laskominy od maryny
  • Pekárna
  • Blog
  • Recepty
  • Napsali o nás
  • E-shop
  • Kontakt

Recepty

Archiv

Štítky

borůvky brambory brusinky bábovka bílky citron cream cheese dýně fíky houby jablka jahody karamel karneval kokos kondenzované mléko maliny mandle mascarpone meruňky mák ovoce ořechy pistácie pomeranč povidla pšeničný kvásek rajčata rebarbora ricotta rohlik.cz slané koláče sýr tvaroh vanilka Velikonoce višně Vánoce zelenina červená řepa červený rybíz čokoláda švestky žitný kvásek žloutky
  • Facebook
  • Instagram
  • Mail
  • RSS
laskominy od maryny
  • Pekárna
    • Pekárna
    • Co nabízíme?
    • Svatební dorty a laskominy
  • Blog
  • Recepty
  • Napsali o nás
  • E-shop
  • Kontakt
Odpalovaná těsta

Ruby Choux au Craquelin

7. 2. 2021

Blíží se sv. Valentýn, tak to dnes bude trošku růžové.

U Míni v její čokoládovně Minach jsem narazila na čočky ruby čokolády a hned cestou domů jsem přemýšlela, co s nimi provedu 🙂 Dlouho jsem měla taky v merku francouzské větrníky s drobenkou Choux au Craquelin [Šu o krakəli], které vypadají s tou popraskanou drobenkou nádherně! A taky chutnají skvěle, jako všechno s drobenkou 🙂 (taky můžete jíst jen drobenku?). Tak jsem si je konečně taky střihla a naplnila je pudinkovým krémem z hořké čokolády a šlehačkou s ruby čokoládou. Hořkost tmavé čokolády se skvěle snoubí s kyselostí růžové ruby čokolády.

Drobenka
80 g změklého másla
70 g jemně mletého třtinového cukru
80 g hladké mouky

Máslo utřeme s cukrem, přidáme mouky a třeme, dokud se suroviny nespojí. Směs rozložíme na pečicí papír, přikryjeme druhým pečicím papírem a rozválíme na placku silnou 2 mm. Na prkýnku nebo něčem rovném vložíme na 20 minut do mrazničky, nebo na 2 hodiny do ledničky.

Odpalované těsto na 16 větrníčků
90 g másla
250 ml vody
špetka soli
160 g hladké mouky
4 velká vajíčka

V rendlíku se silnějším dnem přivedeme k varu vodu s máslem a solí. Rendlík necháme na vařiči na mírném plameni. Do vřící vody nasypeme mouku a intenzivně mícháme vařečkou asi 3 minuty. Hotové těsto se bude lesknout a odlepovat od okrajů kastrolku. Těsto necháme vychladnout. Do vychladlého těsta vetřeme vejce, postupně jedno po druhém, dokud se to předchozí dokonale nezapracuje.

Na dva plechy položíme pečicí papíry a na ně nakreslíme 16 koleček o ∅ 5 cm ve větších rozestupech.

Těsto naplníme do cukrářského sáčku s kulatou velkou špičkou a vytlačujeme na plech kulaté větrníčky. Vytáhneme drobenku z ledničky a tvořítkem vykrojíme 16 koleček o ∅ 5 cm. Drobenku položíme na větrníčky a ihned dáme do trouby.

Pečeme v troubě vyhřáté na 200°C bez ventilátoru přibližně 25 až 30 minut. Upečené větrníčky necháme vychladnout na roštu. Během pečení se nesmí otevírat trouba, aby větrníky nesplaskly.

Krém z hořké čokolády
330 ml mléka
20 g hladké mouky
15 g bramborového škrobu
2 žloutky
(bílky nevyhazujte, můžete je zamrazit a použít později na bílkové pečivo)
30 g třtinového cukru
150 g hořké čokolády
(70%, nejlépe čočky)
80 g másla

Polovinu mléka svaříme s třtinovým cukrem. Druhou polovinu mléka vyšleháme se žloutky, moukou a škrobem. Tuto směs přilijeme za stálého míchání k vroucímu mléku. Vaříme, dokud nevznikne hustý puding. Sundáme z hořáku, přidáme čokoládové čočky nebo hrubě nasekanou čokoládu a metličkou mícháme, dokud se čokoláda nerozpustí a nevznikne hladký pudinkový krém. Přikryjeme potravinářskou folií, aby se neutvořil na povrchu škraloup, a necháme úplně vychladnout. Puding si můžeme připravit den předem.

V misce vyšleháme máslo do pěny a za stálého šlehání k němu přidáváme po lžících vychladlý puding. Šleháme cca 10 minut, dokud nevznikne hladký krém.

Ruby šlehačka
400 ml smetany ke šlehání
250 g mascarpone
100 g ruby čokolády
(čočky)
1 lžíce moučkového cukru

200 ml smetany zahřejeme v rendlíku téměř k varu, ale pozor, nesmí projít varem. Čokoládové čočky nebo hrubě nasekanou čokoládu dáme do misky, přelijeme ji horkou smetanou a necháme chvíli stát. Čokoláda změkne, poté ji rozmícháme metličkou do krémové konzistence, misku přikryjeme potravinářskou folií a dáme minimálně na 12 hodin do ledničky.

Po vychladnutí přidáme zbývající smetanu, mascarpone a cukr. Vyšleháme hladký krém. Nejdříve zapneme šlehač na malou rychlost, po minutě zvýšíme na plnou rychlost, šleháme cca 2 minuty, až bude krém téměř vyšlehaný, snížíme rychlost opět na minimum a krém došleháme, aby byl dostatečně pevný, ale nepřešlehal se.

Čokoládová ozdoba
20 g ruby čokolády

Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni. Rozetřeme ji v tenké vrstvě na pečicí papír a dáme ji na 10 minut do mrazničky. Vychladlou čokoládu nakrájíme na dlouhé tenké proužky.

Skládání větrníčků
16 ks malin čerstvých nebo lyofilizovaných
prášek z červené řepy

Větrníčky podélně rozřízneme. Do zdobícího sáčku s větší kulatou špičkou dáme čokoládový krém a naplníme jim dna větrníčků. Do druhého sáčku s řezanou špičkou (použila jsem Wilton 1M) dáme ruby šlehačku a nastříkáme ji na čokoládový krém. Přikryjeme vrškem větrníčku. Lehce poprášíme práškem z červené řepy, ozdobíme proužky ruby čokolády a malinou.


Print Friendly, PDF & Email
čokoláda

Related Posts

Cake pops čili těsto na špejli

Cake pops čili těsto na špejli

Foto by Lucie Vypadají jako lízátka, ale nejsou to lízátka. Děti z nich jsou ovšem úplně stejně nadšené! Cake pops jsou vyrobené z těsta smíchaného s krémem, obalené v bílkové polevě nebo čokoládě a ozdobené cukrovým sypáním. Poslední dobou jsou velmi módní, proslavila je Bakerella, která […]

Print Friendly, PDF & Email
Čokoládová Nemesis

Čokoládová Nemesis

Sen každého čokoholika! Pouze čokoláda, vejce a máslo vytvoří vláčný, vlhký a hutný dezert, u kterého si budete přát, ať se najde v žaludku místo ještě na druhý kousek 🙂 Originální Chocolate Nemesis si můžete dát v londýnském River Café, tento recept je z Moich […]

Print Friendly, PDF & Email
Bezé dort s mascarpone krémem

Bezé dort s mascarpone krémem

Dortík pro milovníky „mániček“.  Sladký, křehký, delikátní, nadýchaný. Mascarpone mu dodává svěžest a lehkost, ozdoba z kyselejšího ovoce zase chuťový kontrast. Lískové ořechy můžete nahradit i mandlemi nebo vlašskými ořechy. Bezé pláty 6 bílků (cca 240 g mražených bílků)200 g krupicového cukru100 g lískových ořechůšpetka […]

Print Friendly, PDF & Email

Kokosová bábovka s mandlemi
Dort „Mařenka“

1 komentáře k “Ruby Choux au Craquelin”

  • Marcela napsal:
    5. 6. 2022 (19:25)

    Dobrý večer, tak jsem dlouho plánovala tyto francouzské větrníčky. A jsem zklamaná – krému z hořké čokolády mám v tuto chvíli ještě tak na další dvě tři dávky těsta. Ruby šlehačka rozhodně nemá růžovou barvu, jako je na fotografiích, a chuť po ruby minimální.

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit

Komentáře smí přidávat pouze přihlášení uživatelé.

Nejnovější příspěvky

  • Cupcakes „Duchové“
  • Čokoládové sušenky s pomerančem
  • Máková bábovka se švestkami
  • Cookies s ostružinami a hořkou čokoládou
  • Ořechové muffiny s čokoládovými košíčky

Nejnovější komentáře

  • Maryna: Panettone
  • Maryna: Tříkrálový koláč
  • Diana: Tříkrálový koláč
  • Olga: Panettone
  • Helena Zittová: Plundrové těsto – návod na výrobu krok za krokem

Štítky

borůvky brambory brusinky bábovka bílky citron cream cheese dýně fíky houby jablka jahody karamel karneval kokos kondenzované mléko maliny mandle mascarpone meruňky mák ovoce ořechy pistácie pomeranč povidla pšeničný kvásek rajčata rebarbora ricotta rohlik.cz slané koláče sýr tvaroh vanilka Velikonoce višně Vánoce zelenina červená řepa červený rybíz čokoláda švestky žitný kvásek žloutky

Líbí se ti recepty? Využíváš je? Jsi rád, že tě neobtěžují reklamy? Přispěj, prosím, na provoz blogu.

RSS Laskominy od Maryny

  • Cupcakes „Duchové“
  • Čokoládové sušenky s pomerančem
  • Máková bábovka se švestkami
  • Cookies s ostružinami a hořkou čokoládou
  • Ořechové muffiny s čokoládovými košíčky

Všeobecné obchodní podmínky

GDPR | Privacy Policy
laskominy od maryny © 2020