Mrkvance či mrkváče, mrkvové šátečky… jsou tradičním pečivem na Slovácku. Slovácko, dříve také nazývané Moravské Slovácko nebo Moravské Slovensko, je národopisný region na jihovýchodní Moravě – na severozápadě je ohraničeno Chřiby a Ždánickým lesem, na jihovýchodě Bílými Karpaty a řekami Moravou a Dyjí. Na Slovácku, na rozdíl od Vysočiny, kde bývají z kynutého těsta plněné mrkví, se vyrábějí z křehkého těsta, do nějž je zapracovaná nastrouhaná mrkev. Někde se vykrajují jen čtverečky, které se po upečení pocukrují, jinde šátečky plněné povidly, tvarohem či ořechy. U mě vedou plněné povidly 🙂
Recepty na různé varianty mrkvového pečiva najdete v kuchařce tradičních pokrmů na Slovácku, v jejím druhém svazku, jehož autorkou je má kolegyně z etnologie Marta Kondrová. V obou dílech najdete nejen odborný úvod, ale především množství receptů na jednoduché tradiční pokrmy. Škoda, že za skvělým obsahem pokulhává nemoderní a nenápadité grafické zpracování.
Suroviny na 50 kusů
200 g hrubé mouky
200 g hladké mouky
200 g mrkve
200 g másla
1 vejce
½ lžičky jedlé sody
špetka soli
povidla
moučkový nebo vanilkový cukr
Mrkev oškrábeme a nastrouháme na jemno. Obě mouky přesejeme do mísy, zamícháme do nich sůl a jedlou sodu. Přidáme mrkev, vejce a máslo nakrájené na kostičky. Vypracujeme hladké pevné těsto. To zabalíme do potravinářské fólie a necháme alespoň hodinu vychladit v ledničce.
Vychlazené těsto rozválíme na plát silný cca 4 mm, vykrajujeme z něj kolečka o ∅ 6 cm. Na každé kolečko dáme necelou malou lžičku povidel, kolečko přehneme na půl, okraje k sobě dobře přitiskneme a hroty vidličky vytvoříme na taštičce ozdobný okraj.
Taštičky klademe v nevelkých rozestupech na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme 15 až 20 minut v troubě vyhřáté na 160°C, dokud lehce nezrůžoví. Ihned po upečení pocukrujeme moučkovým nebo vanilkovým cukrem.
V uzavřené nádobě vydrží až 14 dnů.
Váš manžel asi jezdil do Polné.Mrkvancová pouť není poutí farního kostela, ale poutí městskou. Koná se vždy druhou neděli v září, ve svátek sv. Liguriáše, patrona města.
Jsou skvělé. Díky
Mňam! Já to slovácké jídlo prostě miluji ! 🙂
Mrkvánky! Úžasné prodávají u nádraží ve Frýdku Místku. Teď naposledy jsem tam ulovila dokonce řepánky s náplní z hruškových povidel, byly ještě lepší než mrkvánky.Vyrábí to Beskyd Fryčovice.
Domácí jsem už nedělala ani nepamatuju, musím to napravit.
Řepánky musí být taky skvělé, to je inspirace 😉
Recept budu muset vyzkoušet, marně vzpomínám, o kterého města manžel kdysi jezdil na Mrkvancové slavnosti 🙂