laskominy od maryny
  • Pekárna
  • Blog
  • Recepty
  • Napsali o nás
  • E-shop
  • Kontakt

Recepty

Archiv

Štítky

borůvky brambory brusinky bábovka bílky citron cream cheese dýně fíky houby jablka jahody karamel karneval kokos kondenzované mléko maliny mandle mascarpone meruňky mák ovoce ořechy pistácie pomeranč povidla pšeničný kvásek rajčata rebarbora ricotta rohlik.cz slané koláče sýr tvaroh vanilka Velikonoce višně Vánoce zelenina červená řepa červený rybíz čokoláda švestky žitný kvásek žloutky
  • Facebook
  • Instagram
  • Mail
  • RSS
laskominy od maryny
  • Pekárna
    • Pekárna
    • Co nabízíme?
    • Svatební dorty a laskominy
  • Blog
  • Recepty
  • Napsali o nás
  • E-shop
  • Kontakt
Bezmasé pokrmy ~ Knedlíky, noky, taštičky

Dýňové gnocchi se šalvějovým máslem

3. 11. 2024


Dýňové gnocchi či česky noky je mé oblíbené podzimní jídlo. Nejdou připravovat ze všech dýní, je na ně potřeba pevnější, méně vodnatá dýně. Nejvíce se k jejich přípravě používá dýně Marina di Chioggia, která se u nás velmi těžce shání. Osvědčila se mi muškátová, máslová a turecký turban. Určitě je nezkoušejte z hokaida, udělala jsem to už za vás :-). Pyré z něj je moc řídké, do těsta se musí zapracovat více mouky, a noky jsou potom „žvýkací“.


Nejlepší jsou jen tak s máslem či šalvějovým máslem a pecorinem nebo sýrem typu Grana. Využít je můžete i jako přílohu k pečeným či dušeným masům. Ovšem, se smetanovou omáčkou z čerstvě nasbíraných hříbků, také nebyly k zahození!


Dýňové pyré

1 dýně máslová, muškátová, turecký turban

Dýni rozkrojíme na poloviny, vydlabeme semínka a položíme řezem na horu na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme 30 až 45 minut v troubě vyhřáté na 170°C, dokud dužina nezměkne.
Upečenou dužinu vydlabeme a rozmixujeme ji ve food procesoru na pyré. Přebytečné dýňové pyré můžete zamrazit a využít na další dýňové recepty, které najdete tu.


Dýňové gnocchi

300 g dýňového pyré
180 g hladké mouky
50 g semolinové mouky
1 lžička soli
½ lžičky mletého muškátového oříšku
špetka mletého pepře

Mouky nasypeme na vál na hromádku, přidáme sůl, muškátový oříšek, pepř a promícháme. V mouce vytvoříme důlek, do kterého dáme dýňové pyré. Vidličkou a následně prsty vypracujeme kompaktní těsto. Těsto se nesmí zpracovávat příliš dlouho, obdobně jako na bramborové knedlíky, aby příliš nezměklo. Také se do něj nesmí zapracovat moc mouky, noky by byly hutné a tvrdé.

Těsto rozdělíme na čtyři díly, z každého vyválíme váleček o ∅ 2 cm, válečky nakrájíme na špalíčky široké cca 1 cm. Každý špalíček svineme přes hroty zadní strany vidličky a klademe na vál poprášený moukou.

Do většího hrnce dáme vařit vodu, vařící vodu osolíme, a vkládáme do ní noky. Promícháme, aby se nepřichytily ke dnu. Po vyplavání na hladinu vaříme ještě 2 minuty. Po uvaření vyjmeme z vody pěnovačkou, necháme okapat a rovnou klademe na talíř.


Šalvějové máslo

100 g přepuštěného másla
1 lžíce olivového oleje
30 lístků čerstvé šalvěje

V malém kastrolku na mírném plameni rozehřejeme máslo s olejem a krátce v něm osmažíme lístky šalvěje. Měly by po usmažení křupat jak brambůrky, ale mít stále zelenou barvu.


Podávání

pecorino
šalvějové lístky
šalvějové máslo

Noky polijeme šalvějovým máslem, nastrouháme na ně pecorino a položíme několik lístků usmažené šalvěje.




Print Friendly, PDF & Email
dýně

Related Posts

Podzimní řezy

Podzimní řezy

Vláčný dýňový piškot, povidla, smetanový sýr a čokoláda. Tento dezert rozhodně bude patřit do mých TOP 10! Dýňový korpus je vláčný, nadýchaný a neskutečně voňavý a spolu s dalšími vrstvami tvoří lahodnou kombinaci. Dýňové pyré1 menší dýně hokaido nebo máslová1 lžíce máslašpetka soli Dýni omyjeme, […]

Print Friendly, PDF & Email
Polévka z pečené dýně

Polévka z pečené dýně

Zelňák je zaplavený oranžovou, to tam však nemají předvolební kampaň socani, ale milovníci hokkaida hody. Polévku z vařené dýně jsem dělala již několikrát, ale tato krémová varianta z pečené dýně je daleko lepší a chuťově výraznější. Suroviny 800 g dýně hokkaido nebo máslové3 lžíce olivového […]

Print Friendly, PDF & Email
Dýňový dort se smetanovým sýrem s pekanovými ořechy a karamelem

Dýňový dort se smetanovým sýrem s pekanovými ořechy a karamelem

Další sladká laskomina s dýní! Opět z Hokkaida, které dodává korpusu krásnou barvu a hřebíček s muškátovým oříškem a kardamomem zase vůni. Vše spojuje marmeláda a krém z Lučiny s pekanovými ořechy. Zvažovala jsem, jestli použít fíkovou nebo meruňkovou marmeládu, nakonec zvítězila lokální varianta – […]

Print Friendly, PDF & Email

Dýňové lívance s brynzou a houbami
Dýňový chlebíček se skořicovou krustou

Komentáře smí přidávat pouze přihlášení uživatelé.

Nejnovější příspěvky

  • Ořechové muffiny s čokoládovými košíčky
  • Dýňový chlebíček se skořicovou krustou
  • Dýňové gnocchi se šalvějovým máslem
  • Dýňové lívance s brynzou a houbami
  • Cuketový chlebíček s ořechy a lime curd

Nejnovější komentáře

  • Maryna: Panettone
  • Maryna: Tříkrálový koláč
  • Diana: Tříkrálový koláč
  • Olga: Panettone
  • Helena Zittová: Plundrové těsto – návod na výrobu krok za krokem

Štítky

borůvky brambory brusinky bábovka bílky citron cream cheese dýně fíky houby jablka jahody karamel karneval kokos kondenzované mléko maliny mandle mascarpone meruňky mák ovoce ořechy pistácie pomeranč povidla pšeničný kvásek rajčata rebarbora ricotta rohlik.cz slané koláče sýr tvaroh vanilka Velikonoce višně Vánoce zelenina červená řepa červený rybíz čokoláda švestky žitný kvásek žloutky

Líbí se ti recepty? Využíváš je? Jsi rád, že tě neobtěžují reklamy? Přispěj, prosím, na provoz blogu.

RSS Laskominy od Maryny

  • Ořechové muffiny s čokoládovými košíčky
  • Dýňový chlebíček se skořicovou krustou
  • Dýňové gnocchi se šalvějovým máslem
  • Dýňové lívance s brynzou a houbami
  • Cuketový chlebíček s ořechy a lime curd

Všeobecné obchodní podmínky

GDPR | Privacy Policy
laskominy od maryny © 2020