Vláčný dýňový piškot, povidla, smetanový sýr a čokoláda. Tento dezert rozhodně bude patřit do mých TOP 10! Dýňový korpus je vláčný, nadýchaný a neskutečně voňavý a spolu s dalšími vrstvami tvoří lahodnou kombinaci.
Dýňové pyré
1 menší dýně hokaido nebo máslová
1 lžíce másla
špetka soli
Dýni omyjeme, rozkrojíme na polovinu a vydlabeme z ní semínka. Máslovou musíme oloupat, hokaido není potřeba, protože slupka tepelnou úpravou dostatečně změkne. Dužinu nakrájíme na kostky velké 3 cm.
V kastrolku rozpustíme máslo, přidáme dýni, sůl a podlijeme asi 50 ml vody, přikryjeme pokličkou a dusíme za občasného míchání 15 až 20 minut. Rozvařenou dýni rozmixujeme na pyré.
Dýňový korpus
3 vejce
200 g krupicového cukru
240 g dýňového pyré
180 g hladké mouky
1 lžička jedlé sody
1 lžička mleté skořice
½ lžičky mletého muškátového oříšku
6 ks rozdrcených nebo rozemletých hřebíčků
1 lžička citronové šťávy
150 g švestkových povidel
Obdélníkový plech o rozměrech cca 36 x 25 cm vyložíme pečicím papírem.
Mouku prosejeme se sodou a zamícháme do ní koření.
Celá vejce vyšleháme do pěny, po lžících do nich zašleháme cukr a na závěr citronovou šťávu. Opatrně do směsi zamícháme vařečkou mouku a dýňové pyré. Můžete také nejdříve vyšlehat samotné bílky, do nich postupně zašlehat cukr, žloutky a citronovou šťávu. Druhá varianta je asi lepší u méně výkonných šlehačů.
Těsto nalijeme na připravený plech, uhladíme a pečeme 15 minut v troubě vyhřáté na 180°C s ventilátorem.
Během chladnutí rozvaříme povidla s trochou vody nebo čaje (pokud jsou příliš hustá), aby se dala lépe rozetřít. Můžete do nich přidat také trochu rumu. Připravená povidla opatrně rozetřeme po celé ploše jen lehce vychladlého korpusu.
Krém
100 g másla
70 g moučkového cukru
10 g vanilkového cukru
300 g termizovaného smetanového sýra (Philadelphia, Fénix)
Během pečení korpusu si připravíme krém. Máslo s cukrem a vanilkovým cukrem utřeme do pěny (třeme asi 10 minut), přidáme sýr a třeme dalších 5 minut. Krém dáme na 30 minut vychladit do ledničky. Krém rovnoměrně rozetřeme po celé ploše vychladlého korpusu s povidly a plech dáme na 2 hodiny do ledničky nebo na chladnější místo.
Čokoládová ganache
150 g hořké čokolády (nejlépe čočky)
150 ml plnotučného mléka
20 g moučkového cukru
20 g másla
Nasekanou nebo pomletou čokoládu (případně čočky) vložíme do misky a přelijeme ji vařícím mlékem (přes sítko, aby se do polevy nedostal škraloup), necháme 2 minuty stát. Přidáme cukr a máslo a mícháme, dokud nevznikne hustá a lesklá směs. Tu nalijeme na vychlazené řezy, vidličkou či špachtlí můžeme vytvořit ozdobný vzor.
Opět necháme minimálně 2 hodiny vychladit v ledničce.
Krájíme ostrým nožem nahřátým v teplé vodě, aby poleva při krájení nepopraskala. Nůž namočíme do horké vody, rychle jej otřeme do sucha utěrkou a krájíme. K nahřívání nože můžete také použít flambovací pistoli.
Vynikající řezy, dělala jsem je přesně podle receptu (narozdíl od všech „přizpůsobičů“ v komentářích…) a vše vyšlo přesně a chutnalo dokonale.
To jsem ráda, že se povedly a chutnají 🙂
Děkuju za super nápad na dýňový dezert :). Byl opravdu výborný, jen moc sladký :/. Jako každý a jako u každého receptu si ho na příště trošku uzpůsobim našim chutím :). Do těsta jsem přidala asi 10 nasekaných pekanových ořechů a dala jen 160 g cukru. Myslím, že příště dám jen 150 g, do čokolády už opravdu není potřeba vůbec žádný a asi vynechám i povidla. Do krému jsem dala 60 g, to je tak akorát. Ganache stačí polovina.
Myslí, že přeslazený není, všechno dělám spíše méně sladké, ale to je věc názoru. Rozhodně ostatním nedoporučuji dělat jen poloviční množství polevy!
Mno prostě mňam…tento recept byl asi 5 který jsem z tohoto blogu udělala a zase prostě mňam 🙂
mám otázku, v těstě opravdu není žádný tuk? recept je podobný jako na dýňový dort a tam do korpusu dáváte máslo.
Tuk tam opravdu není, je to piškotové těsto, do kterého se přidá dýňové pyré.
Vyzkoušeno, zkonzumováno , pochváleno – tak nezbývá než poděkovat paní Maryně za výborný jednoduchý a přitom efektní recept.Jenom jsem Marynko neměla odvahu na ten Váš čoko přeliv. Použila jsem čokoládu na vaření s řepkovým olejem. Ještě jsem ozdobila tou kandovanou dýní – také se podařila. A ještě jsem zapoměla napsat, že jsem to celé dělala bezlepkové. Chutnalo i neceliakům. s díky marta
Dobry den. Prosim vas co by se hodilo misto povidel. Ziji v Anglii a tady je nesezenu. Dekuji Petra
Dobrý den, použijte nějakou kyselejší marmeládu, určitě se bude hodit třeba rybízová nebo meruňková.
Dekuji
Bude to hodně špatné, když na polevu použiju jen polotučné čerstvé? Jiné tu nemám.
Raději bych použila smetanu.
Těsto jsem použila na muffiny, dala jsem jen třetinu cukru, zato přidala hrozinky (a pro sichr ještě lžičku vinného kamene do vajec, když jsem ubrala ten cukr). Jsou naprosto vynikající, děti musím odhánět velkou vařečkou na těsto 🙂 Z uvedené dávky je přesně dvanáct muffinů, tj. jeden velký muffinový plech. Díky!
Díky za tip! Nebylo to až moc málo sladké? Já obecně používám méně cukru a jedna třetina mi tedy přijde už hodně málo.
děkuji za radu. piškot dopadl výborně, ale čokoládový ganache příšerně. Proč mi to nejde, jsou nějaké rady? Ventokrát mi téměř celé slezlo z povrchu 🙁 podobně tomu bylo i u kávového dortu, kde dělám chybu? mám déle míchat až se rozpustí máslo? Nebo nechat chvíli ztuhnout?
Polevu je potřeba míchat velmi intenzivně, ale netrvá to moc dlouho. Poleva musí začít tuhnout a získá lesk.
Pooomoooc 🙂 Dýňové pyré mám do těsta dát teplé nebo nechat vychladit 🙂 Děkuji!
Vlažné nebo studené
Tak řezy neměly chybu, na halloweenské párty se po nich jen zaprášilo. Už hledám další recept na víkend :-))
Luca
Vůbec se nedivím :-), díky za komentář, mám radost, že měly takový úspěch.
Vždy když zavítám na váš blog skončím u počítače s něčím k jídlu a u tohoto článku to nebude výjimka. Vypadá to krásně.
To je krása.
Díky moc za recept. Pekla jsem včera pro syna na dýňový den do školy jako malé cup-cakes s krémem z tvarohu. V jeho 2.A všechny snědli 🙂
To je krásná zpráva! Škoda, že nemůžete přihodit fotku.
Ahoj Marynko,já mám na ty řezy takovou chuť,snad je někdy upeču:-).Doposud mi nebylo jasné co je to v hodně receptech slovo sýr ?Vždy mám za to ,že je to třeba Apetito nebo tvrdý ,ale Philadelphia nebo Ricota , Fenix je u mne tvaroh.Tak teď je mi to jasné,budu se řídit podle tebe.Díky za recept i osvětu.Daja
No tak to musela být veliká dobrota!
Byla 🙂
Maryno, to vypadá moc jedle. Jen bych chtěla vědět na jak velkým plechu jsi to pekla?
děkuji a přeji krásný den
Majka
Majko, děkuji za upozornění, už jsem doplnila v receptu. Rozměr plechu cca 36 x 25 cm.
Mary, moc děkuju. Majka
Tak toto určitě vyzkouším, pro mě je to taky lepší varianta než roláda. Mám hodně dýně, kterou potřebuju nějak zpracovat 🙂 Nemáš náhodou recept na nějaký krém z ricotty?
Jano, ricottu můžeš vyšlehat se smetanou. Plní se tím cannoli. Dlouho ovšem krém nevydrží, musí se rychle sníst.