Už také nevíte co s přerostlými cuketami a klasické cuketové buchty s kakaem jste přejedení? Tento cuketový chlebíček je netradičně s olivovým olejem a velkým množstvím vlašských ořechů. Jejich chuť jsem zvýraznila ještě jejich před pečením. Nasekejte je do chlebíčku opravdu nahrubo, ať jsou tam vizuálně i chuťově výrazné. Dá se jíst i samotný, ale vylepšit si jej můžete i limetkovým krémem.
Suroviny na chlebíček
200 g vlašských ořechů
3 vejce
220 g třtinového cukru
200 ml olivového oleje
350 g polohrubé mouky
400 g nastrouhané cukety
1 lžička prášku do pečiva
½ lžičky jedlé sody
velká špetka soli
2 lžičky mleté skořice
½ lžičky mletého muškátového oříšku
Vlašské ořechy nasypeme na plech vyložený pečicím papírem a 10 minut je pečeme na 160°C, tím se krásně rozvoní. Po upečení je nasekáme nožem nahrubo, nebo je nahrubo pomeleme.
Mladou cuketu můžeme použít celou i se slupkou a semínky, větší cuketu oloupeme a zbavíme jadérek, nastrouháme ji také nahrubo.
Mouku promícháme s práškem do pečiva, sodou, skořicí, muškátovým oříškem a 180 g vlašských ořechů (zbytek si necháme na ozdobu).
Formu na chlebíček vymažeme olejem a vysypeme hrubou moukou nebo strouhankou.
Vejce rozdělíme na bílky a žloutky. Bílky spolu se špetkou soli šleháme, postupně k ním přidáváme, za stálého šlehání, třtinový cukr, následně žloutky jeden po druhém a nakonec tenkým pramínkem přiléváme olivový olej. Stěrkou opatrně do těsta zamícháme suché suroviny a jako poslední cuketu. Těsto nalijeme do připravené formy.
Pečeme 50 minut v troubě vyhřáté na 175°C, spodní a horní ohřev s ventilátorem. Zda je chlebíček upečený, vyzkoušíme špejlí, po vytažení musí zůstat čistá.
Po upečení necháme chlebíček chladnout 15 minut ve formě, následně jej vyklopíme na rošt a necháme takto alespoň 2 hodiny.
Lime curd
4 vejce
150 g krupicového cukru
200 ml limetkové šťávy
kůra z jedné limetky
200 g másla
Doporučuji jej uvařit nejméně jeden den předem, aby v ledničce pořádně vychladl.
Vejce rozmícháme s cukrem, limetkovou šťávou a kůrou v hrnci se silnějším dnem. Na mírném plameni směs za stálého míchání metličkou zahříváme 2 minuty. Hrnec sejmeme z plamene a ve směsi rozmícháme máslo nakrájené na malé kousky. Hrnec vrátíme na mírný plamen a za stálého míchání vaříme 3 minuty, směs během této doby zhoustne do podoby pudingu. Poté ji propasírujeme přes sítko a přendáme do uzavíratelné skleničky. Během chladnutí lime curd ještě víc ztuhne.
Vychladlý lime curd naplníme do cukrářského sáčku se špičkou (Wilton 104) ve tvaru slzy.
Servírování
malé pusinky
ovoce
upečené ořechy
lime curd
Chlebíček nakrájíme na plátky a nazdobíme jej lime curd, špičku držíme kolmo k chlebíčku, širší zaoblenou stranou dolů, tvoříme dlouhé vlny. Posypeme ořechy, ovocem a malými pusinkami.