Včera jsme si vyšli na výlet z Borače podél Svratky do Chlébského. Naštěstí nás cestou na kole předjel pan majitel doubravnického minipivovaru a pozval nás na návštěvu. Prohlídce pivovaru a hlavně možnosti natočit si sami pivo z ležáckých tanků se nedalo odolat 🙂 Zvlášť žitný ležák, který byl ještě mladý, ležákoval zatím jen 14 dnů, byl skvělý. Myslím, že verze BMW VII bude skvělá. Před výstupem do Křížovic jsme se ještě posilnili v doubravnické hospodě U Sedláčků kancem na víně a hurá do kopce na kávu do Galerie z ruky a potom různými polňačkami až do Chlébského.
Ze sladké svačinky se cestou nečekaně staly narozeninové muffiny, tak jsme ten výlet měli i s oslavou :-).
Suroviny na 8 muffinů
125 g změklého másla
80 g třtinového cukru
150 g marcipánu
3 vejce
4 lžíce mléka
3 lžíce portského vína
250 g hladké mouky
½ lžičky prášku do pečiva
16 menších švestek
8 velkých samonosných košíčků ∅ 6 cm
Marcipán nakrájíme na kostky. Švestky omyjeme, rozkrojíme na půlky a zbavíme pecek.
Máslo utřeme s cukrem do pěny, postupně do něj vetřeme kostky marcipánu, následně vejce jedno po druhém, dokud se to předchozí dobře nezapracuje. Na závěr mléko, portské a prosátou mouku s práškem do pečiva.
Těsto rovnoměrně rozdělíme do košíčků, na povrchu vyrovnáme a do každého zatlačíme, jen tak do poloviny, čtyři půlky švestek.
Pečeme 30 minut v troubě vyhřáté na 160°C s ventilátorem.
Kostel Povýšení sv. Kříže v Doubravníku |
Pivovar Doubravník |
Pivovar Doubravník |
Kostel Povýšení sv. Kříže v Doubravníku |
Nad Skoroticemi |
Svratka v Nedvědici |
Kupuji většinou marcipán v cukrárně.
Dobrý den, smím vědět, jaký používáte do pečení marcipán? Dříve jsem pracovně jezdila do Odense a vozila si odtud jejich marcipán, teď už se tam s dětmi asi dlouho nepodívám, tak hledám vhodnou alternativu. Děkuji předem za tip.
Dobrý večer Mary.
Včera jsem zkoušela Vaše muffiny, dnes po obědě už po nich nebylo ani památky, pouze jeden prázdný papírový košíček:). Meruňkové knedlíky s marcipánem taky neměly chybu a ostatní recepty co jsem zkoušela jakbysmet. Jste báječná kuchařka, která má nádherný blog, velmi ráda se k Vám vracím a musím říct, že jste mě ještě nikdy nezklamala. V kuchyni právě kyne trhací buchta. Děkuji Gábina
Milá Gábino, moc děkuji.