Jednodušší a v Galícii rozhodně i rozšířenější varianta mandlového koláče Tarta de Santiago. Na rozdíl od varianty s křehkým těstem se tady vše jen vyšlehá, nalije do formy a je to! Trochu jsem si upravila jeho tradiční podobu z mandlové moučky nebo jemně mletých mandlí a ty jsem do těsta přidala pomleté na hrubo, více v něm vyniknou, zvláště vizuálně. Jeho nejlepší variantu jsem měla v malé tradiční restauraci Restaurante Galicia v Baamonde, spolu s kávou vařenou ve speciálním kotlíku – Café de Pota Madre. Jestli někdy půjdete Camino del Norte, tak se tam určitě zastavte, zvlášť milujete-li takové ty skleněné ryby ze 60. let z obýváků babiček :-).
Suroviny
2 vejce
120 g třtinového cukru
3 lžíce horké vody
100 g másla
1 lžíce citronové šťávy
150 g hladké mouky
200 g blanšírovaných mandlí nebo mandlové moučky
Dno dortové formy o ∅ 23 cm vyložíme pečicím papírem, boky vymažeme máslem a vysypeme moukou. Můžeme také použít formu na koláč nebo 4 menší formičky o ∅ 12 cm.
Máslo roztopíme a necháme ho lehce vychladnout. Mouku prosejeme a promícháme s mandlovou moučkou nebo pomletými mandlemi.
Celá vejce šleháme s cukrem 10 minut, dokud nevznikne světlá hustá pěna, následně do nich zašleháme 3 lžíce horké vody, citronovou šťávu a tenkým pramínkem přiléváme máslo. Do vyšlehané světlé hutné pěny opatrně zamícháme mouku s mandlemi. Těsto nalijeme do formy, uhladíme a pečeme 25 minut v troubě vyhřáté na 170°C s ventilátorem.
Po upečení necháme vychladnout na roštu a vyjmeme opatrně z formy. Před podáváním pocukrujeme moučkovým nebo vanilkovým cukrem.
Tarta de Santiago, Restaurante Galicia, Baamonde, duben 2015 |
Café de Pota Madre, Restaurante Galicia, Baamonde, duben 2015 |
Toto je první recept z těchto úžasných stránek který se mi nepovedl. I přes dlouhé šlehaní je koláč nízký. A ani chuťově nás nezaujal, je nevýrazný a suchý. Ale určitě zkusím další recepty.
Tady ta rychlejší verze je trochu sušší, ale chuťově nevýrazný? S tolika mandlemi?