Na jižní Moravě už medvědí česnek vykoukl, a tak zahajuji další blogovou sezonu s touto mou oblíbenou surovinou.
Dnes recept na koláče z listového těsta, plněné šunkou a ricottou s medvědím česnekem. Nejbáječnějšího výsledku docílíte, když si na ně vyrobíte domácí máslové listové těsto. Je sice trochu pracné, ale kdo ho již ochutnal, tak mi dá zapravdu. Ricottu doporučuji tu z Gran Moravie, není vodnatá a má jemnou smetanovou chuť.
Suroviny na 6 ks
500 g listového těsta podle tohoto receptu
250 g ricotty
60 g listů medvědího česneku
6 plátků šunky
2 vejce
trošku strouhaného parmazánu
sůl
pepř
muškátový oříšek
Medvědí česnek nasekáme na drobno, v míse jej smícháme s ricottou a vejci. Dobře promícháme, dochutíme solí, čerstvě mletým pepřem a troškou muškátového oříšku.
Listové těsto rozválíme na obdélník cca 36 x 24 cm, výška těsta by měla být téměř 5 mm. Obdélník rozřízneme na 6 čtverců o straně 12 cm. Čtverec přehneme na trojúhelník a na dvou bočnicích uděláme zářez 1 cm od okraje, který končí 1 cm od jeho vrcholu, viz foto.
Trojúhelník rozložíme opět na čtverec a jeho strany překřížíme. Do středu koláče položíme plátek šunky a na něj vrchovatou lžící ricottové náplně. Povrch posypeme parmazánem.
Připravené koláče položíme na plech vyložený pečicím papírem. Druhé vejce si rozšleháme a potřeme jím okraje koláčů.
Troubu předehřejeme na 220°C, po vložení plechu snížíme teplotu na 190° a pečeme cca 20 minut, dokud těsto nezezlátne. Při pečení listového těsta je důležité mít hodně nahřátou troubu a péct při vysoké teplotě, aby těsto pěkně naskočilo.
Nejlepší k podávání jsou ještě teplé.