laskominy od maryny
  • Pekárna
  • Blog
  • Recepty
  • Napsali o nás
  • E-shop
  • Kontakt

Recepty

Archiv

Štítky

borůvky brambory brusinky bábovka bílky citron cream cheese dýně fíky houby jablka jahody karamel karneval kokos kondenzované mléko maliny mandle mascarpone meruňky mák ovoce ořechy pistácie pomeranč povidla pšeničný kvásek rajčata rebarbora ricotta rohlik.cz slané koláče sýr tvaroh vanilka Velikonoce višně Vánoce zelenina červená řepa červený rybíz čokoláda švestky žitný kvásek žloutky
  • Facebook
  • Instagram
  • Mail
  • RSS
laskominy od maryny
  • Pekárna
    • Pekárna
    • Co nabízíme?
    • Svatební dorty a laskominy
  • Blog
  • Recepty
  • Napsali o nás
  • E-shop
  • Kontakt
Cukroví ~ Křehká těsta

Mrkvance

21. 8. 2015


Mrkvance či mrkváče, mrkvové šátečky… jsou tradičním pečivem na Slovácku. Slovácko, dříve také nazývané Moravské Slovácko nebo Moravské Slovensko, je národopisný region na jihovýchodní Moravě – na severozápadě je ohraničeno Chřiby a Ždánickým lesem, na jihovýchodě Bílými Karpaty a řekami Moravou a Dyjí. Na Slovácku, na rozdíl od Vysočiny, kde bývají z kynutého těsta plněné mrkví, se vyrábějí z křehkého těsta, do nějž je zapracovaná nastrouhaná mrkev. Někde se vykrajují jen čtverečky, které se po upečení pocukrují, jinde šátečky plněné povidly, tvarohem či ořechy. U mě vedou plněné povidly 🙂 

Recepty na různé varianty mrkvového pečiva najdete v kuchařce tradičních pokrmů na Slovácku, v jejím druhém svazku, jehož autorkou je má kolegyně z etnologie Marta Kondrová. V obou dílech najdete nejen odborný úvod, ale především množství receptů na jednoduché tradiční pokrmy. Škoda, že za skvělým obsahem pokulhává nemoderní a nenápadité grafické zpracování.


Suroviny na 50 kusů

200 g hrubé mouky
200 g hladké mouky
200 g mrkve
200 g másla
1 vejce
½ lžičky jedlé sody
špetka soli
povidla
moučkový nebo vanilkový cukr
na obalení

Mrkev oškrábeme a nastrouháme na jemno. Obě mouky přesejeme do mísy, zamícháme do nich sůl a jedlou sodu. Přidáme mrkev, vejce a máslo nakrájené na kostičky. Vypracujeme hladké pevné těsto. To zabalíme do potravinářské fólie a necháme alespoň hodinu vychladit v ledničce.

Vychlazené těsto rozválíme na plát silný cca 4 mm, vykrajujeme z něj kolečka o ∅ 6 cm. Na každé kolečko dáme necelou malou lžičku povidel, kolečko přehneme na půl, okraje k sobě dobře přitiskneme a hroty vidličky vytvoříme na taštičce ozdobný okraj.

Taštičky klademe v nevelkých rozestupech na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme 15 až 20 minut v troubě vyhřáté na 160°C, dokud lehce nezrůžoví. Ihned po upečení pocukrujeme moučkovým nebo vanilkovým cukrem.

V uzavřené nádobě vydrží až 14 dnů.




Print Friendly, PDF & Email
mrkevpovidlarohlik.cz

Related Posts

Bezé dort s mascarpone krémem

Bezé dort s mascarpone krémem

Dortík pro milovníky „mániček“.  Sladký, křehký, delikátní, nadýchaný. Mascarpone mu dodává svěžest a lehkost, ozdoba z kyselejšího ovoce zase chuťový kontrast. Lískové ořechy můžete nahradit i mandlemi nebo vlašskými ořechy. Bezé pláty 6 bílků (cca 240 g mražených bílků)200 g krupicového cukru100 g lískových ořechůšpetka […]

Print Friendly, PDF & Email
Carrot cake čili mrkvový dort

Carrot cake čili mrkvový dort

Nechápu, proč jsem se mu tak dlouho vyhýbala! Je totiž skvělý! Šťavnaté vláčné těsto vonící kořením proložené krémem z termizovaného smetanového sýra a másla. Vsadím boty, že ani odpůrci mrkve nepoznají, z čeho že tento dortík je 🙂 a její milovníci už na něj nemusí […]

Print Friendly, PDF & Email
Podzimní řezy

Podzimní řezy

Vláčný dýňový piškot, povidla, smetanový sýr a čokoláda. Tento dezert rozhodně bude patřit do mých TOP 10! Dýňový korpus je vláčný, nadýchaný a neskutečně voňavý a spolu s dalšími vrstvami tvoří lahodnou kombinaci. Dýňové pyré1 menší dýně hokaido nebo máslová1 lžíce máslašpetka soli Dýni omyjeme, […]

Print Friendly, PDF & Email

Skořicový chlebíček
Salát ze špagetové dýně s rajčaty, kapary a Lučinou

6 komentáře k “Mrkvance”

  • Unknown napsal:
    8. 5. 2020 (16:15)

    Váš manžel asi jezdil do Polné.Mrkvancová pouť není poutí farního kostela, ale poutí městskou. Koná se vždy druhou neděli v září, ve svátek sv. Liguriáše, patrona města.

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Anonymní napsal:
    28. 11. 2019 (09:35)

    Jsou skvělé. Díky

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Anonymní napsal:
    17. 10. 2015 (15:18)

    Mňam! Já to slovácké jídlo prostě miluji ! 🙂

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Unknown napsal:
    24. 8. 2015 (17:50)

    Mrkvánky! Úžasné prodávají u nádraží ve Frýdku Místku. Teď naposledy jsem tam ulovila dokonce řepánky s náplní z hruškových povidel, byly ještě lepší než mrkvánky.Vyrábí to Beskyd Fryčovice.
    Domácí jsem už nedělala ani nepamatuju, musím to napravit.

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Maryna napsal:
      25. 8. 2015 (21:16)

      Řepánky musí být taky skvělé, to je inspirace 😉

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Světluška 77 napsal:
    21. 8. 2015 (13:46)

    Recept budu muset vyzkoušet, marně vzpomínám, o kterého města manžel kdysi jezdil na Mrkvancové slavnosti 🙂

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit

Komentáře smí přidávat pouze přihlášení uživatelé.

Nejnovější příspěvky

  • Ořechové muffiny s čokoládovými košíčky
  • Dýňový chlebíček se skořicovou krustou
  • Dýňové gnocchi se šalvějovým máslem
  • Dýňové lívance s brynzou a houbami
  • Cuketový chlebíček s ořechy a lime curd

Nejnovější komentáře

  • Maryna: Panettone
  • Maryna: Tříkrálový koláč
  • Diana: Tříkrálový koláč
  • Olga: Panettone
  • Helena Zittová: Plundrové těsto – návod na výrobu krok za krokem

Štítky

borůvky brambory brusinky bábovka bílky citron cream cheese dýně fíky houby jablka jahody karamel karneval kokos kondenzované mléko maliny mandle mascarpone meruňky mák ovoce ořechy pistácie pomeranč povidla pšeničný kvásek rajčata rebarbora ricotta rohlik.cz slané koláče sýr tvaroh vanilka Velikonoce višně Vánoce zelenina červená řepa červený rybíz čokoláda švestky žitný kvásek žloutky

Líbí se ti recepty? Využíváš je? Jsi rád, že tě neobtěžují reklamy? Přispěj, prosím, na provoz blogu.

RSS Laskominy od Maryny

  • Ořechové muffiny s čokoládovými košíčky
  • Dýňový chlebíček se skořicovou krustou
  • Dýňové gnocchi se šalvějovým máslem
  • Dýňové lívance s brynzou a houbami
  • Cuketový chlebíček s ořechy a lime curd

Všeobecné obchodní podmínky

GDPR | Privacy Policy
laskominy od maryny © 2020