Nevím proč, ale kynuté buchty moc nepreferuji, přijdou mi většinou suché. Potom, když jednou za čas nějakou upeču, tak si říkám, jak je výborná 🙂 a nechápu, proč je nedělám častěji. Fakt je, že nejvíc mi chutnají úplně čerstvé, ještě trochu teplé.
Tenhle koláč s pěkně silnou vrstvou jablek, šťavnatými rozinkami a meruňkovou marmeládou rozhodně suchá nebyla a svou čerstvost a vláčnost si zachovala i do následujícího dne. To jen díky tomu, že jsem ji rodičům vezla až další den, jinak by určitě nevydržela :-D.
Kynuté těsto
200 g polohrubé mouky
špetka soli
kůra z jednoho citronu
30 g másla
100 ml sladké smetany
12 g kvasnic
40 g krupicového cukru
1 malé vejce
Citron propaříme: Omyjeme jej, odrhneme kartáčkem a 3x jej přelijeme vařící vodou, aby se zbavil voskování a jiných nečistot. Kůra se tím také rozvoní. Ostrouháme z něj na jemném struhadle žlutou vrstvu kůry.
Máslo spolu se smetanou a cukrem ohřejeme v kastrolku, teplota by měla být cca 35°C, já to zkouším prstem :-). Přidáme nadrobené droždí, promícháme, přikryjeme utěrkou a necháme 10 minut vzejít.
Mouku promícháme se solí a citronovou kůrou, přilijeme vzešlý kvásek, přidáme vejce a vypracujeme těsto. Mělo by se hníst 10 minut. Těsto by mělo být středně hutné, elastické, nepříliš lepivé. Mísu s těstem přikryjeme utěrkou a necháme 30 minut kynout na teplejším místě bez průvanu.
Náplň
4 velká kyselá jablka
80 g rozinek
100 ml jablečného moštu nebo džusu
50 g mandlových plátků
2 lžíce krupicového cukru
30 g másla
2 lžíce meruňkové marmelády
Rozinky namočíme do jablečného moštu. To můžeme udělat i den předem.
Do studené vody vymačkáme šťávu z citronu, ze kterého jsme předtím použili kůru. Jablka oloupeme, překrojíme na půl a vyřízneme z nich šťopky a jádřince. Namočíme je do citronové vody, aby nezhnědla.
Koláčovou formu o ∅ 28 či 30 cm, já použila pánev, vymažeme olejem a vysypeme hrubou moukou. Na její dno rozválíme vykynuté těsto. Necháme 20 minut odpočinout.
Poté nakrájíme jablka na plátky, ale neprořezáváme půlky úplně až dolů, aby zůstala půlka vcelku a nerozpadla se. Takto připravená jablka rozložíme na vykynuté těsto ve formě. Posypeme cukrem, mandlovými plátky a vločkami másla.
Pečeme 15 minut v troubě vyhřáté na 180°C, poté posypeme ještě rozinkami, které jsme scedili, a pečeme dalších 15 minut při stejné teplotě.
Během pečení ohřejeme v kastrolku marmeládu a ještě teplý koláč ihned po upečení potřeme.