi zůstaly rozmražené pláty filo těsta, tak jsem z nich vytvořila jednoduché a rychlé, přitom docela efektní měšce plněné jahodami s balsamicem a mátou. Přidala jsem k nim ještě marcipán, ale ten můžete klidně vynechat. Ovoce se dá použít jakékoli, určitě budou […]
Šparglové tyčinky s filo těstem
Chřest zabalený do těsta jsem kdysi zahlédla v nějakém časopise, ale už nebyla jeho sezona, a tak jsem s jeho vyzkoušením musela počkat až do letošního roku. Nepamatovala jsem si, v jakém těstě byl zabalený, tak jsem zvolila filo, které je lehoučké a křehké a opravdu se […]
Hruškovo-švestkový štrúdl
Štrúdl a podzim – to je nerozlučná klasika. Tato varianta s hruškami a švestkami je z filo těsta, ale můžete použít i listové těsto nebo těsto na tažený závin. Suroviny 2 pláty filo těsta (cca 45 x 35 cm) 40 g másla 5 hrušek 6 švestek 4 lžíce mandlových […]
Fíkové košíčky z filo těsta
Čerstvé fíky jsou stále k mání, poslední číslo časopisu Sweet Dreams už mám taky a tak právě z něj přidávám jeden superrychlý a jednoduchý dezert. Při představě nekonečného válení a válení… jsem totiž rezignovala na výrobu domácího filo těsta a použila koupené. Místo toho jsem […]
Plundrová těsta
Svatomartinské rohlíčky – rogale świętomarcińskie
Kdybyste se náhodou ocitli na sv. Martina v polské Poznani, tak určitě neuniknete těmto plněným rohlíčkům z plundrového těsta. Pro ty nejoriginálnější musíte opravdu do Poznanie a jejího blízkého okolí, jedná se totiž o geografickou specialitu uznanou i EU. Na svátek sv. Martina 11. listopadu […]
Plundrové těsto – návod na výrobu krok za krokem
Croissanty, kapsičky, šátečky nebo šneci se vyrábějí z plundrového těsta, jež je kombinací kynutého a listového těsta. Název jsme převzali z německého Plunderteig. Plundrové těsto má ovšem původ v Dánsku, a tak je v anglicky mluvících zemích známé jako danish pastry. Pro ještě větší zmatek […]