Ve Francii se na svátek Tři králů, jenž je zakončením oslav Kristova zrození a připadá na 6. ledna, peče tradičně Galette des Rois, tedy Tříkrálový koláč. Křupavá krusta z máslového listového těsta je naplněná lahodnou mandlovou nádivkou. Do ní se zapéká malý dárek, nejčastěji v podobě mince. A co čeká jejího nálezce? Prý štěstí a bohatství po celý rok!
Určitě si vyrobte domácí listové těsto z másla, nebudete litovat, je to obrovský rozdíl proti kupovanému.
Suroviny
500 g máslového listového těsta
140 g másla
140 g krupicového cukru
140 g jemně mletých mandlí nebo mandlové moučky
2 velká vejce
30 g kukuřičného škrobu
3 lžíce rumu nebo amaretta
1 vejce na potření
Cukrový sirup
25 ml vody
25 g krupicového cukru
1 . den
Vyrobíme si listové těsto podle tohoto receptu. Namočíme minci do octové vody, aby se vydezinfikovala.
Uvaříme si cukrový sirup: do kastrolku dáme cukr a vodu a na mírném plameni přivedeme k varu za občasného míchání. Poté vaříme na mírném plameni bez míchání 5 minut. Necháme vychladnout.
2. den
Máslo utřeme s cukrem do pěny, cca 10 minut. Přidáme mandle promíchané s kukuřičným škrobem, vejce a alkohol. Promícháme, vznikne hustý krém.
Těsto rozdělíme na dvě poloviny. První polovinu rozválíme na kulatý plát o průměru cca 28 cm a silný půl centimetru, položíme jej na plech s pečicím papírem. Plát potřeme mandlovou náplní tak, aby zůstal volný 2 cm okraj. Ten potřeme částí rozšlehaného vejce. Vyčištěnou a umytou minci raději ještě zabalíme do alobalu a položíme ji na náplň.
Druhou část těsta rozválíme na stejně velký kulatý plát, tím přikryjeme náplň. Okraje těsta přitlačíme k sobě hroty vidličky, aby náplň při pečení nevytekla. Žiletkou nebo ostrým nožem nařízneme na povrchu těsta obloučky od středu k okraji, ale těsto nesmíte úplně proříznout.
Koláč na plechu dáme ještě na 30 minut vychladit do ledničky.
Před pečením povrch koláče potřeme zbývajícím rozšlehaným vejcem. Pečeme cca 30 minut v troubě vyhřáté na 180°C s ventilátorem.
Ihned po vytažení z trouby potřeme cukrovým sirupem a necháme na plechu vychladnout.