laskominy od maryny
  • Pekárna
  • Blog
  • Recepty
  • Napsali o nás
  • E-shop
  • Kontakt

Recepty

Archiv

Štítky

borůvky brambory brusinky bábovka bílky citron cream cheese dýně fíky houby jablka jahody karamel karneval kokos kondenzované mléko maliny mandle mascarpone meruňky mák ovoce ořechy pistácie pomeranč povidla pšeničný kvásek rajčata rebarbora ricotta rohlik.cz slané koláče sýr tvaroh vanilka Velikonoce višně Vánoce zelenina červená řepa červený rybíz čokoláda švestky žitný kvásek žloutky
  • Facebook
  • Instagram
  • Mail
  • RSS
laskominy od maryny
  • Pekárna
    • Pekárna
    • Co nabízíme?
    • Svatební dorty a laskominy
  • Blog
  • Recepty
  • Napsali o nás
  • E-shop
  • Kontakt
Bezé ~ Dorty

Pavlova s makovou šlehačkou

29. 5. 2018

Lehoučky sníh a šlehačka – to je Pavlova! Tato je z několika vrstev. Nadýchané pláty bezé jsou proloženy hroznovými povidly od kluků z Živých vín, kteří je už vyrábějí v několika variantách podle odrůd, lemon curd a makovou šlehačkou.


Příprava Pavlovy není úplně jednoduchá, protože velmi záleží na tom, jak se vám podaří vyšlehat bílky, výsledný sníh musí být lesklý a pevný. Pavlova je nejdelikátnější dezert, tak ji určitě vyzkoušejte.

Betonový talíř je od NAÏF design

Bezé korpus
200 g bílků
(mražených nebo z 5 větších vajíček)

250 g moučkového cukru

2 lžíce kukuřičného škrobu

1 lžíce bílého octa

špetka soli

Nejprve si připravíme dva plechy a na ně pečicí papíry. Na pečicí papír narýsujeme nejlépe čokoládou (ta je jedlá) kruh o ∅ 24 cm nebo můžete použít dortovou obruč.

Vychlazené nebo rozmrzlé bílky spolu se solí vyšleháme na pevný sníh, postupně do něj po lžících zašleháváme moučkový cukr a na závěr škrob a ocet nebo citronovou šťávu. Musí vzniknou pevná, hladká a lesklá pěna.

Cukrářský sáček s kulatou zdobicí špičkou naplníme sněhem a nanášíme na narýsované kruhy kružnice od okraje ke středu.

Sušíme dvě hodiny v troubě při 100°C na střední a dolní příčce. V polovině sušení plechy v troubě prohodíme. Po dvou hodinách troubu vypneme, lehce pootevřeme dvířka a bezé necháme úplně vychladnout, nejlépe přes celou noc.

Druhý den oba korpusy opatrně odlepíme od pečicího papíru.

Náplň
500 g smetany ke šlehání (33%)
250 g mascarpone
2 lžíce moučkového cukru
1 vrchovatá lžíce celého modrého máku
3 lžíce hroznových nebo švestkových povidel
3 lžíce lemon curd
jahody, maliny a borůvky na ozdobu

Mascarpone i smetana musí být dobře vychlazené. Dáme je spolu s prosátým cukrem a mákem do mísy a vyšleháme z nich hladký krém. Nejdříve zapneme šlehač na malou rychlost, po minutě zvýšíme na plnou rychlost, šleháme cca 1½ minuty, až bude krém téměř vyšlehaný, snížíme rychlost opět na nízkou a krém došleháme, aby byl dostatečně pevný, ale nepřešlehal se.

První korpus položíme na dortový podnos, potřeme jej povidly a následně polovinou makové šlehačky, tu přikryjeme druhým korpusem, který potřeme lemon curd a druhou polovinou makové šlehačky. Ozdobíme ovocem a necháme v ledničce hodinu odležet.

Print Friendly, PDF & Email
lemon curdmákovoce

Related Posts

Čokoládová Nemesis

Čokoládová Nemesis

Sen každého čokoholika! Pouze čokoláda, vejce a máslo vytvoří vláčný, vlhký a hutný dezert, u kterého si budete přát, ať se najde v žaludku místo ještě na druhý kousek 🙂 Originální Chocolate Nemesis si můžete dát v londýnském River Café, tento recept je z Moich […]

Print Friendly, PDF & Email
Silvestrovský dort s malinami a sektem

Silvestrovský dort s malinami a sektem

Silvestr v lesku zlata a luxusu? Naštěstí ani ten poslední takový nebyl, protože tohle organizované veselí moc neprožívám. Hry Dixit, Česko… to byla pohoda! Zlatem se tak blyštěl alespoň slavnostní dort. Čokoládový korpus s mandlemi proložený krémem z malin a sektu, s čokoládovým lemem a […]

Print Friendly, PDF & Email
Borůvkové košíčky

Borůvkové košíčky

Mí oblíbení kolegové otevírali klenotnici na zámku v Rájci nad Svitavou, a tak jsem jim na vernisáž udělala taky takové malé „klenoty“ :-). Nová instalace je opravdu nádherná, tak jestli Vás zavedou nohy do Moravského krasu, navštivte i tento překrásný zámek, který na Vás dýchne […]

Print Friendly, PDF & Email

Slané muffiny s medvědím česnekem
Čokoládová panna cotta

Komentáře smí přidávat pouze přihlášení uživatelé.

Nejnovější příspěvky

  • Cupcakes „Duchové“
  • Čokoládové sušenky s pomerančem
  • Máková bábovka se švestkami
  • Cookies s ostružinami a hořkou čokoládou
  • Ořechové muffiny s čokoládovými košíčky

Nejnovější komentáře

  • Maryna: Panettone
  • Maryna: Tříkrálový koláč
  • Diana: Tříkrálový koláč
  • Olga: Panettone
  • Helena Zittová: Plundrové těsto – návod na výrobu krok za krokem

Štítky

borůvky brambory brusinky bábovka bílky citron cream cheese dýně fíky houby jablka jahody karamel karneval kokos kondenzované mléko maliny mandle mascarpone meruňky mák ovoce ořechy pistácie pomeranč povidla pšeničný kvásek rajčata rebarbora ricotta rohlik.cz slané koláče sýr tvaroh vanilka Velikonoce višně Vánoce zelenina červená řepa červený rybíz čokoláda švestky žitný kvásek žloutky

Líbí se ti recepty? Využíváš je? Jsi rád, že tě neobtěžují reklamy? Přispěj, prosím, na provoz blogu.

RSS Laskominy od Maryny

  • Cupcakes „Duchové“
  • Čokoládové sušenky s pomerančem
  • Máková bábovka se švestkami
  • Cookies s ostružinami a hořkou čokoládou
  • Ořechové muffiny s čokoládovými košíčky

Všeobecné obchodní podmínky

GDPR | Privacy Policy
laskominy od maryny © 2020