Poslední prázdninový den, tak jsem se vybičovala konečně k tomu napsat recept a upravit fotky na sýrové tyčinky, které jsem pekla na dovolenou s partou kamarádů a neteří v Biskupicích. Ono po těch snídaních, přesnídávkách, obědech, svačinkách a teplých večeřích strašně vyhládne a k večernímu posezení u piva a vína musíme i něco zakousnout. 🙂
Do tyčinek jsem dala záměrně sýr Gruyère, jeho ořechová chuť, spolu s máslem, dala tyčinkám výrazné aroma. Ovšem cena každé tyčinky vám tím výrazně vzroste. 🙂
Suroviny na 50 tyčinek
500 g polohrubé mouky
250 g másla
150 g sýra Gruyère
100 ml mléka
1 vejce
10 g sušeného droždí
lžička soli
1 vejce na potření
Mléko dohromady s máslem rozpustíme v kastrolku a necháme lehce vychladnout. Sýr nastrouháme na jemném struhadle. Mouku prosejeme, přidáme droždí, vejce, sůl, sýr a prochladlé mléko s máslem. Vypracujeme hutnější těsto. Mísu přikryjeme utěrkou a dáme na jednu hodinu kynout na teplejší místo.
Vykynuté těsto rozdělíme na 2 stejné díly, z nich vyválíme váleček o průměru 3 cm. Každý váleček rozdělíme na 25 stejně velkých dílků. Rukama na vále z každého dílku vyválíme tyčinku dlouhou cca 10 cm. Klademe je na plech vyložený pečicím papírem. Vejce rozšleháme a tyčinky jím potřeme. Můžeme je posypat mákem, sezamem nebo kmínem. Necháme kynout ještě 30 minut na plechu.
Pečeme cca 20 minut v troubě vyhřáté na 175°C s ventilátorem. Po upečení necháme vychladnout na plechu.
Dobrý den, chci se zeptat, je recept takto opravdu správně?
Při zapracování surovin vzniklo velmi mastné těsto (máslo, tučný syr, mléko, to bude tak 500g mouky na 300g tuku), které nebylo schopné nakynout. Při pečení už trochu naskočilo a tedy vysledek připomínal, co je na obrázcích, ale stejně mám jisté pochyby. Chuťově jsou v pořádku, ale toho tuku je v nich opravdu kvantum, tak bych si chtěl ověřit, jestli jsou poměry správně. Děkuji.
PS: Kdybych zabil kvasnice solí, nejspíš by nenaskočili ani při pečení. Takže doufám, že v tom problém nebyl. Ale ta hodiná kynutí neudělala žádný rozdíl.
Ano, dělala jsem je podle receptu už několikrát. Během kynutí opravdu moc nenaskočí a to máslo s mlékem nesmí být moc teplé, aby se do těsta dobře zapracovalo a neodděloval se tuk. Trošku to v receptu popíšu podrobněji. Maryna