Nepečené dorty s ovocem máme doma rádi, protože jsou svěží a lehké. Dělám je tak často na na narozeniny. Tohle je již několikátá variace na mém blogu. Tentokrát jsem na krémovou náplň použila crème fraîche, který má delikátnější chuť než kysaná smetana. Do krémové náplně jsem jako překvapení ukryla malé větrníky a chuťový kontrast vytváří nakyslé želé z červeného ovoce. Využila jsem na něj vše, co bylo po ruce, tedy maliny, jahody, višně a červený rybíz. Můžete využít i mražené ovoce.
Všechno nejlepší, tati!
Odpalované těsto
65 ml vody
20 g másla
45 g hladké mouky
1 vejce
špetka soli
V rendlíku se silnějším dnem přivedeme k varu vodu s máslem a solí. Rendlík necháme na vařiči, na mírném plameni. Do vřící vody nasypeme mouku a intenzivně mícháme vařečkou asi 3 minuty. Těsto by se mělo lesknout a odlepovat se od okrajů kastrolku. Těsto necháme vychladnout. Do vychladlého těsta vetřeme vejce, postupně jedno po druhém, dokud se to předchozí dokonale nezapracuje.
Těsto naplníme do cukrářského sáčku s kulatou špičkou a vytlačujeme na plech vyložený pečicím papírem malé větrníčky (cca 1 cm). Pečeme v troubě vyhřáté na 200°C bez ventilátoru přibližně 20 až 25 minut. Upečené větrníčky necháme vychladnout na roštu. Během pečení se nesmí otevírat trouba, aby těsto nesplasklo.
Piškotový korpus
2 vejce L
60 g krupicového cukru
25 ml slunečnicového oleje
100 g hladké mouky
3 g prášku do pečiva
Dno dortové formy o ∅ 24 cm vyložíme pečicím papírem, boky formy vymažeme máslem a vysypeme moukou. Hladkou mouku prosejeme spolu s práškem do pečiva. Vejce rozdělíme na bílky a žloutky.
Bílky vyšleháme do pěny, postupně po lžících do nich zašleháme cukr – musí se v něm dobře rozpustit. Následně do směsi zašleháme jeden po druhém žloutky a olej. Na závěr jen velmi rychle mouku s práškem do pečiva.
Těsto nalijeme do dortové formy, uhladíme a pečeme 35 minut v troubě vyhřáté na 180°C, s ventilátorem 160°C. Upečený piškot vyjmeme z formy a necháme jej úplně vychladnout.
Krém do větrníčků
30 g mascarpone
100 ml smetany ke šlehání
1 lžička vanilkového cukru
Mascarpone i smetana musí být dobře vychlazené. Dáme je spolu s cukrem do mísy a vyšleháme z nich hladký krém. Nejdříve zapneme šlehač na malou rychlost, po minutě zvýšíme na plnou rychlost, šleháme cca 1,5 minuty, až bude krém téměř vyšlehaný, snížíme rychlost opět na nízkou a krém došleháme, aby byl dostatečně pevný, ale nepřešlehal se.
Krém naplníme do cukrářského sáčku s malou kulatou špičkou. V každém větrníčku uděláme zespodu nožem malou dírku a větrníčky naplníme krémem. Odložíme je do ledničky.
Krém do dortu
400 g smetany na šlehání
400 g crème fraîche
30 g plátkové želatiny
65 g moučkového cukru
20 g vanilkového cukru
Želatinu namočíme do trošky studené vody a necháme ji nabobtnat (připomíná pomačkaný igelitový sáček).
Dvě lžíce crème fraîche odebereme do kastrolku, přidáme nabobtnalou želatinu, ze které jsme předem vymačkali přebytečnou vodu, a za stálého míchání ohříváme, dokud se želatina nerozpustí. Pozor, želatina nesmí projít varem!
Rozpuštěnou směs necháme lehce vychladnout a zamícháme do zbývajícího crème fraîche. Přidáme smetanu a moučkový a vanilkový cukr a vše společně vyšleháme na hladký krém. Rychlost šlehání postupně zvyšujeme.
Skládání dortu
Piškotový korpus uzavřeme do dortové obruče. Rozetřeme na něj centimetrovou vrstvu připraveného krému. Na něj poklademe naplněné větrníčky, které překryjeme zbývající částí krému tak, aby byly celé přikryté. Dáme na hodinu do ledničky.
Želé z červeného ovoce
400 g mraženého nebo čerstvého ovoce (rybíz, višně, třešně, maliny, jahody)
100 ml vody
20 g plátkové želatiny
2 lžíce krupicového cukru
1 lžička citronové šťávy
Želatinu namočíme do trošky studené vody a necháme ji nabobtnat (připomíná pomačkaný igelitový sáček).
Větší kusy ovoce rozpůlíme a vypeckujeme, přidáme menší druhy ovoce a spolu s vodou, cukrem a citronovou šťávou je přivedeme k varu. Vaříme 5 minut, z povrchu lžící sbíráme pěnu, pokud se tam vytvoří.
Povařené ovoce odstavíme z hořáku, necháme krátce vychladnout a rozmícháme v něm nabobtnalou želatinu. Za občasného míchání necháme chladnout, dokud nezačne lehce tuhnout.
Dokončení dortu
Na ztuhlou smetanovou náplň nalijeme ovocné želé. Dáme vychladit na 2 hodiny nebo na celou noc do ledničky. Poté nahřejeme flambovací pistolí okraje dortové obruče a dort opatrně vyjmeme.