Tradiční italský dezert – Torta di riso al profumo d’arancio – není jen tak nějaký obyčejný rýžový nákyp! Rýže je vláčná a krémovitá a celá ta laskomina nádherně voní po pomerančích. U mě vede studená varianta, druhý den, kdy se v něm vše rozleží, je totiž nejlepší!
Suroviny
300 g kulatozrnné rýže (arborio)
1½ l plnotučného mléka
150 g krupicového cukru
10 g vanilkového cukru
1 citron
5 vajec
2 pomeranče
40 g rozinek
špetka soli
Dno dortové formy o ∅ 24 cm vyložíme pečicím papírem a boky vymažeme máslem a vysypeme moukou nebo strouhaným kokosem.
Citron a pomeranče propaříme: Omyjeme je, odrhneme kartáčkem a 3x je přelijeme vařící vodou, aby se zbavily voskování a jiných nečistot. Ostrouháme z nich na jemném struhadle žlutou a oranžovou vrstvu kůry (každou zvlášť) a z jednoho pomeranče vymačkáme 100 ml šťávy.
Rozinky namočíme do pomerančové šťávy.
V hrnci se silnějším dnem rozmícháme v mléce oba cukry a citronovou kůru, přidáme rýži a na mírném plameni vaříme, dokud rýže nevstřebá většinu tekutiny. Rýže musí ovšem zůstat poloměkká a krémovitá. Uvařenou rýži necháme vychladnout.
Vejce rozdělíme na bílky a žloutky, bílky spolu se solí vyšleháme na pevný sníh. Žloutky zamícháme do prochladlé rýže spolu s pomerančovou kůrou a rozinkami i s pomerančovou šťávou. Na závěr opatrně vmícháme bílkový sníh.
Těsto nalijeme do připravené dortové formy a pečeme 50 minut v troubě vyhřáté na 170°C. Můžeme podávat teplý i studený.
Take jsem dnes vyzkousela a mela jsem stejny problem jako Katerina. Ano ryze byla asi dost uvarena. A nejak se mi nedari dopect vnitrek. 🙁
Vnitřek ztuhne během chladnutí.
Neodolala jsem a vyzkoušela, a chutově byl moc dobrý,ale chtěla bych se zeptat, "těsta" bylo nějak moc, musela jsem přebytek nalít ještě do formy na biskups. chlebík, a to mám kulatou formu s průměrem 24cm jako je v receptu, čím to bylo? nechala jsem moc nabobtnat rýži?
Ä jestš při pečení byl dortík krásně nahorum,ale po vychladnutí se propadl? D
Také se mi jednou stalo, že bylo těsta moc a bylo to tím, že rýže byla uvařená moc. Při chladnutí se vždy trochu propadne.
Zajímavý receptík 🙂 ráda vyzkouším. Krásný večer, Tereza