
Po roce opět na houby do jižních Čech k Nové Bystřici. Moc jsme si ten kraj oblíbili, rozlehlé krásné lesy, málo turistů, taková divočina. Houbové žně jako loni to nebyly, ale dva koše jsme nasbírali, tak máme zase na rok vystaráno. Dušené hovězí na houbách si budeme užívat i další rok :-).
Po loňské špatné zkušenosti s minipivovarem v Českém Rudolci jsme se letos stavili v Kolničce v Lukách nad Jihlavou. Nové brambory s fermentovaným Studnickým tvarohem a vlašskými ořechy byly luxusní, stejně tak dýňové kari s rajčaty, paprikou a kuličkami z hovězího masa. Byli jsme tam poprvé a velký zážitek.
Druhý den jsme se potulovali lesy kolem Peršláku. Na mapě jsme si všimli zkřížené vidličky s nožem kousek za hranicí v Rakousku. Letmé rychlé nahlédnutí na web vypadalo slibně, tak jsme u nejsevernějšího bodu Rakouska přešli do zahraničí. Hospůdka odtud byla jen asi 1 km, vypadala tuze krásně nejen z venku, ale i okny uvnitř. Škoda, že od covidu byla zavřená :-). Tak jsme tam aspoň poseděli na schodech, pojedli sušenky a popadané hrušky ze stromu před ní.
Na zpáteční cestě jsme se zastavili na jistotu v Maříži, vyzkoušet, jestli to bude stejně skvělé jako loni. No a bylo. Pečenou tarhoňu s paprikovou omáčkou bych mohla jíst pořád, ani bych k tomu nepotřebovala to kuřecí prso na grilu.
Tak zase za rok Novobystřicko!
Suroviny na 30 sušenek
1 pomeranč
300 g másla
150 g moučkového cukru
350 g hladké mouky
100 g mandlové mouky
50 g kakaa
špetka soli
100 g krupicového cukru
Pomeranč propaříme: Omyjeme jej, odrhneme kartáčkem, položíme do vyšší nádoby, ve které bude celý ponořený, a 3x jej přelijeme vařící vodou, aby se zbavil voskování a jiných nečistot. Kůra se tím také rozvoní. Ostrouháme z něj na jemném struhadle oranžovou vrstvu kůry a ještě ji posekáme nožem, aby byla opravdu hodně jemná. Vymačkáme šťávu.
Mouku promícháme s mandlovou moučkou, prosátým kakaem, solí a kůrou z pomeranče. Pokud nemáte mandlovou moučku, můžete si pomlet na jemno blanšírované mandle.
Máslo nakrájíme na malé kostky a spolu s moučkovým cukrem ho utřeme do světlé nadýchané pěny. Přidáme suché suroviny a 2 lžíce pomerančové šťávy a krátce promícháme, jen dokud se suroviny nespojí. Těsto rozdělíme na 3 stejně velké díly. Z každého vytvoříme váleček o průměru 5 cm. Na pracovní plochu nasypeme krupicový cukru a válečky v něm obalíme. Necháme je ztuhnout 2 hodiny v ledničce.
Každý váleček rozkrojíme na 10 plátků, ty klademe na plech vyložený pečicím papírem nebo ještě lépe silikonovou perforovanou pečicí podložkou. Sušenky na ní lépe udrží svůj tvar.
Pečeme 12 až 15 minut v troubě vyhřáté na 175°C s horkovzduchem. Po upečení necháme vychladnout na plechu.
Uchováme v uzavřené nádobě 14 dnů.







Komentáře smí přidávat pouze přihlášení uživatelé.