laskominy od maryny
  • Pekárna
  • Blog
  • Recepty
  • Napsali o nás
  • E-shop
  • Kontakt

Recepty

Archiv

Štítky

borůvky brambory brusinky bábovka bílky citron cream cheese dýně fíky houby jablka jahody karamel karneval kokos kondenzované mléko maliny mandle mascarpone meruňky mák ovoce ořechy pistácie pomeranč povidla pšeničný kvásek rajčata rebarbora ricotta rohlik.cz slané koláče sýr tvaroh vanilka Velikonoce višně Vánoce zelenina červená řepa červený rybíz čokoláda švestky žitný kvásek žloutky
  • Facebook
  • Instagram
  • Mail
  • RSS
laskominy od maryny
  • Pekárna
    • Pekárna
    • Co nabízíme?
    • Svatební dorty a laskominy
  • Blog
  • Recepty
  • Napsali o nás
  • E-shop
  • Kontakt
Rybí pokrmy ~ Slané pečivo

Quiche s lososem a listovým špenátem

3. 6. 2014

Další tip na lehký oběd nebo večeři teď, kdy je k dispozici čerstvý listový špenát. Spolu s čerstvým lososem a bešamelovou omáčkou z něj můžete udělat výborný koláč, po kterém se určitě jen zapráší. Pokud Vám, stejně jako mně, zůstane trochu bešamelu, tak ke koláči můžete mít i polévku. Třeba koprovku nebo kedlubnovou, tá má teď také sezónu. Inspirace z Kwestii smaku.

Těsto

200 g hladké mouky

100 g vychlazeného másla

velká špetka soli

1 kostka ledu

Led necháme ve skleničce povolit, aby se částečně rozpustil. Mouku promícháme se solí, přidáme k ní máslo rozkrájené na menší kousky a dvě lžíce ledové vody (led můžete také rozsekat v robotu a přidat dvě lžíce ledové tříště). Velmi rychle zpracujeme hutné těsto, aby se máslo příliš nerozpustilo. Z těsta vytvoříme kouli, zabalíme ji do potravinářské fólie a necháme 2 hodiny vychladit v ledničce nebo 30 minut v mrazničce. Těsto můžete připravit i den předem.

Vychlazené těsto rozválíme a vyložíme do formy o ∅ 26 až 30 cm. Těsto na dně formy propícháme vidličkou, položíme na ně pečicí papír a nasypeme zátěž (fazole, keramzit, speciální keramické kuličky), aby se těsto při pečení nevypouklo a nesrazilo. Pečeme 15 minut v troubě předehřáté na 160°C s horkovzuchem, sundáme papír se zátěží a dopečeme ještě dalších 5 minut při stejné teplotě.

Náplň

300 g syrového lososa

400 g čerstvého listového špenátu

500 ml plnotučného mléka

50 g másla

50 g hladké mouky

80 ml smetany ke šlehání

1 vejce

2 lžíce strouhaného parmezánu nebo sýru typu Grana

1 lžíce olivového oleje

1 stroužek česneku

sůl

čerstvě mletý bílý a černý pepř

½ lžičky nastrouhaného muškátového oříšku

Filet z lososa zalijeme mlékem a 5 minut jej v něm povaříme. Rybu vytáhneme z mléka a necháme vychladnout. Následně odstraníme kůži a maso rozdělíme na menší části. Mléko přecedíme přes sítko, aby v něm nebyly šupiny.

Bešamelová omáčka – v kastrolku rozpustíme máslo, přidáme mouku a lehce ji opražíme. Kastrolek sundáme z hořáku a za stálého míchání přiléváme mléko, ve kterém se vařil losos. Vrátíme na sporák a dvě až tři minuty za stálého míchání vaříme, až omáčka zhoustne a bude krémovitá. Přilijeme smetanu a omáčku dochutíme solí, bílým pepřem a muškátovým oříškem. Necháme ji lehce vychladnout a rozmícháme v ní metličkou vejce.

Špenát zbavíme tvrdých lodyh a dobře jej propláchneme ve vodě. Na velké pánvi rozehřejeme olivový olej a hodíme na něj celý stroužek česneku, jen lehce rozmáčklý dlaní nebo nožem. Chvilku jej smažíme, přidáme listy špenátu a lehce posolíme. Restujeme jej jen pár minut. Hotový špenát přecedíme přes sítko, abychom jej zbavili přebytečné vody. Stroužek česneku vyhodíme a listy špenátu nasekáme na menší kousky.

Na předpečený podklad pokládáme na střídačku kousky lososa, špenátu a bešamelové omáčky. Povrch koláče posypeme sýrem. Pečeme 30 minut v troubě vyhřáté na 180°C s horkovzduchem. Po upečení posypeme hrubě mletým černým pepřem.

  

Print Friendly, PDF & Email
špenátsýr

Related Posts

Trhací chleba se sýrem, česnekem a bylinkami

Trhací chleba se sýrem, česnekem a bylinkami

Trhací buchta je na Laskominách docela trhák, tak jsem se konečně přinutila vyzkoušet i slanou variantu. Se sýrem, česnekem a bylinkami to byla mňamka. K ultra lenošnému víkendu na chatě byl ideální, protože jsme jej nejen poobědvaly, povečeřely, ale i posnídaly – jen ten řízek […]

Print Friendly, PDF & Email
Sýrové rohlíčky babičky hodonské

Sýrové rohlíčky babičky hodonské

Tip na (nejen) Silvestrovské občerstvení třeba k vínu. Babička hodonská dělá tyto rohlíčky na každou rodinnou oslavu a pokaždé se po nich jen zapráší. Ona je vyrábí z Eidamu a hery, já je vyzkoušela s Cheddarem a máslem. Můžete do nich použít jakýkoli tvrdý sýr, […]

Print Friendly, PDF & Email
Lesní mech

Lesní mech

Naše dvouročka slavila, a tak to chtělo nějaký veselý dort. Papírová girlanda a zvířátka už lelkovala v šuplíku docela dlouho, tak jsem k nim konečně zkusila udělat tento mechový dort. Trochu jsem se bála špenátu v něm, že tam bude moct cítit…, ale mile mě […]

Print Friendly, PDF & Email

Koláč s jahodami a mascarpone
Salát z listů hořčice a kedlubny s pošírovaným vejcem a cheddarem

4 komentáře k “Quiche s lososem a listovým špenátem”

  • Unknown napsal:
    21. 11. 2016 (14:15)

    Vypadá to krásně, ale výsledek bohužel nebyl nic moc. Mohla byste, Maryno, (pro kuchařky amatérky:) upřesnit, jak na těsto? Kromě toho, že se mi těsto hodně špatně zpracovávalo (studené máslo nejde s moukou moc dobře dohromady) a měla jsem co dělat, abych ho jakž takž vytvarovala, tak bylo ještě po upečení v podstatě syrové. Už se mi stalo něco podobného u borůvkového koláče, kde byl podobný postup a kde jsem chybu přikládala receptu (myslela jsem, že v něm chyběl prášek do pečiva), ale jak je vidět, asi to tím nebude :). Předem díky za odpověď!

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Maryna napsal:
      26. 11. 2016 (19:15)

      Fakt netuším, jak více bych to měla popsat, myslím, že jsou recepty psané dost podrobně. Potom už může pomoci jedině kurz!

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Madla napsal:
    11. 6. 2014 (18:36)

    Dala bych si hned! Leč bohužel mám problém vyrobit chutný a nedrobivý korpus z křehkého těsta (když pominu použití Jizerek a podobných směsových bezlepkových mouk, kterým se snažím vyhnout). Ale ta kombinace je prostě božská!

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Ella napsal:
    3. 6. 2014 (23:02)

    A dalsi dobrutka.

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit

Komentáře smí přidávat pouze přihlášení uživatelé.

Nejnovější příspěvky

  • Cupcakes „Duchové“
  • Čokoládové sušenky s pomerančem
  • Máková bábovka se švestkami
  • Cookies s ostružinami a hořkou čokoládou
  • Ořechové muffiny s čokoládovými košíčky

Nejnovější komentáře

  • Maryna: Panettone
  • Maryna: Tříkrálový koláč
  • Diana: Tříkrálový koláč
  • Olga: Panettone
  • Helena Zittová: Plundrové těsto – návod na výrobu krok za krokem

Štítky

borůvky brambory brusinky bábovka bílky citron cream cheese dýně fíky houby jablka jahody karamel karneval kokos kondenzované mléko maliny mandle mascarpone meruňky mák ovoce ořechy pistácie pomeranč povidla pšeničný kvásek rajčata rebarbora ricotta rohlik.cz slané koláče sýr tvaroh vanilka Velikonoce višně Vánoce zelenina červená řepa červený rybíz čokoláda švestky žitný kvásek žloutky

Líbí se ti recepty? Využíváš je? Jsi rád, že tě neobtěžují reklamy? Přispěj, prosím, na provoz blogu.

RSS Laskominy od Maryny

  • Cupcakes „Duchové“
  • Čokoládové sušenky s pomerančem
  • Máková bábovka se švestkami
  • Cookies s ostružinami a hořkou čokoládou
  • Ořechové muffiny s čokoládovými košíčky

Všeobecné obchodní podmínky

GDPR | Privacy Policy
laskominy od maryny © 2020