Kakaový piškot
5 větších vajíček
160 g krupicového cukru
100 g hladké mouky
40 g kakaa
špetka soli
Dno dortové formy o ∅ 24 cm vyložíme pečicím papírem, boky formy vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.
Všechny suroviny musí mít pokojovou teplotu.
Hladkou mouku prosejeme spolu s kakaem a přidáme špetku soli. Vejce rozdělíme na bílky a žloutky. Bílky vyšleháme do pěny, postupně do nich po lžících zašleháme cukr – musí se v nich dobře rozpustit. Následně do směsi zašleháme jeden po druhém žloutky. Na závěr velmi opatrně zamícháme vařečkou nebo stěrkou mouku s kakaem. Těsto nalijeme do dortové formy, uhladíme a pečeme 30 až 35 minut v troubě vyhřáté na 175°C (horní a spodní ohřev). Zda je těsto upečené, poznáme zapíchnutím špejle, pokud zůstane po vytažení z těsta čistá, je hotové.
Formou bouchneme asi z 30 cm výšky o zem, aby si korpus „sedl”. Korpus necháme vychladnout ve formě, poté jej opatrně vyjmeme a prokrojíme na dva stejně silné pláty.
Ořechové bezé
4 bílky
150 g krupicového cukru
180 g hrubě pomletých nebo nasekaných vlašských ořechů
1 lžíce hladké mouky
1 lžíce bramborového škrobu
špetka soli
Dno dortové formy o ∅ 24 cm vyložíme pečicím papírem, boky formy vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.
Mouku a škrob promícháme s ořechy. K bílkům přidáme sůl a ušleháme z nich sníh, postupně do něj po lžících zašleháme krupicový cukr, musí vzniknout pevný lesklý sníh. Vařečkou nebo stěrkou do něj zamícháme suché suroviny.
Pečeme 30 až 35 minut v troubě vyhřáté na 175°C. Po upečení necháme úplně vychladnout ve formě a následně z ní korpus opatrně vyjmeme.
Pokud se Vám vejdou do trouby dvě dortové formy, můžete péct kakaový i bezé korpus dohromady.
Pudingový krém
500 ml plnotučného mléka
30 g hladké mouky
20 g bramborového škrobu
4 žloutky
50 g třtinového cukru
semínka z ½ vanilkového lusku
200 g másla
Polovinu mléka svaříme se semínky z vanilkového lusku a s třtinovým cukrem. Jak dostat semínka z vanilkového lusku zjistíte třeba zde. Druhou polovinu mléka ušleháme se žloutky, moukou a škrobem. Tuto směs přilijeme za stálého míchání k vroucímu mléku s vanilkou. Vaříme, dokud nevznikne hustý puding. Přikryjeme potravinářskou folií, aby nevznikl na povrchu škraloup, a necháme úplně vychladnout. Puding si můžeme připravit den předem.
V robotu vyšleháme máslo do pěny, za stálého šlehání k němu přidáváme po lžících vychladlý puding. Šleháme cca 10 minut, dokud nevznikne hladký krém.
Skládání dortu
4 lžíce portského vína
4 lžíce vody
Uděláme punč promícháním portského s vodou.
Na dortový podnos položíme plát kakaového korpusu, uzavřeme jej do dortové obruče a navlhčíme polovinou punče z portského. Potřeme polovinou krému, na něj položíme ořechové bezé, to potřeme druhou polovinou krému, přikryjeme druhým kakaovým korpusem, který navlhčíme zbývajícím punčem. Dort dáme minimálně na dvě hodiny vychladit do ledničky.
Čokoládová poleva
200 g hořké čokolády (70%) ideálně čočky
200 ml smetany ke šlehání
Čokoládu nalámeme na malé kousky do misky, případně použijeme čočky. Smetanu přelijeme do kastrolku a dáme ji ohřívat, těsně před tím než začne vařit ji nalijeme na čokoládu. Necháme 2 minuty stát, aby čokoláda povolila, a metličkou rozmícháme hladkou polevu.
Vychlazený dort vyjmeme z dortové obruče a potřeme jej čokoládovou polevou. Nejdříve vršek dortu a potom jeho boky. Špachtličkou na čokoládě vytvoříme ozdobné vlnovky.
Na ozdobu
20 g vlašských ořechů
2 lžíce krupicového cukru
20 g vychlazené hořké čokolády
sušené okvětní lístky růže
Na pánvičku dáme ořechy, přidáme cukr a za stálého míchání pražíme, dokud se cukr nerozpustí a nezačne karamelizovat. Ořechy i s cukrem vyklopíme na pečicí papír a necháme ztuhnout. Poté je nasekáme nožem nebo pomeleme nahrubo na mlýnku. Čokoládu nastrouháme nahrubo.
Dort ozdobíme karamelizovanými ořechy, čokoládou a okvětními lístky.