Další tip na lehký oběd nebo večeři teď, kdy je k dispozici čerstvý listový špenát. Spolu s čerstvým lososem a bešamelovou omáčkou z něj můžete udělat výborný koláč, po kterém se určitě jen zapráší. Pokud Vám, stejně jako mně, zůstane trochu bešamelu, tak ke koláči můžete mít i polévku. Třeba koprovku nebo kedlubnovou, tá má teď také sezónu. Inspirace z Kwestii smaku.
Těsto
200 g hladké mouky
100 g vychlazeného másla
velká špetka soli
1 kostka ledu
Led necháme ve skleničce povolit, aby se částečně rozpustil. Mouku promícháme se solí, přidáme k ní máslo rozkrájené na menší kousky a dvě lžíce ledové vody (led můžete také rozsekat v robotu a přidat dvě lžíce ledové tříště). Velmi rychle zpracujeme hutné těsto, aby se máslo příliš nerozpustilo. Z těsta vytvoříme kouli, zabalíme ji do potravinářské fólie a necháme 2 hodiny vychladit v ledničce nebo 30 minut v mrazničce. Těsto můžete připravit i den předem.
Vychlazené těsto rozválíme a vyložíme do formy o ∅ 26 až 30 cm. Těsto na dně formy propícháme vidličkou, položíme na ně pečicí papír a nasypeme zátěž (fazole, keramzit, speciální keramické kuličky), aby se těsto při pečení nevypouklo a nesrazilo. Pečeme 15 minut v troubě předehřáté na 160°C s horkovzuchem, sundáme papír se zátěží a dopečeme ještě dalších 5 minut při stejné teplotě.
Náplň
300 g syrového lososa
400 g čerstvého listového špenátu
500 ml plnotučného mléka
50 g másla
50 g hladké mouky
80 ml smetany ke šlehání
1 vejce
2 lžíce strouhaného parmezánu nebo sýru typu Grana
1 lžíce olivového oleje
1 stroužek česneku
sůl
čerstvě mletý bílý a černý pepř
½ lžičky nastrouhaného muškátového oříšku
Filet z lososa zalijeme mlékem a 5 minut jej v něm povaříme. Rybu vytáhneme z mléka a necháme vychladnout. Následně odstraníme kůži a maso rozdělíme na menší části. Mléko přecedíme přes sítko, aby v něm nebyly šupiny.
Bešamelová omáčka – v kastrolku rozpustíme máslo, přidáme mouku a lehce ji opražíme. Kastrolek sundáme z hořáku a za stálého míchání přiléváme mléko, ve kterém se vařil losos. Vrátíme na sporák a dvě až tři minuty za stálého míchání vaříme, až omáčka zhoustne a bude krémovitá. Přilijeme smetanu a omáčku dochutíme solí, bílým pepřem a muškátovým oříškem. Necháme ji lehce vychladnout a rozmícháme v ní metličkou vejce.
Špenát zbavíme tvrdých lodyh a dobře jej propláchneme ve vodě. Na velké pánvi rozehřejeme olivový olej a hodíme na něj celý stroužek česneku, jen lehce rozmáčklý dlaní nebo nožem. Chvilku jej smažíme, přidáme listy špenátu a lehce posolíme. Restujeme jej jen pár minut. Hotový špenát přecedíme přes sítko, abychom jej zbavili přebytečné vody. Stroužek česneku vyhodíme a listy špenátu nasekáme na menší kousky.
Na předpečený podklad pokládáme na střídačku kousky lososa, špenátu a bešamelové omáčky. Povrch koláče posypeme sýrem. Pečeme 30 minut v troubě vyhřáté na 180°C s horkovzduchem. Po upečení posypeme hrubě mletým černým pepřem.
Vypadá to krásně, ale výsledek bohužel nebyl nic moc. Mohla byste, Maryno, (pro kuchařky amatérky:) upřesnit, jak na těsto? Kromě toho, že se mi těsto hodně špatně zpracovávalo (studené máslo nejde s moukou moc dobře dohromady) a měla jsem co dělat, abych ho jakž takž vytvarovala, tak bylo ještě po upečení v podstatě syrové. Už se mi stalo něco podobného u borůvkového koláče, kde byl podobný postup a kde jsem chybu přikládala receptu (myslela jsem, že v něm chyběl prášek do pečiva), ale jak je vidět, asi to tím nebude :). Předem díky za odpověď!
Fakt netuším, jak více bych to měla popsat, myslím, že jsou recepty psané dost podrobně. Potom už může pomoci jedině kurz!
Dala bych si hned! Leč bohužel mám problém vyrobit chutný a nedrobivý korpus z křehkého těsta (když pominu použití Jizerek a podobných směsových bezlepkových mouk, kterým se snažím vyhnout). Ale ta kombinace je prostě božská!
A dalsi dobrutka.