Právě frčí masopustní období, ke kterému patří boží milosti, vdolky a koblihy. Všechno pěkně smažené, protože byl čas nabírat energii na předvelikonoční půst. V dnešní době se už málokdo postí, tak je tu i zdravější pečená varianta božích milostí. A kam jinam je udělat, než na zabijačku, na kterou jsem o víkendu vyrazila.
Samozřejmě, že i tuto variantu si můžete udělat smaženou.
Suroviny
400 g hladké mouky
300 g změklého másla
3 žloutky
100 ml bílého suchého vína
špetka soli
moučkový cukr na posypání
Mouku, máslo, žloutky, víno a sůl smícháme a vypracujeme hladké těsto. V tomto případě není potřeba tak dlouho zpracovávat jako u smažené varianty. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme přibližně hodinu odpočinout v ledničce.
Odležené těsto rozdělíme na tři části, z každé vyválíme plát tenký cca 1 mm a rádýlkem vykrojíme obdélníky, které uprostřed třikrát nařízneme. Jednotlivé kousky poklademe v nevelkých rozestupech na plech vyložený pečicím papírem.
Pečeme 10 – 12 minut v troubě vyhřáté na 170°C. Upečené boží milosti by měly být narůžovělé a měly by se na nich tvořit charakteristické puchýřky. Před podáváním je poprášíme moučkovým cukrem.
To určitě vyzkoušíme, vypadá skvělé! 🙂
Pro letošní masopust se u nás staly hitem! Nadýchané, křupavé a ještě nebylo třeba stát u smažení. Prostě ideál! Díky za recept!
Petra
Jako každý rok jsi nezklamala a byli skvělé.
Nádhera!Ta nadýchanost z nich jen kouká!Díky za recept,v sobotu vyzkouším!
Jana