Lehoučky sníh a šlehačka – to je Pavlova! Tato je z několika vrstev. Nadýchané pláty bezé jsou proloženy hroznovými povidly od kluků z Živých vín, kteří je už vyrábějí v několika variantách podle odrůd, lemon curd a makovou šlehačkou.
Příprava Pavlovy není úplně jednoduchá, protože velmi záleží na tom, jak se vám podaří vyšlehat bílky, výsledný sníh musí být lesklý a pevný. Pavlova je nejdelikátnější dezert, tak ji určitě vyzkoušejte.
Betonový talíř je od NAÏF design
Bezé korpus
200 g bílků (mražených nebo z 5 větších vajíček)
250 g moučkového cukru
2 lžíce kukuřičného škrobu
1 lžíce bílého octa
špetka soli
Nejprve si připravíme dva plechy a na ně pečicí papíry. Na pečicí papír narýsujeme nejlépe čokoládou (ta je jedlá) kruh o ∅ 24 cm nebo můžete použít dortovou obruč.
Vychlazené nebo rozmrzlé bílky spolu se solí vyšleháme na pevný sníh, postupně do něj po lžících zašleháváme moučkový cukr a na závěr škrob a ocet nebo citronovou šťávu. Musí vzniknou pevná, hladká a lesklá pěna.
Cukrářský sáček s kulatou zdobicí špičkou naplníme sněhem a nanášíme na narýsované kruhy kružnice od okraje ke středu.
Sušíme dvě hodiny v troubě při 100°C na střední a dolní příčce. V polovině sušení plechy v troubě prohodíme. Po dvou hodinách troubu vypneme, lehce pootevřeme dvířka a bezé necháme úplně vychladnout, nejlépe přes celou noc.
Druhý den oba korpusy opatrně odlepíme od pečicího papíru.
Náplň
500 g smetany ke šlehání (33%)
250 g mascarpone
2 lžíce moučkového cukru
1 vrchovatá lžíce celého modrého máku
3 lžíce hroznových nebo švestkových povidel
3 lžíce lemon curd
jahody, maliny a borůvky na ozdobu
Mascarpone i smetana musí být dobře vychlazené. Dáme je spolu s prosátým cukrem a mákem do mísy a vyšleháme z nich hladký krém. Nejdříve zapneme šlehač na malou rychlost, po minutě zvýšíme na plnou rychlost, šleháme cca 1½ minuty, až bude krém téměř vyšlehaný, snížíme rychlost opět na nízkou a krém došleháme, aby byl dostatečně pevný, ale nepřešlehal se.
První korpus položíme na dortový podnos, potřeme jej povidly a následně polovinou makové šlehačky, tu přikryjeme druhým korpusem, který potřeme lemon curd a druhou polovinou makové šlehačky. Ozdobíme ovocem a necháme v ledničce hodinu odležet.