Osvěžující, pro některé možná hodně „přísná“ citronová zmrzlina z řeckého jogurtu s minimem cukru. Je hodně tvrdá, a tak se hodí i na nanuky.
Suroviny
600 g řeckého bílého jogurtu
200 g smetany ke šlehání
2 citrony
30 g krupicového cukru
Citrony propaříme: Omyjeme je, odrhneme kartáčkem a 3x je přelijeme vařící vodou, aby se zbavily voskování a jiných nečistot. Kůra se tím také rozvoní. Ostrouháme z nich na jemném struhadle žlutou vrstvu kůry a ještě ji přesekáme nožem, aby byla opravdu hodně jemná, a vymačkáme 150 ml citronové šťávy. Spolu s cukrem a kůrou ji přivedeme v kastrolku se silnějším dnem k varu a na mírném plameni vše necháme vařit 5 minut. Dáme vychladit na celou noc do ledničky.
Druhý den šťávu promícháme s jogurtem a smetanou a směs přelijeme do zmrzlinovače. Dále postupujeme podle návodu k němu. Umíchanou zmrzlinu přendáme do uzavíratelné nádoby a dáme do mrazničky.
Zmrzlinu můžete vyrobit i bez zmrzlinovače. Připravenou vychladlou směs vložíme do mrazničky. Každých 30 minutách ji musíme dobře prošlehat, dokud dostatečně nezmrzne.
Zmrzlina je dost tvrdá, je potřeba ji vytáhnout z mrazničky cca 20 minut před podáváním.
Jó, tak tuhle určitě udělám, mňam, mňam, třikrát mňam! Citron, řecký jogurt = moje srdcovka 🙂 Jsem holt kyselé děvče 🙂
Tak tohle vypadá hodně fresh. Teď by k tomu mohlo ale být taky trochu teplo. Nebo vedro.
Citrónová zmrzka je jedna z mých nejoblíbenějších. I když spíš upřednostňuju sorbety, tak kombinace s řeckým jogurtem mě taky láká. Recept ráda vyzkouším.