Velmi jednoduchý koláč z listového těsta se špenátem a vinnou klobásou. Děláme jej doma nejčastěji na Velikonoce, ale mám jej ráda i jako lehký letní oběd či večeři. V létě, kdy není vinná klobása k sehnání, ji nahrazuji tenkými grilovacími klobáskami. Koláč je nejlepší z domácího máslového listového těsta podle tohoto receptu, které můžete připravit předem ve větším množství (vzhledem k jeho pracnosti), rozválet na pečicí papíry, a zamrazit. Chvíli před použitím jen vytáhnete z mrazáku, necháte lehce povolit a můžete použít.
Suroviny na koláč
300 g listového těsta
400 g vinné klobásy
400 g mraženého špenátu (brikety) nebo 1 kg čerstvého
4 lžíce strouhanky
1 vejce
2 stroužky česneku
1 malá cibule
olivový olej
sůl
čerstvě mletý pepř
muškátový oříšek
Forma, nejlépe s odnímatelným dnem o ∅ 24 cm. Není potřeba vymazávat, listové těsto je dost tučné. Na dno formy můžete vystřihnout kolečko z pečicího papíru kvůli lepšímu vyjímání koláče z formy.
Na pánvičce nasucho za stálého míchání opražíme strouhanku. Opraženou strouhanku ihned po opražení přesypeme na talíř, na teplé pánvi by se mohla spálit.
Cibuli nakrájíme na drobno a orestujeme ji do sklovata na trošce olivového oleje. Přidáme mražený špenát a za občasného míchání jej necháme na mírném plameni povolit, dokud se nerozvaří. Necháme vydusit přebytečnou vodu a na závěr do špenátu zamícháme vejce, rozetřený česnek a dochutíme solí, pepřem a troškou čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku. Pokud použijete čerstvý špenát, je potřeba jej předem dobře vyprat ve vodě, osušit, a nasekat na menší kusy. Čerstvý špenát restujeme jen velmi krátce.
Listové těsto rozválíme do kruhu velkého v průměru 27 cm a silného cca 4 mm. Rozválené těsto navineme na váleček a přeneseme do formy. Těsto lehce přitlačíme ke dnu a bokům formy. Přebytečné těsto přesahující okraj seřízneme. Těsto na dně formy propícháme několikrát vidličkou.
Na připravené těsto rozprostřeme opraženou strouhanku. Na ni rozložíme špenát a na ten stočíme vinnou klobásu.
Pečeme 30 až 40 minut v troubě vyhřáté na 180°C s ventilátorem, dokud nejsou těsto i klobása zlatavé. Po upečení necháme jen krátce vychladnout a ihned podáváme. Koláč se dá podávat i studený.