Opět jedno jednoduché a rychlé jídlo z mé oblíbené zimní zeleniny – růžičkové kapusty. Zapečené kapustičky s karamelizovaným balsamikovým octem a opraženou strouhankou, podávané s omáčkou ze sýra Cheddar. Do omáčky můžete přimíchat i vlašské ořechy nebo drobně nasekaný čerstvý estragon. Určitě půjde použít i jiný chuťově výrazný sýr, třeba s modrou plísní. Inspirace Kukbuk.
Suroviny na 4 porce
500 g růžičkové kapusty
1 lžíce olivového oleje
2 plátky másla
sůl
1 lžíce třtinového cukru
4 stroužky česneku
špetka čerstvě pomletého pepře
2 lžíce balsamikového octa
½ dcl vody
2 lžíce strouhanky
Růžičkovou kapustu očistíme, pokud jsou horní lístky škaredé, tak je sloupneme a seřízneme košťál. Košťál nařízneme do kříže. Růžičkovou kapustu vhodíme do vařící vody a blanšírujeme ji 5 minut, poté ji scedíme. Okapanou kapustu dáme do zapékací misky, pokapeme ji olivovým olejem a posypeme solí (nejlépe mořskou hrubozrnnou) a promícháme ji, aby se obalila v oleji. Nahoru položíme plátky másla a dáme zapékat do trouby vyhřáté na 180°C na 20 minut.
Během zapékání kapusty na jedné pánvi opražíme strouhanku na sucho dozlatova.
Česnek nakrájíme na plátky. Na druhé pánvi zahříváme cukr s česnekem a pepřem, až se rozpustí, přilijeme k nim ocet a vodu, necháme lehce zredukovat a vše nalijeme na růžičkovou kapustu. Tu vrátíme do trouby a pečeme dalších cca 15 minut při 180°C. Kapusta musí lehce zezlátnout.
Cheddarová omáčka
2 lžíce másla
1 menší cibule
100 ml plnotučného mléka
100 ml sladké smetany
2 lžíce hladké mouky
150 g cheddaru
1 lžička hořčice (pálivá, nejlépe dijonská)
špetka muškátového oříšku
sůl
Cheddar nastrouháme na jemno.
Cibuli nakrájíme na malé kousky a necháme ji zesklovatět na rozpuštěném másle. Přidáme mouku a krátce mícháme, mouka nesmí ztmavnout. Za stálého energického míchání metličkou přiléváme tenkým proudem mléko smíchané se smetanou. Do vzniklé hladké omáčky zamícháme cheddar a necháme jej rozpustit. Dokořeníme hořčicí, solí a muškátovým oříškem.
Kapustičky podáváme teplé, posypané strouhankou, s vařenými nebo šťouchanými bramborami, případně jako přílohu k masům.
Dělala jsem jako přílohu k masu a bylo to prostě výborné!
Vaření mě vůbec nezajímá……ale vyfocené to máte naprosto skvěle…hrome, to se mi to jídlo líbí
Děkuji
Ružičkový kel je paráda. Skúste aj toto Pečený ružičkový kel s kačacou pečienkou a cesnakom
Díky za inspiraci!
Tak tohle vypadá hooodně dobře 🙂 Zrovna mám kapustičky v lednici a přemýšlím co s nimi 🙂
Jano, co z nich vzniklo?