laskominy od maryny
  • Pekárna
  • Blog
  • Recepty
  • Napsali o nás
  • E-shop
  • Kontakt

Recepty

Archiv

Štítky

borůvky brambory brusinky bábovka bílky citron cream cheese dýně fíky houby jablka jahody karamel karneval kokos kondenzované mléko maliny mandle mascarpone meruňky mák ovoce ořechy pistácie pomeranč povidla pšeničný kvásek rajčata rebarbora ricotta rohlik.cz slané koláče sýr tvaroh vanilka Velikonoce višně Vánoce zelenina červená řepa červený rybíz čokoláda švestky žitný kvásek žloutky
  • Facebook
  • Instagram
  • Mail
  • RSS
laskominy od maryny
  • Pekárna
    • Pekárna
    • Co nabízíme?
    • Svatební dorty a laskominy
  • Blog
  • Recepty
  • Napsali o nás
  • E-shop
  • Kontakt
Polévky

Kopřivový krém s brynzou

24. 3. 2024


Na Velikonoce se tradičně podávaly pokrmy z jehněčího a kopřiv a to bylo také inspirací pro tuto polévku. Kopřivovou polévku jsem udělala v krémové variantě a přidala jsem do ní ovčí brynzu. Brynzy v ní není moc, aby chuťově nepřeválcovala kopřivy. Brynza je obvykle dost slaná, proto dochucujte polévku až na závěr.


Suroviny na krém

200 g čerstvých mladých kopřiv
1 l zeleninového nebo jehněčího vývaru
4 velké brambory
2 cibule
1 lžíce másla (nejlépe přepuštěného)
200 ml bílého suchého vína
200 g smetany ke šlehání
125 g ovčí brynzy
muškátový oříšek
sůl
bílý pepř
4 plátky chleba
2 lžíce olivového oleje

Cibuli nakrájíme na drobno a osmahneme ji na rozpuštěném másle. Přidáme k ní oloupané brambory nakrájené na malé kostičky a krátce je restujeme. Přilijeme víno a necháme chvíli povařit, aby se zbavilo alkoholu. Přilijeme vývar a na mírném plameni vaříme, dokud brambory nezměknou. Mezitím si opereme kopřivy a nakrájíme je nahrubo. Přidáme je do polévky, spolu s brynzou, k uvařeným bramborám, a jen krátce je zavaříme (stačí tak 2 minuty). Polévku rozmixujeme, přidáme smetanu, ohřejeme a dochutíme muškátovým oříškem, solí a čerstvě mletým pepřem.

Plátky chleba nakrájíme na malé kostičky, rozložíme je na plech vyložený pečicím papírem a pokapeme olivovým olejem. Pečeme cca 10 minut v troubě vyhřáté na 170°C s ventilátorem.


Karamelizovaná mrkev

200 g baby karotek nebo 2 mrkve nakrájené na kolečka
70 g másla
70 g krupicového cukru

V kastrolku rozpustíme na mírném plameni máslo s cukrem, přidáme mrkev a stále na mírném plameni za občasného míchání dusíme cca 15 minut, dokud mrkev nezměkne.



Print Friendly, PDF & Email
brynzakopřivymrkevVelikonoce

Related Posts

Carrot cake čili mrkvový dort

Carrot cake čili mrkvový dort

Nechápu, proč jsem se mu tak dlouho vyhýbala! Je totiž skvělý! Šťavnaté vláčné těsto vonící kořením proložené krémem z termizovaného smetanového sýra a másla. Vsadím boty, že ani odpůrci mrkve nepoznají, z čeho že tento dortík je 🙂 a její milovníci už na něj nemusí […]

Print Friendly, PDF & Email
Vanilkové cupcakes

Vanilkové cupcakes

Ještě jeden tip na výslužku pro malé koledníky. Vanilkovo-máslové cupcakes, jsou jednodušší a rychlejší než hnízda z křehkého těsta, tak je ještě můžete stihnout udělat. K tomu hned dvě varianty krému! Složitější je bílkovo-máslový, zato úplně jednoduchý je z mascarpone. Suroviny na 12 muffinů 120 ml […]

Print Friendly, PDF & Email
Velikonoční koláč s arašídovým máslem a mořskou solí

Velikonoční koláč s arašídovým máslem a mořskou solí

Minulá spolupráce s Lindt byla zajímavá, tak jsem jejich nabídku neodmítla ani tentokrát. Do Velikonoc se tak na blogu objeví několik receptů s jejich výrobky. Dnes je to koláč, který určitě neudělá ostudu na svátečním stole. Linecké těsto, krém z arašídového másla a mořské soli […]

Print Friendly, PDF & Email

Bábovka s překvapením
Cuketový chlebíček s ořechy a lime curd

Komentáře smí přidávat pouze přihlášení uživatelé.

Nejnovější příspěvky

  • Ořechové muffiny s čokoládovými košíčky
  • Dýňový chlebíček se skořicovou krustou
  • Dýňové gnocchi se šalvějovým máslem
  • Dýňové lívance s brynzou a houbami
  • Cuketový chlebíček s ořechy a lime curd

Nejnovější komentáře

  • Maryna: Panettone
  • Maryna: Tříkrálový koláč
  • Diana: Tříkrálový koláč
  • Olga: Panettone
  • Helena Zittová: Plundrové těsto – návod na výrobu krok za krokem

Štítky

borůvky brambory brusinky bábovka bílky citron cream cheese dýně fíky houby jablka jahody karamel karneval kokos kondenzované mléko maliny mandle mascarpone meruňky mák ovoce ořechy pistácie pomeranč povidla pšeničný kvásek rajčata rebarbora ricotta rohlik.cz slané koláče sýr tvaroh vanilka Velikonoce višně Vánoce zelenina červená řepa červený rybíz čokoláda švestky žitný kvásek žloutky

Líbí se ti recepty? Využíváš je? Jsi rád, že tě neobtěžují reklamy? Přispěj, prosím, na provoz blogu.

RSS Laskominy od Maryny

  • Ořechové muffiny s čokoládovými košíčky
  • Dýňový chlebíček se skořicovou krustou
  • Dýňové gnocchi se šalvějovým máslem
  • Dýňové lívance s brynzou a houbami
  • Cuketový chlebíček s ořechy a lime curd

Všeobecné obchodní podmínky

GDPR | Privacy Policy
laskominy od maryny © 2020