Předminulý víkend jsem si udělala výlet Do Zlatých Hor, kde mají novou pekárnu Hanákovi. Tomáš se chodil zaučovat ke mně v Brně, a tak jsem se i domluvili, že se k nim někdy přijedu podívat a upečeme společně nějaké sladkosti. Myslela jsem, že to bude srandička, pár kousků loupáčků a budu mít volno :-). A ejhle zájem byl obrovský, nakonec toho bylo přes 200 loupáčků, skořicové šneky a hromada božích milostí. K tomu skvělá atmosféra. Jsem moc ráda, že se jim to tak rozjelo a přeju hodně úspěchů.
Jako správná návštěva, abych tam nejela na prázdno, jsem upekla piškotovou bábovku. Vonící kokosem, mezi zuby příjemně křupou kousky mandlí a kokosové mléko ji dává vláčnost.
Suroviny
6 vajec
220 g krupicového cukru
250 g polohrubé mouky
50 g strouhaného kokosu
50 g hrubě mletých blanšírovaných mandlí
1 lžička kypřícího prášku do pečiva
200 ml kokosového mléka
špetka soli
slunečnicový olej a strouhaný kokos na vysypání formy
Formu na bábovku vymažeme olejem a vysypeme strouhaným kokosem.
Mouku promícháme s kokosem, mandlemi a kypřícím práškem. Vejce rozdělíme na bílky a žloutky. K bílkům přidáme špetku soli vyšleháme z nich sníh, postupně po lžících do sněhu zašleháme krupicový cukr a následně žloutky jeden po druhém.
Na závěr do těsta opatrně zamícháme kokosové mléko a suché suroviny. Těsto nalijeme do formy a pečeme 45 minut v troubě vyhřáté na 175°C. Zda je bábovka upečená zjistíme zapíchnutím špejle do bábovky, pokud zůstane po vytažení čistá, je upečená.
Bábovku necháme 10 minut zchladnout ve formě na roštu, potom ji vyklopíme opatrně na rošt a necháme úplně vychladnout.
Před podáváním ji poprášíme moučkovým cukrem.
PS: Za domem jsou pozůstatky, pravděpodobně, po sušárně semen. Kdyby měl někdo nějaké podklady k tomu, jak tato sušárna mohla vypadat, ozvěte se mi prosím.
Dobrý den,
sleduji příspěvky na fb „Co nového na pekárně Hanákových“ a velice jim fandím. Úžasné pečivo, které se neustále rozrůstá o nové lákavé kousky. Pokud by jste se do hor ještě někdy o víkendu vydala, nabízím Vám nezištnou pomoc.
Doma peču kváskový chleba a jiné pečivo. Jinak pracují v kuchyni a mám praxi i ve sladkých pokrmech.
Přeji pěkný den.
Ivana