Variací quichů (slaných koláčů) je nepřeberné množství. Tato s ajvarem a hřiby u nás v pekařství teď na podzim slavila velký úspěch, a protože hřiby ještě rostou, tak si ji můžete upéct taky.
Těsto
200 g hladké mouky
100 g vychlazeného másla
velká špetka soli
1 kostka ledu
Led necháme ve skleničce povolit, aby se částečně rozpustil. Mouku promícháme se solí, přidáme k ní máslo rozkrájené na menší kousky a dvě lžíce ledové vody (led můžete také rozsekat v robotu a přidat dvě lžíce ledové tříště). Velmi rychle zpracujeme hutné těsto, aby se máslo příliš nerozpustilo. Těsto rozválíme a vyložíme do formy o ∅ 24 cm, nejlépe s odnímatelným dnem, protože těsto je opravdu velmi křehké.
Náplň
400 g sýru Gouda
3 polévkové lžíce ajvaru
4 čerstvé hřiby
100 g crème fraîche nebo kysané smetany (16%)
100 g smetany ke šlehání (33%)
3 vejce
sůl a bílý pepř
Sýr nastrouháme na hrubém struhadle.
Na připravené těsto ve formě rozetřeme ajvar. Na něj stejnoměrně rozprostřeme nastrouhaný sýr. Na něj nakrájíme na tenké plátky hřiby.
V míse metličkou krátce vyšleháme kysanou smetanu se sladkou smetanou a vejci. Směs osolíme a opepříme podle chuti a nalijeme ji na připravený quiche.
Pečeme 35 minut v troubě vyhřáté na 175°C s ventilátorem. Quiche můžeme podávat ihned po vytažení z trouby nebo vychladlý.
Dobré odpoledne, Marynko. Děkuji za recept. Určitě vyzkouším. Nemáte zkušenost s bezlepkovou variantou? Jen nahradím bezlepkovou moukou ve stejném poměru nebo je potřeba něco přidat, aby se těsto nedrobilo? Děkuji moc Petra
Nemám vůbec zkušenosti s bezlepkovou variantou, nikdy jsem to nezkoušela.
Nevadí, vyzkouším a dám vědět 🙂 Děkuji