Minulou neděli jsme v Tišnově pořádali Restaurant day, na kterém jsem prodávala v rámci polského menu i tento makový sernik. Spoustě lidí moc chutnal a prosili o recept, jenže já ho nestihla ani vyfotit, tak jsem jej musela dělala tento víkend znovu. Ostatně, stejně jsme potřebovali nějakou energetickou bombu na plánovaný sobotní výlet podél Svitavy do Bílovic 🙂
Makový korpus
125 g změklého másla
10 g vanilkového cukru
40 g moučkového cukru
1 lžíce citronové šťávy
3 vejce
40 g třtinového cukru
150 g modrého máku
50 g mandlové moučky nebo jemně mletých mandlí
špetka soli
Dno dortové formy o ∅ 23 cm vyložíme pečicím papírem, boky vymažeme máslem a vysypeme mandlovou moučkou. Sernik se peče ve vodní lázni, proto doporučuji použít silikonovou formu, kterou není potřeba ani vymazávat. Pokud použijeme klasickou plechovou formu, musíme ji zvenčí obalit v několika vrstvách alobalu, aby se do ní během pečení nedostala voda.
Pomletý mák smícháme s mandlovou moučkou. Vejce rozdělíme na bílky a žloutky.
Máslo utřeme s citronovou šťávou, vanilkovým a moučkovým cukrem do pěny. Postupně do pěny zapracujeme jeden po druhém žloutky. Z bílků a soli vyšleháme sníh, do kterého postupně po lžících zašleháme třtinový cukr. Sníh spolu se sypkými surovinami opatrně zamícháme do máslové pěny. Těsto nalijeme do připravené formy, uhladíme a pečeme cca 40 minut v troubě vyhřáté na 170°C s ventilátorem.
Tvarohová náplň
500 g měkkého tučného tvarohu (v kostkách)
4 vejce
100 g krupicového cukru
50 g změklého másla
10 g vanilkového cukru
2 lžíce bramborového škrobu
špetka soli
Tvaroh 3x pomeleme na mlýnku na maso nebo jej můžete také posekat ve food processoru, tvaroh bude jemnější a hladší, ale nebude tak řídký, jako ten ve vaničkách.
Žloutky oddělíme od bílků. Bílky se solí ušleháme na tuhý sníh, ke konci zašleháme do sněhu 50 g krupicového cukru.
Máslo, zbývající krupicový cukr a vanilkový cukr ušleháme do hladké pěny. Postupně do pěny zašleháme po částech žloutky a pomletý tvaroh.
Do tvarohové pěny zamícháme vařečkou velmi zlehka bílkový sníh a bramborový škrob.
Na předpečený makový korpus rozetřeme tvarohovou směs, kterou na povrchu uhladíme. Formu se sernikem postavíme do hlubšího plechu a na plech nalijeme vařící vodu, která by měla dosahovat do poloviny výšky dortové formy.
Pečeme 60 minut v troubě předehřáté na 180°C. Během pečení můžeme přikrýt formu alobalem, aby zůstal koláč na povrchu světlý. Upečený koláč by měl na povrchu lehce pružit. Sernik nevytahujeme ihned z trouby, aby se nesrazil. Troubu vypneme a pootevřeme a sernik v ní necháme jednu hodinu chladnout. Následně jej necháme odležet celou noc a teprve potom jej vyjmeme z formy.
Dnes jsem zkousela, je moc dobry
Vyzkoušeno- Je stejně úžasný jako ten s brusinkami… Používám silikonovou formu a vždycky dost zapasím s tím, jak vyndat celý sernik tak, abych ho nenalomila nebo nesmáčkla po stranách… Nemáte na to prosím nějaký fígl?
Nepoužívám silikonovou formu
Mák mám ráda a tohle vypadá fakt skvěle 🙂
Vypadá to opravdu skvěle, určitě vyzkouším.
Teda vypadá nádherně ! I když mák nemusím moc často, hned jsem na tohle dostala chuť 🙂 Včera jsem na váš blog narazila a už jsem si stihla pročíst několik receptů. Všechny se mi zdají strašně super a chystám se, že si většinu vašich receptů přepíšu do sešitu, abych měla vše po ruce, a taky abych se donutila něco z toho zkusit 🙂 Hodně se mi zalíbily recepty s fialkami, tak už se těším až budou 🙂 Všechno u vás vypadá táák nádherně, až radost pohledět 🙂
Díky
Výlet vydařený – a koláč vypečený – super!!!
Jo! 🙂
Maryno, myslíte, že by šlo péct jen s pekáčem vody na dně trouby, jako peču cheesecake? Děkuji, Ilona
Šlo, ale není to úplně ono, sernik je oproti cheesecaku nadýchanější a potřebuje k pečení vodní lázeň.
To nevypadá marně! V Tišňově je docela slušná skautská základna, ne?:)
To netuším.