Růžičková kapusta u nás stále frčí. Tentokrát byla zapečená s cizrnou a šmrnc ji dodávaly citronová kůra a černucha, které se lidově říká černý kmín. Má lehce pálivou chuť a je dobrá i do pečiva.
Suroviny na 4 porce
500 g růžičkové kapusty
1 plechovka cizrny (400 g) nebo 250 g uvařené cizrny
1 cibule
2 stroužky česneku
3 lžíce olivového oleje
2 lžíce másla
½ lžičky semínek černuchy
citronová kůra z půlky citronu
sůl
čerstvě mletý pepř
Růžičkovou kapustu očistíme, pokud jsou horní lístky škaredé, tak je sloupneme, seřízneme oschlý košťál a kapustičky rozřízneme na půlky. Růžičkovou kapustu vhodíme do vařící vody a blanšírujeme ji 5 minut, poté ji scedíme.
Cibuli nakrájíme na drobno, česnek nasekáme. Na pánvi roztopíme olivový olej spolu s máslem a necháme na nich zesklovatět cibulku, přidáme česnek, krátce ho osmažíme a přidáme zcezenou cizrnu a kapustu, černuchu a dochutíme solí, pepřem a citronovou kůrou. Chvilku osmahneme a přendáme do jedné větší zapékací misky nebo do čtyř menších. Pečeme 30 minut v troubě vyhřáté na 180°C s horkovzduchem.
Podáváme teplé s chlebem, pečenými bramborami, bramborovou kaší…
Mńam, hned bych si dala! Škoda jen, že v rodině jsem jedinou milovnicí růžičkové kapusty 🙁
Třeba na to časem přijdou, že je to dobrota 🙂
Jůůůů, Marynko, ty máš nádherné "kokotky" …… taky po nich pokukuju …. Marki
Jo jo, udělala jsem si radost 🙂