Další z mých oblíbených krémových polévek z pečené zeleniny. Tentokrát jsem k dýni na plech přihodila i loupaná rajčata a brambory. Tuhle variantu s chutí pojídali i zarytí odpůrci dýňové polévky. Takže tak 🙂
Suroviny
1 menší dýně hokaido
4 rajčata
2 větší brambory
6 stroužků česneku
olivový olej
čerstvé bylinky – bazalka, rozmarýn, oregano
½ l vody nebo zeleninového vývaru
100 ml sladké smetany
sůl, pepř
Rajčatům vyřízneme stopky a na spodní straně je nařízneme do kříže. Vodu ve větším hrnci přivedeme k varu, rajčata v ní necháme spařit 20 až 30 sekund a ihned je přendáme do studené vody. Z rajčat oloupeme slupku a rozkrájíme je na čtvrtiny.
Dýni omyjeme, rozkrojíme a vydlabeme semínka. Dužinu i se slupkou nakrájíme na kostky velké cca 3 cm.
Brambory oloupeme a nakrájíme na menší kostičky. Všechnu zeleninu dáme na plech vyložený pečicím papírem. Pokapeme olivovým olejem, přidáme stroužky česneku ve slupce, celé snítky bylinek a posolíme.
Pečeme 45 minut v troubě vyhřáté na 200°C. Po upečení odstraníme bylinky, stroužky česneku vymáčkneme ze slupky k zelenině a spolu s vodou nebo vývarem vše rozmixujeme.
Krém chvilku povaříme, přidáme podle chuti sladkou smetanu a dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem.
Dobrý den,
polévku jsem zkoušela a musím říct, že předtím, než jsem ji dosolila, jsem si řekla, že už ji takto dělat nebudu. Po dosolení jsem se do ní zajídala více a více a nakonec jsem zhodnotila, že je báječná a že si ji zařadím mezi recepty, které hodlám opakovat 🙂 Manžel také mlaskal. Eliška
To jsem ráda, že krémové polévky nechutnají jen mně 🙂 Dejte vědět, jak Vám chutnala.
Já se té dýně asi nikdy nepřejím – tvůj návod = pečená+česnek – SUPER !!!pěkný víkend
Ach, hned bych si dala! Vypadá opravdu úžasně. Už abych dostávala z maminčiny zahrádky krásná Hokkaiďátka 🙂
Vypadá to nádherně už na tom plechu, natož konečný výsledek 🙂 Všechny krémové polévky mi chutnají a tohle určitě nebude výjimka :))
Polévku z dýně hokaido dělám a určitě vyzkouším i tuhle vylepšenou, děkuji za recept 🙂
Vlasta
…nikdy jsem dýňovou polévku nejedla. Tento recept vypadá velmi slibně, tak brzy vyzkouším. Zcela jistě na Helloweena, neboť to nikdy nevím co s dužinou z vykotlané dýňové hlavy 🙂 Věrka
Dejte vědět, jak dopadla polévka z té klasické dýně, tu jsem nikdy nezkoušela. Asi bych k ní přidala víc koření, protože není chuťově tak zajímavá, jako hokaido.