laskominy od maryny
  • Pekárna
  • Blog
  • Recepty
  • Napsali o nás
  • E-shop
  • Kontakt

Recepty

Archiv

Štítky

borůvky brambory brusinky bábovka bílky citron cream cheese dýně fíky houby jablka jahody karamel karneval kokos kondenzované mléko maliny mandle mascarpone meruňky mák ovoce ořechy pistácie pomeranč povidla pšeničný kvásek rajčata rebarbora ricotta rohlik.cz slané koláče sýr tvaroh vanilka Velikonoce višně Vánoce zelenina červená řepa červený rybíz čokoláda švestky žitný kvásek žloutky
  • Facebook
  • Instagram
  • Mail
  • RSS
laskominy od maryny
  • Pekárna
    • Pekárna
    • Co nabízíme?
    • Svatební dorty a laskominy
  • Blog
  • Recepty
  • Napsali o nás
  • E-shop
  • Kontakt
Bezmasé pokrmy ~ Litá těsta

Dýňové lívance s brynzou a houbami

13. 10. 2024


Dýňové lívance mám moc ráda v jejich sladké variantě s povidly a tvarohem, vždy se krásně povedou, jsou vláčné a mají nádhernou barvu. Tentokrát jsem je zkusila udělat na slano s dušenými houbami a brynzou. Brynzu, pokud je pro Vás moc výrazná, můžete nahradit i ricottou.


Dýňové pyré

1 dýně (hokkaido, máslová, muškátová)

Dýni rozkrojíme na polovinu a vydlabeme z ní semínka. Máslovou musíme oloupat, hokkaido a mladou muškátovou není potřeba, protože slupka tepelnou úpravou dostatečně změkne. Dužinu nakrájíme na kostky velké cca 3 cm.

Pekáček nebo hlubší plech vyložíme pečicím papírem, na něj rozprostřeme dýni. Pečeme 30 až 45 minut v troubě vyhřáté na 170°C. Změklou dýni rozmixujeme ve food procesoru na pyré. Přebytečné dýňové pyré můžete zamrazit a využít na další dýňové recepty, které najdete tu.


Suroviny na cca 10 lívanečků

100 g dýňového pyré
25 g kysané smetany

1 vejce
85 až 95 g hladké mouky
15 g rozpuštěného másla
1 lžička prášku do pečiva
větší špetka soli
olej nebo přepuštěné máslo na smažení

Mouku promícháme s práškem do pečiva a solí. Přidáme dýňové pyré, máslo, kysanou smetanu, vejce a vše důkladně promícháme metličkou na hladké hustší těsto. Necháme odstát 20 minut.

Lívanečky smažíme na mírném plameni na malém množství oleje nebo přepuštěného másla po obou stranách cirka 2 minuty. Po osmažení necháme okapat na papírové utěrce.


Brynzová pomazánka

100 g brynzy
trochu smetany na šlehání
muškátový oříšek

Brynzu rozmícháme s troškou smetany, její množství záleží na hustotě brynzy, na hladkou krémovitou konzistenci. Přidáme trošku čerstvé nastrouhaného muškátového oříšku.


Dušené houby

5 větších hub (hřiby, klouzci, babky, žampiony)
1 menší cibule
lžička sádla
kmín, sůl, pepře

Houby očistíme a nakrájíme na plátky. Cibuli nakrájíme na malé kostičky a na rozpuštěném sádle ji krátce podusíme. Přidáme houby, trošku soli, čerstvě mletého pepře a kmínu, a dusíme, dokud houby nezměknou.


Podávání

dušené houby
brynzová pomazánka
snítky saturejky nebo tymiánu

Na osmažené teplé lívanečky lžící rozprostřeme houby na ně dáme hromádku brynzové pomazánky a ozdobíme snítkou saturejky.



Print Friendly, PDF & Email
brynzadýněhouby

Related Posts

Podzimní řezy

Podzimní řezy

Vláčný dýňový piškot, povidla, smetanový sýr a čokoláda. Tento dezert rozhodně bude patřit do mých TOP 10! Dýňový korpus je vláčný, nadýchaný a neskutečně voňavý a spolu s dalšími vrstvami tvoří lahodnou kombinaci. Dýňové pyré1 menší dýně hokaido nebo máslová1 lžíce máslašpetka soli Dýni omyjeme, […]

Print Friendly, PDF & Email
Polévka z pečené dýně

Polévka z pečené dýně

Zelňák je zaplavený oranžovou, to tam však nemají předvolební kampaň socani, ale milovníci hokkaida hody. Polévku z vařené dýně jsem dělala již několikrát, ale tato krémová varianta z pečené dýně je daleko lepší a chuťově výraznější. Suroviny 800 g dýně hokkaido nebo máslové3 lžíce olivového […]

Print Friendly, PDF & Email
Dýňový dort se smetanovým sýrem s pekanovými ořechy a karamelem

Dýňový dort se smetanovým sýrem s pekanovými ořechy a karamelem

Další sladká laskomina s dýní! Opět z Hokkaida, které dodává korpusu krásnou barvu a hřebíček s muškátovým oříškem a kardamomem zase vůni. Vše spojuje marmeláda a krém z Lučiny s pekanovými ořechy. Zvažovala jsem, jestli použít fíkovou nebo meruňkovou marmeládu, nakonec zvítězila lokální varianta – […]

Print Friendly, PDF & Email

Cuketový chlebíček s ořechy a lime curd
Dýňové gnocchi se šalvějovým máslem

Komentáře smí přidávat pouze přihlášení uživatelé.

Nejnovější příspěvky

  • Ořechové muffiny s čokoládovými košíčky
  • Dýňový chlebíček se skořicovou krustou
  • Dýňové gnocchi se šalvějovým máslem
  • Dýňové lívance s brynzou a houbami
  • Cuketový chlebíček s ořechy a lime curd

Nejnovější komentáře

  • Maryna: Panettone
  • Maryna: Tříkrálový koláč
  • Diana: Tříkrálový koláč
  • Olga: Panettone
  • Helena Zittová: Plundrové těsto – návod na výrobu krok za krokem

Štítky

borůvky brambory brusinky bábovka bílky citron cream cheese dýně fíky houby jablka jahody karamel karneval kokos kondenzované mléko maliny mandle mascarpone meruňky mák ovoce ořechy pistácie pomeranč povidla pšeničný kvásek rajčata rebarbora ricotta rohlik.cz slané koláče sýr tvaroh vanilka Velikonoce višně Vánoce zelenina červená řepa červený rybíz čokoláda švestky žitný kvásek žloutky

Líbí se ti recepty? Využíváš je? Jsi rád, že tě neobtěžují reklamy? Přispěj, prosím, na provoz blogu.

RSS Laskominy od Maryny

  • Ořechové muffiny s čokoládovými košíčky
  • Dýňový chlebíček se skořicovou krustou
  • Dýňové gnocchi se šalvějovým máslem
  • Dýňové lívance s brynzou a houbami
  • Cuketový chlebíček s ořechy a lime curd

Všeobecné obchodní podmínky

GDPR | Privacy Policy
laskominy od maryny © 2020