To jsme tak jednou jeli na výlet do vídeňské ZOO. Akce Panda! Moc se nevyvedla, sic jsme ji viděli, ale asi tak 10 sekund, než se odploužila z dosahu zorného pole. Rozladění jsme museli zahnat něčím sladkým, tak jsem vyrazili do nádherné cukrárny Fruth u Naschmarktu na punčovou kostku a brownies. Prodávali tam i báječně vypadající Eierlikör, leč cena byla dost odstrašující, tak jsme si nechali zajít chuť. Nějak jsme ho nemohli dostat z hlavy a celou zpáteční cestu jsme vymýšleli náš velký podnikatelský plán, jak budeme vyrábět „ajerkoňak“ a z přebytečných bílků pusinky. Zrealizovali jsme alespoň ten koňak, v malém, pro kamarády. Na Vánoce byla první klasičtější verze z kondenzovaného mléka a teď na Velikonoce druhá ze šlehačky s pomerančovou kůrou. Profi vzhled zajistil etiketami Martin Hrdina.
Co s tou stovkou bílků v mrazničce fakt netuším :-).
Na cca 600 ml
7 žloutků (co nejčerstvější)
100 g moučkového cukru
10 g vanilkového cukru
1 pomeranč
150 ml rumu
200 g smetany ke šlehání
Pomeranč omyjeme, odrhneme kartáčkem a 3x jej přelijeme vařící vodou, aby se zbavil voskování a jiných nečistot. Ostrouháme z něj na jemném struhadle oranžovou vrstvu kůry a vymačkáme z něj šťávu, z té si odlijeme 50 ml přes sítko, aby v ní nezůstala dužina.
Žloutky spolu s moučkovým i vanilkovým cukrem, které jsme předtím proseli, a pomerančovou kůrou dáme do skleněné nebo kovové misky, tu postavíme nad hrnec s vařící vodou a vše šleháme, dokud nevznikne hustá pěna (cca 10 minut). Ovšem pozor, aby se Vám žloutky nesrazily, nesmíte je převařit. Poté do žloutků metličkou zašleháme rum a 50 ml pomerančové šťávy. Misku postavíme do ledové vody a za občasného míchání necháme směs prochladnout.
Zvlášť ušleháme šlehačku a opatrně ji vmícháme do prochladlé žloutkové směsi. Koňak naplníme do sklenic. Skladujeme v chladu 3 až 4 týdny.
Fruth, Wien, 12. 9. 2013 |
Fruth, Wien, 12. 9. 2013 |
Fruth, Wien, 12. 9. 2013 |
Je výborný. Nadýchaný. Také jej asi příště kvůli kůře přecedím.
Protože po našlehání z něj byl spíše grémíček, trošku jsem jej ještě "naředila". Ale obláčkově nebeská nadýchanost zůstala i tak zachována.
Zkusila jsem . Upravila poměr cukru a rumu a musím říct ,že je to opravdu dobre. Priste ještě přecedím, aby tam nebyla ta kura.
Je luxusní 🙂
Jej, Naschmarkt mě ve Vídni úplně dostal! Strávila bych tam klidně celý den ochutnáváním…
A souhlas s Radkou, kam se hrabe Frucht. Tvůj "ajrkoňak" vypadá dost dobře – klasický kupovaný nemusím, ale tenhle bych si dala. Třeba na čokoládovou zmrzlinu… Mňam!
Naschmarkt neminu nikdy při cestě do Vídně!
Krasne flasticky. Kde si ich zohnala? Ja robim vajecny liker na vianoce pre rodinu a kamaratov a vzdy hladam flasticky. Tie tvoje maju krasne stupliky.
Z bielkov robim cokoladovo datlovu torticku (kukni u mna na blogu) a tiez lieskovcovo mandlove susienky a nesmiem zabudnut na Pavlovu (kukni u Aneta Goes yummi-http://anetagoesyummi.blogspot.sk/2014/03/kakaovo-ceresnova-beze-torta.html) a zaujimavy recept z bielkov (moj oblubeny) je u Matky(Dulce de lache) Cokoladovy penovy matovy rez (http://www.dulce-de-leche.eu/2012/07/cokoladovo-matovy-penovy-rez.html).
Dufam ze som ti trosku ulahcila robotu :).
Pekny den
Děkuji za tipy. Pavlov jsme už přejedení a pusinek bych ještě pořád mohla napéct vagon 🙂
Skleničky jsou z obchodu Bricol ve Valticích. Mají fakt velký výběr.
Vaječný koňak byl některými přejmenován na "tekutý dort", tož tak 🙂
Na velikonoční stůl by se to ještě stihlo :-)) přeji ti krásné svátky ♥ Iva
Teda, to vypadá dobře :)…báječný nápad…kam se hrabe Frucht 😉
Ten vypadá úžasně! A doufám, že ''akce panda'' nedopadne podobně i v mém případě, mám tam totiž pokud možno tohle léto namířeno:D