Stánky na trzích se už zase konečně prohýbají pod hromadami dýní, tak vyzkoušejte na jednoduchou večeři třeba špagetovou. Lehký letní salát nebo příloha k něčemu z grilu jsou z ní skvělé.
Suroviny na 4 porce
1 špagetová dýně
10 ks žlutých rajčátek
10 ks červených malinových nebo koktejlových rajčat
12 ks kaparů
150 g Lučiny
2 lžíce olivového oleje
1 lžíce citronové šťávy
1 vrchovatá lžička celozrnné nebo dijonské hořčice
sůl
černý pepř
drobnolistá bazalka
Omytou dýni rozkrojíme na půlky, vydlabeme z ní semena a lehce ji posolíme. Pečeme 40 minut v troubě vyhřáté na 180°C. Po upečení necháme dýni trochu vychladnout a vidličkou z ní vyškrábeme dužinu, tím vzniknou dlouhá vlákna připomínající špagety.
Ve skleničce dobře promícháme olivový olej s citronovou šťávou, hořčicí, trochou pepře a soli. Větší rajčata překrojíme na půl, menší můžeme nechat celá. Dresing promícháme se špagetovou dýní, rozdělíme ji na 4 talíře, na ni poklademe rajčata a kapary a rozdrobíme Lučinu. Na závěr popepříme hrubě mletým černým pepřem, posolíme (nejlépe vločkovou solí) a ozdobíme snítkami drobnolisté bazalky.