Tradičním lidovým velikonočním pokrmem byla směs uzeného masa, pečiva, vajec a čerstvých bylin, které dodaly tělu sílu a energii po dlouhé zimě. Velikonoční nádivka má mnoho regionálních názvů, jako svítek, nadívajna, sekanice, baba, plnina a připravovala se na Boží hod velikonoční.
Nádivka musí být, podle mě, pěkně křupavá, ale i tučná. Proto pečivo do ní nejdříve opeču na másle, a nenamáčím ho dlouze v mléce, ale jen ho promíchám s vyšlehaným máslem, žloutky a mlékem, které se kolem housek jen obalí. Bylinky můžete použít jakékoli, hluchavky, popenec, jitrocel, bršlici, medvědí česnek, a určitě by v ní měly být mladé kopřivy. Skvěle se k hlavičce hodí okurkový salát s koprem a smetanou.
Suroviny
1 veka nebo 12 ks světlého toustového chleba
máslo
300 g uzeného masa
2 větší cibule
1 lžíce vepřového sádla
100 g změklého másla
6 vajec
3 dcl plnotučného mléka
velká hrst mladých kopřiv
hrst medvědího česneku
2 špetky strouhaného muškátového oříšku
sůl
pepř
máslo a strouhanka na vysypání formy
trošku strouhané Gran Moravie nebo parmazánu
Veku nakrájíme na plátky a na másle je opečeme na pánvičce, necháme na talíři vysychat do dalšího dne. S toustovým chlebem pracujeme stejně.
Větší formu na koláč nebo zapékací mísu vymažeme máslem a vysypeme strouhankou.
Veku nebo chleba nakrájíme na centimetrové kostičky.
Cibuli nakrájíme na drobné kostičky, uzené na centimetrové kostičky. Na pánvičce na roztopeném sádle orestujeme cibulku, až “zesklovatí”, přidáme uzené a krátce restujeme.
Mléko lehce ohřejeme. Mezitím v robotu utřeme do pěny 100 g změklého másla s muškátovým oříškem a troškou čerstvě mletého pepře. Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Žloutky postupně po jednom přidáváme k máslu, vždy, když se zapracuje předchozí, přidáme další. Měla by vzniknout nadýchaná krémovitá hmota. Na závěr zašleháme vlažné mléko.
Z bílků se špetkou soli vyšleháme sníh.
Kopřivy a medvědí česnek propereme ve studené vodě a osušíme papírovou utěrkou, nasekáme je na hrubo.
Do velké mísy dáme housky, promícháme je s kopřivami, medvědím česnekem a s uzeným. Přelijeme máslovou směsí a opět promícháme. Jako poslední opatrně zamícháme sníh. Dochutíme solí, pokud je potřeba, ale většinou stačí jen ta z uzeného a v bílkovém sněhu. Směs rozprostřeme do formy a posypeme sýrem.
Pečeme 30 minut v troubě vyhřáté na 180°C s ventilátorem.
Podáváme ještě teplé, třeba s okurkovým salátem.