Tyto rohlíčky mají určitě nespočet variací a názvů. U nás doma jim říkáme „rohlíčky Dana“ po příbuzné, od níž jsem získali recept. Základem je těsto z ořechů a bílků, nazdobené kakaovým krémem a přelité čokoládou. Protože jejich výroba není úplně snadná, zvláště vymačkávání hutného těsta na plech je namáhavé, objednávají se k nám na ně všichni příbuzní a známí. Již několik let je tedy pečeme z několikanásobné dávky, aby se na všechny dostalo. 🙂
Suroviny na cca 80 rohlíčků
4 bílky
300 g krystalového cukru
150 g mletých vlašských ořechů
50 g strouhanky (může být i víc, podle potřeby)
Bílky, krystal a vlašské ořechy dáme do hrnce se silnějším dnem, nejlépe třeba litinového. Pomalu, za stálého míchání, rozpouštíme na plotýnce na mírném plameni, až vznikne řidší kaše jantarové barvy. Trvá to přibližně 20 minut. Poté do směsi zamícháme postupně strouhanku, směs nesmí být ani moc hutná ani řídká.
Těsto naplníme do cukrářského sáčku se zdobící špičkou (např. Wilton 1M). Na plech vyložený pečicím papírem stříkáme malé rohlíčky dlouhé 3 cm. Směs se musí stříkat ještě horká, tak pokud nemáte azbestové ruce, je lepší cukrářský sáček držet v chňapkách.
Pečeme 18 minut v troubě vyhřáté na 170°C bez horkovzduchu. Po upečení necháme rohlíčky trochu zatuhnout na plechu, poté je sejmeme a necháme vychladnout na roštu.
Rohlíčky si můžeme upéct i 14 dnů před jejich finálním dokončením.
Kakaový krém
300 g másla
180 g krupicového cukru
3 lžíce kakaa
2 lžíce rumu
Ve vodní lázni rozpustíme máslo spolu s kakaem a cukrem. Nejlépe v nádobě, ve které je poté možno krém i vyšlehat. Základ krému odstavíme na chladné místo, aby částečně ztuhl. K prochladlému základu přidáme rum a šleháme asi 20 minut. Vznikne hladký nadýchaný krém, který hodně zesvětlá.
Krém naplníme do cukrářského sáčku se zdobící špičkou (Wilton 104) a na každý rohlíček nastříkáme vrstvu krému. Sáček držíme v horizontální poloze, zaoblenou stranou zdobící špičky dolů k rohlíčku a stříkáme vlnovky.
Rohlíčky nazdobené krémem dáme na chladné místo, minimálně na 2 hodiny, aby krém před poléváním čokoládou ztuhl.
Čokoládová poleva
200 g hořké čokolády (čoček)
1 lžíce kokosového oleje
Čokoládu spolu s kokosovým olejem rozpustíme ve vodní lázni nebo mikrovlnce. Rohlíček chytíme za těsto, obrátíme krémem dolů a rychlým pohybem namočíme v čokoládové polevě, necháme trochu okapat, obrátíme nahoru a položíme na rošt. Necháme ztuhnout na chladném místě.
Nazdobené rohlíčky je potřeba před podáváním nechat alespoň 2 dny odpočívat na chladném místě, aby se rozležely.