laskominy od maryny
  • Pekárna
  • Blog
  • Recepty
  • Napsali o nás
  • E-shop
  • Kontakt

Recepty

Archiv

Štítky

borůvky brambory brusinky bábovka bílky citron cream cheese dýně fíky houby jablka jahody karamel karneval kokos kondenzované mléko maliny mandle mascarpone meruňky mák ovoce ořechy pistácie pomeranč povidla pšeničný kvásek rajčata rebarbora ricotta rohlik.cz slané koláče sýr tvaroh vanilka Velikonoce višně Vánoce zelenina červená řepa červený rybíz čokoláda švestky žitný kvásek žloutky
  • Facebook
  • Instagram
  • Mail
  • RSS
laskominy od maryny
  • Pekárna
    • Pekárna
    • Co nabízíme?
    • Svatební dorty a laskominy
  • Blog
  • Recepty
  • Napsali o nás
  • E-shop
  • Kontakt
Nápoje

Pomerančový vaječný likér

17. 4. 2014

To jsme tak jednou jeli na výlet do vídeňské ZOO. Akce Panda! Moc se nevyvedla, sic jsme ji viděli, ale asi tak 10 sekund, než se odploužila z dosahu zorného pole. Rozladění jsme museli zahnat něčím sladkým, tak jsem vyrazili do nádherné cukrárny Fruth u Naschmarktu na punčovou kostku a brownies. Prodávali tam i báječně vypadající Eierlikör, leč cena byla dost odstrašující, tak jsme si nechali zajít chuť. Nějak jsme ho nemohli dostat z hlavy a celou zpáteční cestu jsme vymýšleli náš velký podnikatelský plán, jak budeme vyrábět „ajerkoňak“ a z přebytečných bílků pusinky. Zrealizovali jsme alespoň ten koňak, v malém, pro kamarády. Na Vánoce byla první klasičtější verze z kondenzovaného mléka a teď na Velikonoce druhá ze šlehačky s pomerančovou kůrou. Profi vzhled zajistil etiketami Martin Hrdina. 

Co s tou stovkou bílků v mrazničce fakt netuším :-).

Na cca 600 ml

7 žloutků (co nejčerstvější)

100 g moučkového cukru

10 g vanilkového cukru

1 pomeranč

150 ml rumu

200 g smetany ke šlehání

Pomeranč omyjeme, odrhneme kartáčkem a 3x jej přelijeme vařící vodou, aby se zbavil voskování a jiných nečistot. Ostrouháme z něj na jemném struhadle oranžovou vrstvu kůry a vymačkáme z něj šťávu, z té si odlijeme 50 ml přes sítko, aby v ní nezůstala dužina.

Žloutky spolu s moučkovým i vanilkovým cukrem, které jsme předtím proseli, a pomerančovou kůrou dáme do skleněné nebo kovové misky, tu postavíme nad hrnec s vařící vodou a vše šleháme, dokud nevznikne hustá pěna (cca 10 minut). Ovšem pozor, aby se Vám žloutky nesrazily, nesmíte je převařit. Poté do žloutků metličkou zašleháme rum a 50 ml pomerančové šťávy. Misku postavíme do ledové vody a za občasného míchání necháme směs prochladnout.



Zvlášť ušleháme šlehačku a opatrně ji vmícháme do prochladlé žloutkové směsi. Koňak naplníme do sklenic. Skladujeme v chladu 3 až 4 týdny.


Fruth, Wien, 12. 9. 2013
Fruth, Wien, 12. 9. 2013
Fruth, Wien, 12. 9. 2013
Print Friendly, PDF & Email
alkoholpomerančVelikonocežloutky

Related Posts

Zázvorky

Zázvorky

Recept na tyto zázvorky stále vede z těch mnoha, které jsme doma postupně nasbírali. Svou konzistencí po upečení totiž připomínají rakvičky. Zázvorky jsou nadýchané, jemné a křehké. Není potřeba je nechat několik dnů uležet, jsou chutné hned po upečení a výborně se hodí k vínu. […]

Print Friendly, PDF & Email
Levandulové sušenky s polentou

Levandulové sušenky s polentou

Tyhle sušenky jsou nejlepší ze všech! Nádherně voní po levanduli a citronu, ale nebojte se nějaké mýdlové vůně, a polenta jim dodává křupavost, kterou ucítíte při každém kousnutí :-). Inspirací mi byl recept ze stránky Moje Wypieki, jen jsem brusinky nahradila levandulí. Suroviny na 30 […]

Print Friendly, PDF & Email
Ořechový dort s pomerančovou pěnou

Ořechový dort s pomerančovou pěnou

Tenoučké ořechové piškotové těsto proložené hutným čokoládovým krémem a završené lehoučkou pomerančovou pěnou. Slavnostní dort, který určitě neudělá ostudu u Štědrovečerního stolu nebo na Silvestrovské oslavě.  Ořechový korpus 4 vejce 120 g krupicového cukru 60 g jemně mletých vlašských ořechů 65 g hladké mouky Dna […]

Print Friendly, PDF & Email

Pistáciové cupcakes
Oreo cheesecake

11 komentáře k “Pomerančový vaječný likér”

  • Janina napsal:
    7. 1. 2016 (21:20)

    Je výborný. Nadýchaný. Také jej asi příště kvůli kůře přecedím.
    Protože po našlehání z něj byl spíše grémíček, trošku jsem jej ještě "naředila". Ale obláčkově nebeská nadýchanost zůstala i tak zachována.

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • doma navařeno napsal:
    2. 11. 2015 (15:32)

    Zkusila jsem . Upravila poměr cukru a rumu a musím říct ,že je to opravdu dobre. Priste ještě přecedím, aby tam nebyla ta kura.

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Anonymní napsal:
    4. 12. 2014 (16:52)

    Je luxusní 🙂

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Shraven napsal:
    26. 4. 2014 (12:26)

    Jej, Naschmarkt mě ve Vídni úplně dostal! Strávila bych tam klidně celý den ochutnáváním…
    A souhlas s Radkou, kam se hrabe Frucht. Tvůj "ajrkoňak" vypadá dost dobře – klasický kupovaný nemusím, ale tenhle bych si dala. Třeba na čokoládovou zmrzlinu… Mňam!

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Maryna napsal:
      27. 4. 2014 (13:32)

      Naschmarkt neminu nikdy při cestě do Vídně!

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Unknown napsal:
    23. 4. 2014 (17:00)

    Krasne flasticky. Kde si ich zohnala? Ja robim vajecny liker na vianoce pre rodinu a kamaratov a vzdy hladam flasticky. Tie tvoje maju krasne stupliky.
    Z bielkov robim cokoladovo datlovu torticku (kukni u mna na blogu) a tiez lieskovcovo mandlove susienky a nesmiem zabudnut na Pavlovu (kukni u Aneta Goes yummi-http://anetagoesyummi.blogspot.sk/2014/03/kakaovo-ceresnova-beze-torta.html) a zaujimavy recept z bielkov (moj oblubeny) je u Matky(Dulce de lache) Cokoladovy penovy matovy rez (http://www.dulce-de-leche.eu/2012/07/cokoladovo-matovy-penovy-rez.html).
    Dufam ze som ti trosku ulahcila robotu :).
    Pekny den

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Maryna napsal:
      23. 4. 2014 (17:36)

      Děkuji za tipy. Pavlov jsme už přejedení a pusinek bych ještě pořád mohla napéct vagon 🙂
      Skleničky jsou z obchodu Bricol ve Valticích. Mají fakt velký výběr.

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Maryna napsal:
    21. 4. 2014 (14:16)

    Vaječný koňak byl některými přejmenován na "tekutý dort", tož tak 🙂

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • minefelicite napsal:
    19. 4. 2014 (12:01)

    Na velikonoční stůl by se to ještě stihlo :-)) přeji ti krásné svátky ♥ Iva

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • puntikata napsal:
    17. 4. 2014 (12:29)

    Teda, to vypadá dobře :)…báječný nápad…kam se hrabe Frucht 😉

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Jarmila napsal:
    17. 4. 2014 (10:29)

    Ten vypadá úžasně! A doufám, že ''akce panda'' nedopadne podobně i v mém případě, mám tam totiž pokud možno tohle léto namířeno:D

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit

Komentáře smí přidávat pouze přihlášení uživatelé.

Nejnovější příspěvky

  • Cupcakes „Duchové“
  • Čokoládové sušenky s pomerančem
  • Máková bábovka se švestkami
  • Cookies s ostružinami a hořkou čokoládou
  • Ořechové muffiny s čokoládovými košíčky

Nejnovější komentáře

  • Maryna: Panettone
  • Maryna: Tříkrálový koláč
  • Diana: Tříkrálový koláč
  • Olga: Panettone
  • Helena Zittová: Plundrové těsto – návod na výrobu krok za krokem

Štítky

borůvky brambory brusinky bábovka bílky citron cream cheese dýně fíky houby jablka jahody karamel karneval kokos kondenzované mléko maliny mandle mascarpone meruňky mák ovoce ořechy pistácie pomeranč povidla pšeničný kvásek rajčata rebarbora ricotta rohlik.cz slané koláče sýr tvaroh vanilka Velikonoce višně Vánoce zelenina červená řepa červený rybíz čokoláda švestky žitný kvásek žloutky

Líbí se ti recepty? Využíváš je? Jsi rád, že tě neobtěžují reklamy? Přispěj, prosím, na provoz blogu.

RSS Laskominy od Maryny

  • Cupcakes „Duchové“
  • Čokoládové sušenky s pomerančem
  • Máková bábovka se švestkami
  • Cookies s ostružinami a hořkou čokoládou
  • Ořechové muffiny s čokoládovými košíčky

Všeobecné obchodní podmínky

GDPR | Privacy Policy
laskominy od maryny © 2020