Máte ještě zásoby bezinkového sirupu? Ten se Vám teď bude hodit. Palačinkový dort se skládá z několika se střídajících vrstev bezinkového krému z mascarpone a šlehačky, červenorybízového želé a palačinek. Nejlepší je pořádně vychlazený a odležený až následující den.
Rybízové želé
400 g červeného rybízu
100 g krupicového cukru (podle chuti)
14 g plátkové želatiny
Želatinu namočíme do studené vody a necháme ji nabobtnat (připomíná pomačkaný igelitový pytlík).
Stranou si odložíme několik střapců rybízu na ozdobu. Zbývající rybíz povaříme 5 minut s krupicovým cukrem. Kompot propasírujeme přes sítko, pyré vrátíme do kastrolku, znovu ohřejeme, sundáme z hořáku a zamícháme do něj nabobtnalou vymačkanou želatinu. Dobře ji rozmícháme a na chladném místě necháme pyré vychladnout, aby částečně ztuhlo. Můžete připravit i den předem.
Těsto na 22 palačinek
320 g hladké mouky
6 vajíček
340 ml plnotučného mléka
320 ml sycené vody
80 g rozpuštěného prochladlého másla
velká špetka soli
trochu másla na smažení
Mouku prosejeme, přidáme zbývající suroviny a vyšleháme metličkou hladké řídké těsto, které necháme odstát 30 minut.
Plochou nízkou pánev o ∅ 18 cm potřeme trochou másla a dobře ji nahřejeme. Na pánev nalijeme tenkou vrstvu těsta tak, aby se rozlilo po celé ploše. Palačinky smažíme po obou stranách, dokud se lehce nezabarví dozlatova. Pánvičku stačí potřít máslem pouze před smažením první palačinky.
Bezinkový krém
500 g mascarpone
400 g smetany ke šlehání
6 lžíc bezinkového sirupu
Mascarpone spolu se smetanou vyšleháme do krému. Nejdříve zapneme šlehač na malou rychlost, postupně ji zvyšujeme na plnou, šleháme cca 2 minuty, až bude krém téměř vyšlehaný, snížíme rychlost opět na nízkou a krém došleháme, aby byl dostatečně pevný, ale nepřešlehal se. Ke konci šlehání přidáváme do krému po lžících bezinkový sirup.
Skládání dortu
Na talíř položíme palačinku, potřeme ji bezinkovým krémem, ten přikryjeme druhou palačinkou, tu potřeme rybízovým želé (nesmí být úplně tuhé, můžeme jej nechat lehce povolit ve vodní lázni), takto střídáme další vrstvy. Poslední palačinku necháme nepotřenou, lehce ji poprášíme moučkovým cukrem, dozdobíme ji střapečky rybízu. Necháme vychladit v ledničce minimálně 2 hodiny, ale nejlepší byl pořádně odležený až následující den. Před podáváním můžeme ještě celý dort lehce pokapat bezinkovým sirupem.
Čau Maryno,
vypadá to skvěle – souhlasím. Jak se to krájí? Taky skvěle?
Jana
Krájí se to také skvěle 🙂
To vypadá opravdu skvěle. U nás ale kvůli kradení palačinek nerealizovatelné. 🙂
Krásné a jednoduché, ty máš speciální pánev na palačinyk, že je máš tak nádherné teňoučké ?
Jano, nemám, mám takovou strašně starou hlubokou pánev a na ní se nám dělají palačinky nejlíp.
skvely napad. milujem palacinkove torty
No páni, mňamka 🙂
Nádherné, jednoduché♥