Quiche čili slaný koláč inspirovaný salátem Niçoise se zelenými fazolkami, olivami, bramborami a tuňákem.
Křehké těsto
200 g hladké mouky
100 g vychlazeného másla
velká špetka soli
1 kostka ledu
Led necháme ve skleničce povolit, aby se částečně rozpustil. Mouku promícháme se solí, přidáme k ní máslo rozkrájené na menší kousky a dvě lžíce ledové vody (led můžete také rozsekat v robotu a přidat dvě lžíce ledové tříště). Velmi rychle zpracujeme hutné těsto, aby se máslo příliš nerozpustilo. Z těsta vytvoříme kouli, zabalíme ji do potravinářské folie a necháme 2 hodiny vychladit v ledničce nebo 30 minut v mrazničce. Těsto si můžete také připravit i den předem.
Vychlazené těsto rozválíme a vyložíme do formy o ∅ 24 cm, nejlépe s odnímatelným dnem, protože těsto je opravdu velmi křehké. Těsto na dně formy propícháme vidličkou, položíme na ně pečicí papír a nasypeme zátěž (fazole, keramzit, speciální keramické kuličky), aby se těsto při pečení nevypouklo. Pečeme 15 minut v troubě předehřáté na 180°C s ventilátorem, vyjmeme papír se zátěží a pečeme ještě dalších 5 minut při stejné teplotě.
Náplň
150 g zelených fazolek
2 středně velké brambory
15 černých oliv
2 stonky cherry rajčat
1 menší konzerva tuňáka ve vlastní šťávě (cca 60 g)
2 vejce
2 žloutky
200 g smetany ke šlehání
100 g mascarpone
sůl
čerstvě mletý pepř
Dobře omyté brambory uvaříme ve slupce, zcedíme je a necháme krátce vychladnout, ještě vlažné je oloupeme. Fazolky překrojíme na menší kousky (stačí půlky).
Na předpečený korpus naklademe fazolky, brambory překrojené na osminky, tuňáka a olivy.
V míse vyšleháme spolu vejce, žloutky, smetanu a mascarpone, až vznikne jednolitá hladká směs. Přidáme sůl a pepř podle chuti. Směs nalijeme na korpus.
Nahoru poklademe cherry rajčata i se stonkem a pečeme 35 až 40 minut v troubě vyhřáté na 160°C s ventilátorem. Můžeme podávat ihned po upečení nebo vychladlé.
Vyzkoušeno a byl opravdu skvělý, díky za recept!
úžasnýýý, tak to určitě vyzkoušíme, bára 🙂
To vypada naramne!! Urcite vyzkousim :-))
Mňam! Ten vypadá velmi chutně 🙂