Na Velikonoce se tradičně podávaly pokrmy z jehněčího a kopřiv a to bylo také inspirací pro tuto polévku. Kopřivovou polévku jsem udělala v krémové variantě a přidala jsem do ní ovčí brynzu. Brynzy v ní není moc, aby chuťově nepřeválcovala kopřivy. Brynza je obvykle dost slaná, proto dochucujte polévku až na závěr.
Suroviny na krém
200 g čerstvých mladých kopřiv
1 l zeleninového nebo jehněčího vývaru
4 velké brambory
2 cibule
1 lžíce másla (nejlépe přepuštěného)
200 ml bílého suchého vína
200 g smetany ke šlehání
125 g ovčí brynzy
muškátový oříšek
sůl
bílý pepř
4 plátky chleba
2 lžíce olivového oleje
Cibuli nakrájíme na drobno a osmahneme ji na rozpuštěném másle. Přidáme k ní oloupané brambory nakrájené na malé kostičky a krátce je restujeme. Přilijeme víno a necháme chvíli povařit, aby se zbavilo alkoholu. Přilijeme vývar a na mírném plameni vaříme, dokud brambory nezměknou. Mezitím si opereme kopřivy a nakrájíme je nahrubo. Přidáme je do polévky, spolu s brynzou, k uvařeným bramborám, a jen krátce je zavaříme (stačí tak 2 minuty). Polévku rozmixujeme, přidáme smetanu, ohřejeme a dochutíme muškátovým oříškem, solí a čerstvě mletým pepřem.
Plátky chleba nakrájíme na malé kostičky, rozložíme je na plech vyložený pečicím papírem a pokapeme olivovým olejem. Pečeme cca 10 minut v troubě vyhřáté na 170°C s ventilátorem.
Karamelizovaná mrkev
200 g baby karotek nebo 2 mrkve nakrájené na kolečka
70 g másla
70 g krupicového cukru
V kastrolku rozpustíme na mírném plameni máslo s cukrem, přidáme mrkev a stále na mírném plameni za občasného míchání dusíme cca 15 minut, dokud mrkev nezměkne.