Chřest zabalený do těsta jsem kdysi zahlédla v nějakém časopise, ale už nebyla jeho sezona, a tak jsem s jeho vyzkoušením musela počkat až do letošního roku. Nepamatovala jsem si, v jakém těstě byl zabalený, tak jsem zvolila filo, které je lehoučké a křehké a opravdu se krásně hodí ke šparglu. Byla to dobrota, nejen čerstvě upečený jako oběd s novými bramborami, ale také studený jako pohoštění k vínu.
Suroviny
16 ks zeleného chřestu
5 plátů filo těsta (36 x 46 cm)
50 g másla
20 g parmezánu nebo sýru typu grana
Chřest opláchneme a odlámeme zdřevnatělé konce. Sýr nastrouháme na jemno. Máslo rozpustíme, lépe je použít i přepuštěné máslo. První plát filo těsta potřeme máslem, položíme na něj druhý plát, opět jej potřeme máslem a stejně postupujeme i se zbývajícími třemi. Poslední plát ještě posypeme nastrouhaným sýrem. Těsto rozkrájíme na obdélníky velké cca 9 x 11,5 cm. Chřest zabalíme do těsta tak, aby vyčuhovala jeho špička, a položíme na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme 11 minut v troubě předehřáté na 220°C bez ventilátoru.
Podáváme teplé, ale klidně i studené, s oblíbeným dipem.
Dip
3 lžíce jogurtu nebo kysané smetany
2 lžíce majonézy
1 větší stroužek česneku
1 lžička čerstvých lístků tymiánu
sůl
Všechny suroviny smícháme a necháme alespoň 30 minut odležet.
Ahoj Maryno, chválím další krásné a navíc vtipné jídlo! Myslíš, že listové těsto by v tomto případě obstálo?
Předem díky,
Pipi
ahoj, myslím, že listové těsto bude určitě také dobré, zvláště domácí máslové 🙂
Áááá, to vypadá nádherně! Mám pocit, že chlazené filo těsto jsem zahlédla v Tescu, a když ho mají i u nás na maloměstě, třeba ho budou mít i v Brně 🙂
Madlo, díky za tip, podívám se tam.
Krása, chci se jen zeptat, kde kupuješ filo? Zatím jsem ho nikde v obchodě nepotkala a už mám taky zásobu pár receptů s ním, které bych chtěla vyzkoušet. Díky 🙂
V Brně máme prodejnu s řeckými specialitami, takže tam, ale mají jen mražené. Jinak je ho asi problém sehnat.