laskominy od maryny
  • Pekárna
  • Blog
  • Recepty
  • Napsali o nás
  • E-shop
  • Kontakt

Recepty

Archiv

Štítky

borůvky brambory brusinky bábovka bílky citron cream cheese dýně fíky houby jablka jahody karamel karneval kokos kondenzované mléko maliny mandle mascarpone meruňky mák ovoce ořechy pistácie pomeranč povidla pšeničný kvásek rajčata rebarbora ricotta rohlik.cz slané koláče sýr tvaroh vanilka Velikonoce višně Vánoce zelenina červená řepa červený rybíz čokoláda švestky žitný kvásek žloutky
  • Facebook
  • Instagram
  • Mail
  • RSS
laskominy od maryny
  • Pekárna
    • Pekárna
    • Co nabízíme?
    • Svatební dorty a laskominy
  • Blog
  • Recepty
  • Napsali o nás
  • E-shop
  • Kontakt
Listová těsta ~ Záviny a rolády

Makový štrúdl

11. 6. 2017

Štrúdl z listového těsta s makovou šťavnatou náplní, které docílíte přidáním nastrouhaných jablek a kysané smetany k máku. Pokud jej chcete mít fakt skvělý, tak si připravte sami i máslové listové těsto podle tohoto návodu. Jeho příprava je sice zdlouhavá, ale časově není moc náročná a rozdíl je opravdu poznat.

Suroviny na dva štrúdly

500 g listového těsta

600 g modrého máku

400 g kysané smetany

300 g moučkového cukru

2 lžíce bramborového škrobu

4 vejce

4 kyselejší jablka

na potření – vejce rozšlehané s dvěma lžícemi mléka

krupicový cukr na posypání

Mák pomeleme na mlýnku, jablka oloupeme a nastrouháme na hrubším struhadle. Jablka smícháme s mákem, moučkovým cukrem, bramborovým škrobem, kysanou smetanou a vejci.

Polovinu listového těsta rozválíme na obdélník cca 40 x 30 cm. Přeneseme jej na plech vyložený pečicím papírem. Rozetřeme na něj polovinu makové náplně tak, aby byla po celé délce a zabírala prostřední ⅓ jeho šířky. Přes makovou náplň přehneme horní i spodní ⅓ těsta, konce štrúdlu k sobě přitlačíme, aby náplň během pečení nevytekla. Vrchní část štrúdlu nařízneme žiletku, potřeme vejcem rozšlehaným s mlékem a posypeme krupicovým cukrem. Stejně postupujeme s druhou polovinou těsta.

Pečeme 30 až 40 minut v troubě vyhřáté na 190°C, můžete mít puštěný i ventilátor.

Print Friendly, PDF & Email
jablkamák

Related Posts

Makový dort s krémem z bílé čokolády

Makový dort s krémem z bílé čokolády

Mák prostě můžu a příbuzná žijící v cizině, kde si ho moc dopřát nemůže, taky. Takže pokaždé, když přijíždí do ČR a má přijít na návštěvu, děláme nějakou makovou buchtu. Tentokrát jsem se nechala inspirovat opět stránkou Moje wypieki a upekla makový dort s krémem […]

Print Friendly, PDF & Email
Makový cheesecake

Makový cheesecake

Nemáte mlýnek na mák? Nevadí! Na tenhle recept jej nepotřebujete. Mák je v cheesecaku celý – nemletý. Díky tomu je tvarohová vrstva nadýchanější než s pomletým mákem a celý navíc krásně křupe mezi zuby. Suroviny na korpus 150 g světlých sušenek (např. máslové Opavia) 75 […]

Print Friendly, PDF & Email
Makový dort s pečenými švestkami a karamelizovanými ořechy

Makový dort s pečenými švestkami a karamelizovanými ořechy

V posledním čísle časopisu Gusto, vydávaného Billou, najdete i můj recept na podzimní makový dort s blumami. Tak si ho můžete přečíst i tu v pozměněné verzi se švestkami. Makový korpus 250 g změklého másla20 g vanilkového cukru140 g třtinového cukrukůra z jednoho citronu1 lžíce […]

Print Friendly, PDF & Email

Smrčkový dort
Kurkumové sušenky

17 komentáře k “Makový štrúdl”

  • Anonymní napsal:
    11. 9. 2017 (12:55)

    Dobrý den, vyzkoušela jsem a je fantastický! Ta náplň je perfektní, žádná dusivka, pro milovníky máku je to klenot mezi recepty! 🙂 Ilona

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Anonymní napsal:
    30. 7. 2017 (16:32)

    Dobrý den, asi to je hloupý dotaz, ale než něco pokazím – můžu štrůdl normálně klasicky stočit, nebo je ta náplň specifická, že je lepší ho nechat tak, jak je na fotce? Děkuji, Lucie.

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Maryna napsal:
      30. 7. 2017 (20:03)

      Lepší je těsto jen přeložit

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Anonymní napsal:
    22. 7. 2017 (12:21)

    Náplň vytéká,žiletka rozjela těsto
    Opět recept nepečené.
    Jana Moravcova

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Maryna napsal:
      23. 7. 2017 (19:54)

      Ano, i podle fotek je poznat, že ten recept nefunguje a je chyba v něm.

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Anonymní napsal:
    17. 7. 2017 (14:22)

    Náplň

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Anonymní napsal:
    17. 7. 2017 (14:21)

    Dobrý den,to těsto je tak složitě popsané,že mě to neláká zkusit.Ale naplno skvělá Děkuji.Kamila

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Anonymní napsal:
    15. 7. 2017 (22:07)

    Skvělý recept!

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • rachunek za energie napsal:
    11. 7. 2017 (11:07)

    díky za báječný a jednoduchý recept 🙂

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Anonymní napsal:
    27. 6. 2017 (15:13)

    Marynko, recept je super, jako všechny od Vás. Dnes jsem pekla podruhé, do makove náplně jsem zamichala vypeckovane třešně a je fantastický. Díky Zuzka

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Maryna napsal:
      27. 6. 2017 (20:05)

      S třešněmi nebo meriňkami je skvělý!

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Bevedo napsal:
    23. 6. 2017 (11:52)

    Vypadá nádherně! 🙂

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Dana Tešová napsal:
    16. 6. 2017 (13:27)

    vypadá krásně, zkoušela jsem listové podle vás a je dobré, jen uberu soli. A ještě jsem chtěla podotknout, že právě mají na amazon.de v použitých knihách desserts by pierre herme, kterou zřejmě ještě nemáte, za rozumnou cenu. krásný den. Dana

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Maryna napsal:
      27. 6. 2017 (20:05)

      Díky

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Anonymní napsal:
    15. 6. 2017 (23:13)

    Uáá, ten je. Náplň!!! Kombinace se zakysanou smetanou je pro mě nová, děkuju za recept, to musím vyzkoušet.
    Kdysi jsme se stavovali pro makový závin u Brna u Devíti křížů. Pak se zhoršila kvalita máku, potom zanikla pekárna. Škoda.

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Anonymní napsal:
    12. 6. 2017 (09:12)

    Zkoušela jsem, péct povedl se náramně, pokud by někdo měl nějaký podobně dobrý recept, tak mi ho pošlete na: iva@bubblemint.eu

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Anna napsal:
    11. 6. 2017 (21:04)

    Vypadá báječně, mňam, hned bych si dala 🙂

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit

Komentáře smí přidávat pouze přihlášení uživatelé.

Nejnovější příspěvky

  • Cupcakes „Duchové“
  • Čokoládové sušenky s pomerančem
  • Máková bábovka se švestkami
  • Cookies s ostružinami a hořkou čokoládou
  • Ořechové muffiny s čokoládovými košíčky

Nejnovější komentáře

  • Maryna: Panettone
  • Maryna: Tříkrálový koláč
  • Diana: Tříkrálový koláč
  • Olga: Panettone
  • Helena Zittová: Plundrové těsto – návod na výrobu krok za krokem

Štítky

borůvky brambory brusinky bábovka bílky citron cream cheese dýně fíky houby jablka jahody karamel karneval kokos kondenzované mléko maliny mandle mascarpone meruňky mák ovoce ořechy pistácie pomeranč povidla pšeničný kvásek rajčata rebarbora ricotta rohlik.cz slané koláče sýr tvaroh vanilka Velikonoce višně Vánoce zelenina červená řepa červený rybíz čokoláda švestky žitný kvásek žloutky

Líbí se ti recepty? Využíváš je? Jsi rád, že tě neobtěžují reklamy? Přispěj, prosím, na provoz blogu.

RSS Laskominy od Maryny

  • Cupcakes „Duchové“
  • Čokoládové sušenky s pomerančem
  • Máková bábovka se švestkami
  • Cookies s ostružinami a hořkou čokoládou
  • Ořechové muffiny s čokoládovými košíčky

Všeobecné obchodní podmínky

GDPR | Privacy Policy
laskominy od maryny © 2020