laskominy od maryny
  • Pekárna
  • Blog
  • Recepty
  • Napsali o nás
  • E-shop
  • Kontakt

Recepty

Archiv

Štítky

borůvky brambory brusinky bábovka bílky citron cream cheese dýně fíky houby jablka jahody karamel karneval kokos kondenzované mléko maliny mandle mascarpone meruňky mák ovoce ořechy pistácie pomeranč povidla pšeničný kvásek rajčata rebarbora ricotta rohlik.cz slané koláče sýr tvaroh vanilka Velikonoce višně Vánoce zelenina červená řepa červený rybíz čokoláda švestky žitný kvásek žloutky
  • Facebook
  • Instagram
  • Mail
  • RSS
laskominy od maryny
  • Pekárna
    • Pekárna
    • Co nabízíme?
    • Svatební dorty a laskominy
  • Blog
  • Recepty
  • Napsali o nás
  • E-shop
  • Kontakt
Čokoládové moučníky ~ Dorty ~ Třená těsta

Mousse dort čokoláda a lesní ovoce

26. 5. 2022

Pěnový dort pro milovníky čokolády. Hutný čokoládový korpus doplňuje nadýchaná čokoládová pěna a celé to vyvažuje svou kyselostí pěna z lesního ovoce. Dort je na výrobu složitější, tak jej rozhodně nedoporučuji začátečníkům.


Čokoládový korpus
190 g změklého másla
150 g krupicového cukru
2 vejce
190 g hladké mouky
40 g kakaového prášku
1 lžička jedlé sody
½ lžičky prášku do pečiva
špetka soli
130 ml kysané smetany

Dna dvou dortových forem o ∅ 24 cm vyložíme pečicím papírem a boky vymažeme máslem a vysypeme kakaovým práškem.

Mouku prosejeme s kakaem, sodou, práškem do pečiva a solí. Máslo utřeme s cukrem do nadýchané světlé pěny, následně do ní vetřeme jedno po druhém vejce. Na závěr přidáváme na střídačku, za stálého míchání, po lžících kysanou smetanu a suché suroviny. Vznikne husté těsto.

To rozdělíme na poloviny a každou rozetřeme rovnoměrně do připravených dortových forem. Na povrchu uhladíme a pečeme 30 minut v troubě vyhřáté na 180°C. Po upečení necháme vychladnout ve formách na roštu. Vychladlé korpusy vyjmeme z forem.


Pěna z lesního ovoce
150 g lesního ovoce
(může být zmrazené)
250 ml smetany ke šlehání
40 g krupicového cukru
1 žloutek
20 g bílé čokolády
(čočky Callebaut)
3 plátky želatiny
(cca 5 g)
1 lžíce citronové šťávy

Plátky želatiny namočíme do trochy studené vody a necháme ji cca 6 minut nabobtnat (připomíná pomačkaný igelitový pytlík).

Žloutek vyšleháme s 20 g cukru do pěny.

V kastrolku zahříváme lesní ovoce s 20 g cukru a citronovou šťávou, přivedeme k varu a krátce provaříme, propasírujeme přes sítko k žloutkové pěně. Promícháme, vrátíme do hrne a za stálého míchání krátce provaříme do 83°C.

Do hlubší nádoby dáme na dno pecky čokolády, na ni nalijeme krém, přidáme nabobtnalou želatinu a mixujeme ponorným mixérem. Krém necháme zchladit na 32°C.

Zvlášť si vyšleháme smetanu a smícháme ji s krémem z lesního ovoce.


Skládání dortu
4 lžíce portského vína
2 lžíce marmelády z lesního ovoce

Jeden čokoládový korpus položíme na podnos a uzavřeme do dortové obruče. Korpus navlhčíme polovinou portského vína a nalijeme na něj pěnu z lesního ovoce. Na povrchu uhladíme a dáme na chvilku zchladit do mrazničky tak, aby pěna na povrchu zatuhla a dal se na ni položit druhý korpus.

Na zatuhlou pěnu položíme druhý korpus, navlhčíme zbytkem portského vína a opatrně potřeme marmeládou. Obruč přetáhneme potravinářskou fólií a dort necháme minimálně 2 hodiny chladit v ledničce (klidně do následujícího dne).


Čokoládová pěna
250 ml smetany ke šlehání
250 g hořké čokolády
(70%)
4 velká vejce
40 g krupicového cukru
40 g moučkového cukru
6 plátků želatiny
(cca 10 g)
špetka soli

Plátky želatiny namočíme do trochy studené vody a necháme ji cca 6 minut nabobtnat.

V kastrolku ohřejeme smetanu, ale nesmí projít varem. Nasypeme do ní čokoládu, necháme 2 minuty stát, přidáme nabobtnalou želatinu a následně metličkou rozmícháme. Vznikne lesklá hustší krémovitá směs.

Vejce rozdělíme na bílky a žloutky. Žloutky vyšleháme s krupicovým cukrem do pěny a následně zamícháme do čokoládové směsi. Bílky se solí vyšleháme na sníh, ke konci šlehání do nich zašleháme po lžících moučkový cukr. Bílkový sníh opatrně vařečkou zamícháme do čokoládové směsi.


Skládání dortu
jahody a lesní ovoce na ozdobu
jedlé květy
20 g hořké čokolády
(54,5% Callebaut)

Nahřátou špachtlí opatrně oddělíme okraj vychladlého dortu od obruče. Dort vložíme do středu dortové formy o ∅ 26 až 28 cm. Celý dort přelijeme čokoládovou pěnou tak, aby byla i všude po stranách. Na povrchu uhladíme a necháme v ledničce vychladnout do následujícího dne.

Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu, během rozpouštění ji občas promícháme, až budou rozpuštěné všechny čočky, vyjmeme ji z vodní lázně a dobře promícháme (měla by být lesklá). Takto připravenou čokoládu nalijeme na tác vyložený pečicím papírem a rozetřeme na tenkou vrstvu. Dáme ihned zchladit do ledničky.

Druhý den bočnice dortové formy opatrně nahřejeme plynovou pistolí a dort z formy vyjmeme. Ozdobíme ovocem, květy a nalámanými kousky čokolády.


Print Friendly, PDF & Email
čokoládaovoce

Related Posts

Cake pops čili těsto na špejli

Cake pops čili těsto na špejli

Foto by Lucie Vypadají jako lízátka, ale nejsou to lízátka. Děti z nich jsou ovšem úplně stejně nadšené! Cake pops jsou vyrobené z těsta smíchaného s krémem, obalené v bílkové polevě nebo čokoládě a ozdobené cukrovým sypáním. Poslední dobou jsou velmi módní, proslavila je Bakerella, která […]

Print Friendly, PDF & Email
Čokoládová Nemesis

Čokoládová Nemesis

Sen každého čokoholika! Pouze čokoláda, vejce a máslo vytvoří vláčný, vlhký a hutný dezert, u kterého si budete přát, ať se najde v žaludku místo ještě na druhý kousek 🙂 Originální Chocolate Nemesis si můžete dát v londýnském River Café, tento recept je z Moich […]

Print Friendly, PDF & Email
Bezé dort s mascarpone krémem

Bezé dort s mascarpone krémem

Dortík pro milovníky „mániček“.  Sladký, křehký, delikátní, nadýchaný. Mascarpone mu dodává svěžest a lehkost, ozdoba z kyselejšího ovoce zase chuťový kontrast. Lískové ořechy můžete nahradit i mandlemi nebo vlašskými ořechy. Bezé pláty 6 bílků (cca 240 g mražených bílků)200 g krupicového cukru100 g lískových ořechůšpetka […]

Print Friendly, PDF & Email

Hlavička čili Velikonoční nádivka
Špenátový koláč s vinnou klobásou

Komentáře smí přidávat pouze přihlášení uživatelé.

Nejnovější příspěvky

  • Polentová kaše s brynzou a slaninou
  • Cupcakes „Duchové“
  • Čokoládové sušenky s pomerančem
  • Máková bábovka se švestkami
  • Cookies s ostružinami a hořkou čokoládou

Nejnovější komentáře

  • Maryna: Panettone
  • Maryna: Tříkrálový koláč
  • Diana: Tříkrálový koláč
  • Olga: Panettone
  • Helena Zittová: Plundrové těsto – návod na výrobu krok za krokem

Štítky

borůvky brambory brusinky bábovka bílky citron cream cheese dýně fíky houby jablka jahody karamel karneval kokos kondenzované mléko maliny mandle mascarpone meruňky mák ovoce ořechy pistácie pomeranč povidla pšeničný kvásek rajčata rebarbora ricotta rohlik.cz slané koláče sýr tvaroh vanilka Velikonoce višně Vánoce zelenina červená řepa červený rybíz čokoláda švestky žitný kvásek žloutky

Líbí se ti recepty? Využíváš je? Jsi rád, že tě neobtěžují reklamy? Přispěj, prosím, na provoz blogu.

RSS Laskominy od Maryny

  • Polentová kaše s brynzou a slaninou
  • Cupcakes „Duchové“
  • Čokoládové sušenky s pomerančem
  • Máková bábovka se švestkami
  • Cookies s ostružinami a hořkou čokoládou

Všeobecné obchodní podmínky

GDPR | Privacy Policy
laskominy od maryny © 2020