Zbytky domácího vaječného koňaku od Vánoc chtěly využít a večeře s kamarádkami ve středozemním duchu těsně po Novém roce zase volala po nějakém lehčím dezertu z těchto končit. Tak jsem holkám udělala tiramisu s vaječným koňakem. Nic složitého. Zvlášť jestli si to ulehčíte koupenými piškoty, ale s těmi domácími je to určitě lepší. 🙂
Piškot
4 větší vajíčka
125 g krupicového cukru
125 g hladké mouky
3 lžíce moučkového cukru
Z bílků a cukru vyšleháme ne úplně tvrdý sníh, velmi krátce do něj zašleháme žloutky a opatrně zamícháme prosátou mouku. Těsto naplníme do cukrářského sáčku bez zdobicí špičky a na plech vyložený pečicím papírem stříkáme přes celou jeho šířku proužky jeden vedle druhého. Poprášíme moučkovým cukrem a pečeme 8 až 10 minut v troubě vyhřáté na 200°C.
Krém
500 g mascarpone
90 ml vaječného koňaku
2 velké žloutky
50 g moučkového cukru
Žloutky vyšleháme s cukrem do světlé pěny (cca 10 minut), přidáme vaječný koňak a krátce zašleháme. Jako poslední přidáme mascarpone a šleháme, dokud nevznikne nadýchaný pevný krém.
Skládání tiramisu
8 skleniček (použila jsem Weck 200 ml)
200 ml silné černé kávy
100 ml vaječného koňaku
kakao
ovoce na ozdobu (maliny, borůvky…)
2 lžíce nastrouhané ruby čokolády
Kávu (bez lógru) smícháme s vaječným koňakem. Z vychladlého piškotu vykrájíme 16 koleček ve stejném průměru jako mají skleničky. Zdobící sáček s kulatou špičkou naplníme krémem.
Osm koleček naskládáme do skleniček a na každé nalijeme alespoň dvě lžíce kávy s koňakem. Na každý piškot nastříkáme vrstvu krému. Ten přikryjeme druhou vrstvou piškotů, které opět namočíme dvěmi lžícemi kávy s vaječným koňakem. Zakončíme ozdobně nastříkanou druhou vrstvou krému. Ten poprášíme kakaem, ozdobíme ovocem a nastrouhanou ruby čokoládou. Pokud Vám zůstal ještě piškot, můžete z něj ozdobnými vykrajovátky vykrojit nějaké menší tvary, kterými také můžete ozdobit vršek tiramisu.
Hotové tiramisu dejte odležet minimálně na dvě hodiny do ledničky.