Máte rádi bábovky? Já jo a tady je jedna taková hodně plnotučná :-D. Snoubí se v ní chuť čokolády, marcipánu, kávy, karamelizovaných ořechů a meruňkové marmelády a dohromady to tvoří harmonický celek. Je hodně hutná, vláčná a jeden kousek Vás dokonale zasytí.
Nám se moc hodila na jeden z našich dalších výletů. Na začátku ledna jsme vyrazily na dámskou jízdu do Vídně s mamkou, neteří a mojí australandou Toňou. Cílem bylo Naturhistorisches museum a dinosauři v něm, Kaiserschmarn v oblíbené kavárně Alt Wien a hlavně sváteční osvětlení, které tam bylo poslední víkend. Vánoční Vídeň je magická.
Byl by hřích nevyužít koupenou dálniční známku, tak jsme si další víkend zajely omrknout podivuhodné dálniční odpočívadlo od architekta Hundertwassera u Bad Fischau a na větší obdobu naší Pálavy, tedy stolovou horu tvořenou vápencem Hohe Wand. Příjezd od jihu je impozantní, z široké pánve se zvedá 150 metrů vysoký kolmý masiv vápencové stěny. Jeho úbočím se vine v několika serpentinách cesta až nahoru. Oproti Pálavě je celá hora hustě zalesněná, je na ní několik kilometrů turistických tras, horské chaty a také nad kolmou stěnou visutá vyhlídka Skywalk. Určitě tu narazíte na paraglidisty a lezce. Pokud chcete nahoru autem, musíte zaplatit mýto, ale v lednu to bylo zdarma. Možná i díky tomu, a také téměř jarnímu počasí, tam bylo fakt hodně lidí.
Suroviny na bábovku
200 g čokoládových čoček (70%)
150 g marcipánu
7 vajec
120 g krupicového cukru
20 g vanilkového cukru
150 g polohrubé mouky
50 g krokantu
1 lžička prášku do pečiva
2 lžičky instantní kávy (prášku)
2 lžíce rumu
špetka soli
máslo
strouhanka
Větší formu na bábovku vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Tu používám na bábovku nejraději, má potom křupavou kůrku.
Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a rozmícháme v ní rum a instantní kávový prášek a necháme lehce vychladnout. Mouku smícháme s práškem do pečiva a krokantem. Vejce rozdělíme na bílky a žloutky.
Marcipán nastrouháme najemno na struhadle. Dáme jej do mísy a utřeme z něj pastu. Přidáme žloutky, krupicový a vanilkový cukr a třeme, dokud nevznikne hladká hmota.
Přimícháme připravenou čokoládu a následně sypké suroviny.
Bílky vyšleháme se solí na pevný sníh. Ten opatrně zamícháme po částech do těsta. Těsto naplníme do připravené formy.
Pečeme cca 60 minut v troubě vyhřáté na 175°C s horkovzduchem. Zda je bábovka upečená zkusíme špejlí, pokud zůstane po vytažení čistá, můžeme bábovku vytáhnout z trouby.
Bábovku necháme asi 30 minut chladnout ve formě na roštu a poté ji opatrně vyklopíme.
Na ozdobu
200 g čokoládových čoček (70%)
1 lžička instantní kávy (prášek)
3 lžíce meruňkové marmelády
2 lžíce rumu
2 lžíce krokantu
moučkový cukr
Meruňkovou marmeládu zahřejeme v kastrolku a rozmícháme v ní rum. Teplou marmeládou potřeme povrch bábovky.
Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni. ⅓ rozetřeme v tenoučké vrstvě na hladký chladný povrch a necháme ztuhnout. Do zbývající čokolády zamícháme instantní kávový prášek a polijeme jí bábovku.
Za zatuhlého plátu čokolády vytvoříme nerezovou špachtlí hoblinky. Před podáváním bábovku poprášíme moučkovým cukrem a ozdobíme hoblinkami čokolády a hrubě mletým krokantem.