laskominy od maryny
  • Pekárna
  • Blog
  • Recepty
  • Napsali o nás
  • E-shop
  • Kontakt

Recepty

Archiv

Štítky

borůvky brambory brusinky bábovka bílky citron cream cheese dýně fíky houby jablka jahody karamel karneval kokos kondenzované mléko maliny mandle mascarpone meruňky mák ovoce ořechy pistácie pomeranč povidla pšeničný kvásek rajčata rebarbora ricotta rohlik.cz slané koláče sýr tvaroh vanilka Velikonoce višně Vánoce zelenina červená řepa červený rybíz čokoláda švestky žitný kvásek žloutky
  • Facebook
  • Instagram
  • Mail
  • RSS
laskominy od maryny
  • Pekárna
    • Pekárna
    • Co nabízíme?
    • Svatební dorty a laskominy
  • Blog
  • Recepty
  • Napsali o nás
  • E-shop
  • Kontakt
Bezé ~ Muffiny, cupcakes, košíčky ~ Šlehaná těsta

Cupcakes „Duchové“

16. 10. 2025


Strašidelné halloweenské cupcakes. Nejsem úplně příznivec umělých barev, ale někdy to bez nich nejde. Děti je mají rády. Viděla jsem to na stánku, kde se po nich zaprášilo okamžitě. Tak jednou začas nad nimi přimhouřím oko. 🙂


Duchové

2 bílky (cca 80 g mražených)
špetka soli
110 g krupicového cukru
1 lžička bílého vinného octa
20 g hořké čokolády (čočky)

Vychlazené nebo částečně rozmražené bílky spolu se solí vyšleháme na pevný sníh, postupně  do něj po lžících zašleháváme krupicový cukr a na závěr ocet. Musí vzniknou pevná, hladká a lesklá pěna.

Cukrářský sáček se zdobicí hladkou špičkou (12 mm) naplníme sněhem. Na plech vyložený pečicím papírem stříkáme duchy. Je lépe si jich udělat víc než bude cupcakes, kdyby nějací při manipulaci s nimi popraskali.

Sušíme 4 až 5 hodin v troubě vyhřáté na 90°C bez ventilátoru.

Po usušení rozpustíme v mikrovlnce nebo ve vodní lázni čokoládu a tenkým štětečkem duchům namalujeme oči a pusu. Můžeme použít i černou gelovou barvu Wilton.


Ovocné compoté

100 g mraženého lesního ovoce
30 g krupicového cukru
2,5 g pektinu NH
2 lžíce citronové šťávy
1 plátek želatiny

Želatinu namočíme do studené vody a necháme ji nabobtnat (vypadá jako zmuchlaný igelitový sáček). Pektin promícháme s krupicovým cukrem.

Mražené ovoce dáme do kastrolku, přidáme citronovou šťávu a na mírném plameni zahříváme dokud směs nezačne vařit. Vaříme cca 1 minutu. Odstavíme z plamene a za stálého míchání přidáme cukr s pektinem. Vrátíme na hořák a za stálého míchání provaříme ½ minuty.

Odstavíme z hořáku a za občasného míchání necháme lehce prochladnout. Přimícháme nabobtnalou vymačkanou želatinu tak, aby se důkladně rozpustila.

Compoté dáme do mísy a přetáhneme na kontakt potravinářskou fólií. Necháme vychladnout do následujícího dne v ledničce. Druhý den naplníme do jednorázového cukrářského sáčku.


Šlehaná ganache

130 g bílých čokoládových čoček
250 g smetany ke šlehání (33%)
1 lžička tekutého medu
1,5 listu želatiny (necelé 4 g)
gelová barva Wilton oranžová
250 g mascarpone

Želatinu namočíme do studené vody a necháme ji nabobtnat.

Čočky spolu s medem a trošičkou barvy dáme do misky. Smetanu zahřejeme těsně pod vod varu, nesmí projít varem, a nalijeme ji na čočky. Necháme chvíli stát a následně promícháme metličkou rozpuštěnou čokoládu se smetanou. Přidáme vymačkanou želatinu, opět promícháme, aby se dobře rozpustila. Na závěr zamícháme do směsi mascarpone a promixujeme krátce ponorným mixérem.

Krém dáme do misky, přikryjeme potravinářskou fólií na kontakt a necháme do následujícího dne v ledničce.

Před zdobením cupcakes krém vyšleháme. Nejprve šleháme při pomalé rychlosti, kterou postupně zvyšujeme, dokud není krém pevný a hladký.


Korpusy

120 g másla
50 g bílé čokolády
120 g hladké mouky
80 g mletých vlašských ořechů
½ lžičky jedlé sody
¾ lžičky prášku do pečiva
2 vejce
50 g třtinového cukru
100 g kysané smetany
12 papírových košíčků ∅ 5 cm

Všechny suroviny musí mít pokojovou teplotu.

Máslo rozpustíme a přelijeme jim bílou čokoládu. Dobře rozmícháme. Mouku promícháme s ořechy, sodou a práškem do pečiva.

Celá vejce spolu s cukrem šleháme 10 minut při nejvyšší rychlosti do pěny, poté do ní po lžících zašleháme máslo s čokoládou. Stěrkou do pěny postupně zamícháme kysanou smetanu a mouku s ořechy, jen z lehka, aby se suroviny spojily, ale pěna nespadla.

Do formy na muffiny o ∅ 5 cm vložíme papírové košíčky. Těsto dáme do cukrářského sáčku s hladkou špičkou nebo klidně i bez ní. Těsto stříkáme do ⅔ výšky košíčku, při pečení hodně naskočí. Těsto na povrchu uhladíme a pečeme cca 20 minut v troubě vyhřáté na 170°C s ventilátorem. Upečené cupcakes necháme vychladnout na roštu.


Kompletace

cukrářské zdobení Wilton strašidelný halloween 4 v 1

Ve vychladlých cupcakes vydlabeme na povrchu důlky tak do ⅓ jejich výšky. Důlky naplníme ovocným compoté. Povrch přetřeme tenkou vrstvou krému. Zbývající krém dáme do cukrářského sáčku s řezanou špičkou (1M Wilton). Nastříkáme na povrch široké kroužky.

Cukrářské zdobení nasypeme do misky a promícháme. Okraje krému posypeme zdobením. Doprostřed umístíme duchy.



Print Friendly, PDF & Email
bílá čokoládahalloween

Related Posts

Borůvkové košíčky

Borůvkové košíčky

Mí oblíbení kolegové otevírali klenotnici na zámku v Rájci nad Svitavou, a tak jsem jim na vernisáž udělala taky takové malé „klenoty“ :-). Nová instalace je opravdu nádherná, tak jestli Vás zavedou nohy do Moravského krasu, navštivte i tento překrásný zámek, který na Vás dýchne […]

Print Friendly, PDF & Email
Makový dort s krémem z bílé čokolády

Makový dort s krémem z bílé čokolády

Mák prostě můžu a příbuzná žijící v cizině, kde si ho moc dopřát nemůže, taky. Takže pokaždé, když přijíždí do ČR a má přijít na návštěvu, děláme nějakou makovou buchtu. Tentokrát jsem se nechala inspirovat opět stránkou Moje wypieki a upekla makový dort s krémem […]

Print Friendly, PDF & Email
Borůvkovo-jogurtová zmrzlina s bílou čokoládou

Borůvkovo-jogurtová zmrzlina s bílou čokoládou

Ano, letos jsem si ujela na domácích zmrzlinách! A taky jsem si ujela na borůvkách! Tak jsem to zkombinovala, přidala k tomu řecký jogurt (ten má totiž na rozdíl od těch nízkotučných blivajzů chuť) a pro efekt bílou čokoládu a vznikla z toho super zmrzka! […]

Print Friendly, PDF & Email

Čokoládové sušenky s pomerančem

Komentáře smí přidávat pouze přihlášení uživatelé.

Nejnovější příspěvky

  • Cupcakes „Duchové“
  • Čokoládové sušenky s pomerančem
  • Máková bábovka se švestkami
  • Cookies s ostružinami a hořkou čokoládou
  • Ořechové muffiny s čokoládovými košíčky

Nejnovější komentáře

  • Maryna: Panettone
  • Maryna: Tříkrálový koláč
  • Diana: Tříkrálový koláč
  • Olga: Panettone
  • Helena Zittová: Plundrové těsto – návod na výrobu krok za krokem

Štítky

borůvky brambory brusinky bábovka bílky citron cream cheese dýně fíky houby jablka jahody karamel karneval kokos kondenzované mléko maliny mandle mascarpone meruňky mák ovoce ořechy pistácie pomeranč povidla pšeničný kvásek rajčata rebarbora ricotta rohlik.cz slané koláče sýr tvaroh vanilka Velikonoce višně Vánoce zelenina červená řepa červený rybíz čokoláda švestky žitný kvásek žloutky

Líbí se ti recepty? Využíváš je? Jsi rád, že tě neobtěžují reklamy? Přispěj, prosím, na provoz blogu.

RSS Laskominy od Maryny

  • Cupcakes „Duchové“
  • Čokoládové sušenky s pomerančem
  • Máková bábovka se švestkami
  • Cookies s ostružinami a hořkou čokoládou
  • Ořechové muffiny s čokoládovými košíčky

Všeobecné obchodní podmínky

GDPR | Privacy Policy
laskominy od maryny © 2020