Extravagantní nepečený cheesecake pro milovníky kozího sýru. Ten je v kombinaci se soleným karamelem a celozrnnými sušenkami naprosto skvělý. A pokud ho ozdobíte okvětními lístky růže, můžete mít originální valentýnský dárek.
Suroviny na dva poháry
40 g čerstvého kozího sýru
125 g smetanového sýru – cream cheese
100 g smetany ke šlehání
30 g moučkového cukru
100 g celozrnných nebo máslových sušenek
30 g másla
Sušenky rozemeleme nebo rozdrtíme válečkem na malé kousky. Máslo rozpustíme a promícháme se sušenkami.
Všechny suroviny na krém musí být vychlazené. Čerstvý kozí sýr vyšleháme spolu se smetanovým sýrem a prosátým moučkovým cukrem do pěny (cca 2 minuty), přilijeme smetanu a šleháme, dokud krém nezhoustne (u mě opět cca 2 minuty). Pokud nemáte rádi kozí sýr, můžete jej vynechat a přidat více cream cheese.
Solený karamel
25 g másla
45 g třtinového cukru
90 ml smetany ke šlehání
½ lžičky hrubozrnné mořské soli
Máslo rozpustíme v kastrolku se silnějším dnem na mírném plameni. Přidáme cukr a za občasného míchání jej přibližně 3 minuty rozpouštíme. Přilijeme k nim smetanu a vše opět za stálého míchání na mírném plameni vaříme, dokud karamel nezačne houstnout a částečně se zredukuje. Na závěr do karamelu zamícháme sůl.
Plnění skleniček
2 skleničky cca 180 ml
okvětní plátky růže
Vrchovatou lžíci sušenek nasypeme na dno a lehce je přimáčkneme, na ně navršíme lžíci krému a karamelu. Vše ještě jednou zopakujeme. Cheesecake dáme minimálně na hodinu vychladit do ledničky. Před podáváním jej ozdobíme okvětními plátky růže.
Božínku, slaný karamel miluju, ukládám si tento recept do složky "musím vyzkoušet", vypadá to lahodně 🙂