Drobenka
80 g změklého másla
70 g jemně mletého třtinového cukru
80 g hladké mouky
Máslo utřeme s cukrem, přidáme mouky a třeme, dokud se suroviny nespojí. Směs rozložíme na pečicí papír, přikryjeme druhým pečicím papírem a rozválíme na placku silnou 2 mm. Na prkýnku nebo něčem rovném vložíme na 20 minut do mrazničky, nebo na 2 hodiny do ledničky.
Odpalované těsto na 16 větrníčků
90 g másla
250 ml vody
špetka soli
160 g hladké mouky
4 velká vajíčka
V rendlíku se silnějším dnem přivedeme k varu vodu s máslem a solí. Rendlík necháme na vařiči na mírném plameni. Do vřící vody nasypeme mouku a intenzivně mícháme vařečkou asi 3 minuty. Hotové těsto se bude lesknout a odlepovat od okrajů kastrolku. Těsto necháme vychladnout. Do vychladlého těsta vetřeme vejce, postupně jedno po druhém, dokud se to předchozí dokonale nezapracuje.
Na dva plechy položíme pečicí papíry a na ně nakreslíme 16 koleček o ∅ 5 cm ve větších rozestupech.
Těsto naplníme do cukrářského sáčku s kulatou velkou špičkou a vytlačujeme na plech kulaté větrníčky. Vytáhneme drobenku z ledničky a tvořítkem vykrojíme 16 koleček o ∅ 5 cm. Drobenku položíme na větrníčky a ihned dáme do trouby.
Pečeme v troubě vyhřáté na 200°C bez ventilátoru přibližně 25 až 30 minut. Upečené větrníčky necháme vychladnout na roštu. Během pečení se nesmí otevírat trouba, aby větrníky nesplaskly.
Krém z hořké čokolády
330 ml mléka
20 g hladké mouky
15 g bramborového škrobu
2 žloutky (bílky nevyhazujte, můžete je zamrazit a použít později na bílkové pečivo)
30 g třtinového cukru
150 g hořké čokolády (70%, nejlépe čočky)
80 g másla
Polovinu mléka svaříme s třtinovým cukrem. Druhou polovinu mléka vyšleháme se žloutky, moukou a škrobem. Tuto směs přilijeme za stálého míchání k vroucímu mléku. Vaříme, dokud nevznikne hustý puding. Sundáme z hořáku, přidáme čokoládové čočky nebo hrubě nasekanou čokoládu a metličkou mícháme, dokud se čokoláda nerozpustí a nevznikne hladký pudinkový krém. Přikryjeme potravinářskou folií, aby se neutvořil na povrchu škraloup, a necháme úplně vychladnout. Puding si můžeme připravit den předem.
V misce vyšleháme máslo do pěny a za stálého šlehání k němu přidáváme po lžících vychladlý puding. Šleháme cca 10 minut, dokud nevznikne hladký krém.
Ruby šlehačka
400 ml smetany ke šlehání
250 g mascarpone
100 g ruby čokolády (čočky)
1 lžíce moučkového cukru
200 ml smetany zahřejeme v rendlíku téměř k varu, ale pozor, nesmí projít varem. Čokoládové čočky nebo hrubě nasekanou čokoládu dáme do misky, přelijeme ji horkou smetanou a necháme chvíli stát. Čokoláda změkne, poté ji rozmícháme metličkou do krémové konzistence, misku přikryjeme potravinářskou folií a dáme minimálně na 12 hodin do ledničky.
Po vychladnutí přidáme zbývající smetanu, mascarpone a cukr. Vyšleháme hladký krém. Nejdříve zapneme šlehač na malou rychlost, po minutě zvýšíme na plnou rychlost, šleháme cca 2 minuty, až bude krém téměř vyšlehaný, snížíme rychlost opět na minimum a krém došleháme, aby byl dostatečně pevný, ale nepřešlehal se.
Čokoládová ozdoba
20 g ruby čokolády
Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni. Rozetřeme ji v tenké vrstvě na pečicí papír a dáme ji na 10 minut do mrazničky. Vychladlou čokoládu nakrájíme na dlouhé tenké proužky.
Skládání větrníčků
16 ks malin čerstvých nebo lyofilizovaných
prášek z červené řepy
Větrníčky podélně rozřízneme. Do zdobícího sáčku s větší kulatou špičkou dáme čokoládový krém a naplníme jim dna větrníčků. Do druhého sáčku s řezanou špičkou (použila jsem Wilton 1M) dáme ruby šlehačku a nastříkáme ji na čokoládový krém. Přikryjeme vrškem větrníčku. Lehce poprášíme práškem z červené řepy, ozdobíme proužky ruby čokolády a malinou.
Dobrý večer, tak jsem dlouho plánovala tyto francouzské větrníčky. A jsem zklamaná – krému z hořké čokolády mám v tuto chvíli ještě tak na další dvě tři dávky těsta. Ruby šlehačka rozhodně nemá růžovou barvu, jako je na fotografiích, a chuť po ruby minimální.