Další sladká laskomina s dýní! Opět z Hokkaida, které dodává korpusu krásnou barvu a hřebíček s muškátovým oříškem a kardamomem zase vůni. Vše spojuje marmeláda a krém z Lučiny s pekanovými ořechy. Zvažovala jsem, jestli použít fíkovou nebo meruňkovou marmeládu, nakonec zvítězila lokální varianta – meruňková marmeláda s chilli od Suských, která dodala dortu ten správný říz, ale nebojte se použít i marmeládu bez chilli. Inspirace z aktuálního čísla Sweet Dreams.
Dýňové pyré
1 menší dýně Hokkaido
1 lžíce másla
špetka soli
Dýni omyjeme, rozkrojíme na polovinu a vydlabeme z ní semínka. Hokkaido není potřeba loupat, protože slupka tepelnou úpravou dostatečně změkne. Dužinu nakrájíme na kostky velké 3 cm.
V kastrolku rozpustíme máslo, přidáme dýni, sůl a podlijeme asi 50 ml vody, přikryjeme pokličkou a dusíme za občasného míchání 15 až 20 minut. Rozvařenou dýni rozmixujeme na pyré.
Korpus
360 g hladké mouky
2 lžičky prášku do pečiva
1 lžička jedlé sody
1 lžička mleté skořice
1 lžička mletého kardamomu
½ lžičky mletého muškátového oříšku
6 ks rozdrcených hřebíčků
250 g másla
5 vajec
velká špetka soli
220 g třtinového cukru
300 g vychladlého dýňového pyré
Dna dvou dortových forem o ∅ 20 cm vyložíme pečicím papírem a boky vymažeme máslem. Pokud máte jen jednu formu, připravte těsto vždy z poloviční dávky.
Mouku prosejeme s práškem do pečiva a jedlou sodou, zamícháme do ní všechno koření kromě soli. Máslo roztopíme a necháme lehce vychladnout.
Žloutky oddělíme od bílků. K bílkům přidáme sůl a vyšleháme z nich sníh, postupně do něj po lžících zašleháme cukr, následně jeden po druhém žloutky a na závěr přiléváme za stálého šlehání tenkým pramínkem máslo. Do vzniklé pěny opatrně zamícháme mouku a dýňové pyré.
Těsto rovnoměrně rozdělíme do obou forem. Pečeme 35 až 40 minut v troubě vyhřáté na 170°C s horkovzduchem. Po upečení necháme vychladnout na roštu.
Krém z Lučiny
400 g Lučiny
200 g másla
100 g moučkového cukru
10 g vanilkového cukru
50 g pekanových ořechů
Máslo spolu s cukry utřeme do pěny, poté přidáme Lučinu a třeme, dokud se suroviny dobře nepropojí a nevznikne hladký nadýchaný krém. Pekanové ořechy nasekáme na menší kousky a zamícháme je do krému.
Skládání dortu
150 až 200 g meruňkové marmelády
Oba korpusy prokrojíme vodorovně na polovinu. První plát korpusu potřeme čtvrtinou marmelády, čtvrtinou krému a přikryjeme dalším plátem korpusu. Stejným způsobem pokračujeme i se zbývajícími pláty. Takto připravený dort dáme vychladit minimálně na hodinu do ledničky. Před podáváním dort polijeme karamelovou polevou.
Karamelová poleva
80 g krupicového cukru
4 lžíce vody
200 g smetany ke šlehání
V kastrolku se silnějším dnem rozmícháme cukr s vodou a na mírném plameni vše zahříváme tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí a nezačne zlátnout. Přilijeme k němu smetanu a na mírném plameni za neustálého míchání vaříme tak dlouho, dokud karamel nezačne houstnout. Ještě teplým karamelem polijeme dort.
Kandovaná dýně
kousek dýně Hokkaido
100 g krupicového cukru
50 g vody
Dýni nakrájíme na tenké špalíčky. Vodu svaříme spolu s cukrem, vhodíme do ní dýni a vaříme ji 5 minut. Dýni vytáhneme a necháme ji okapat na roštu nebo pečicím papíru.
Nikdy komentáře nepíšu, ale tady musím udělat výjimku.
Něco tak neuvěřitelně dobrého a lehkého jsem nejedla.
Můj manžel nemá rád sladké, ale o tomto dortu prohlásil, že je návykový a nedá se přestat jíst! Opravdu moc děkuji za úžasný recept!!
Znovu jsem udělala – tentokrát jako narozeninový dort, karamelovou polevu odminula jsem zamíchala do lučinové směsi a ještě jsem dort ozdobila karamelizovanými ořechy. Ukázala bych foto, ale nevím jak.
Já jsem na začátku udělala tu chybu, že jsem cukr s vodou na polevu míchala. Vytvořilo mi to pak tvrdé bílé hrudky. Bylo mi řečeno, že se 'mokrý karamel' (cukr s vodou) zásadně nemíchá. Tak jsem znovu přidala vodu a tentokrát bez míchání karamel vyšel. 😊
Skvělý recept!
Ráda bych dort vyzkoušela. Myslíte, že je možné karamelem zdobit dřív, než těsně před podáváním?
Také bych rada znala odpověď. Zkoušela jste to? Bojím se aby neztvrdnul. Diky
Můžete nazdobit i dřív.
Tento dort jsem pripravila presne podle navodu na oslavu narozenin, povedl se a vsichni byli nadseni – dokonce i par jedincu, kteri pry dyni nesnasi a zkusi jen kousek, aby neurazili… Nakonec snedli vsichni stejne a po dortu nezbyl ani drobecek. Proste skvost mezi dorty, urcite jsem ho nepekla naposledy :).
Moc dekuji za tento recept, jen tak dal :).
Eva S.
Tento dort byl jeden z nejlepších, co jsem kdy měla!! Určitě v tého sezóně vyzkoušejte. Báječně chutná, voní a kombinace krému a korpusu je jedinečná.
Dort jsem zhotovila synkovi k svátku. Byl báječný, stejně jako všechny ostatní, které už jsem z těchto skvělých stránek vyzkoušela – díky za ně!
Pouze pokus o karamelovou polevu nějak nedopadl, byť jsem ji dělala přesně podle uvedeného návodu. Rozpuštěný cukr prostě odmítl zezlátnout a konečným výsledkem byla pouze velmi zahuštěná slazená smetana 🙂
Ale i bez polevy byl dort báječný! Jen mi vrtá hlavou, kde se asi stala chyba…
Díky za báječné recepty!
Petra
Asi jste ten cukr rozpouštěla moc krátce, nějakou dobu to trvá, než začne tmavnout.
Karamel jsem vařila cca 10 min, se smetanou dalších asi 7 a povedlo se.
Dort byl úžasný, vláčný a krásný. Jen jsem upravila tvar na nižší a větší, průměr 28 cm, tedy 1 prokrojení. Na krém jsem dala přes noc vykapat velký smetanový jogurt + zakysanou smetanu, další den vmíchat oslazenou ušlehanou šlehačku.
Díky za báječný inspirativní recept!
úžasný dort….dnes jsem ho vyzkoušela a chladí se…díky Maryno za super stránky plné inspirace
Úžasná podzimní inspirace! Dort vypadá neodolatelně
I když dýně moc nemusím, tento dort byl skvostný. Nadýchaný, méně sladký piškot, dobře spojený pikantní krém a lahodný karamel. Výborné!
Co dodat, byl mňam!