Krásně vyzrálá avokáda prodávali jen v balení po dvou kusech, tak je tu hned další avokádový nášup. Guacamole je hodně známá a oblíbená salsa – tedy studená zeleninová omáčka. Sama jsem ji poprvé ochutnala teprve nedávno na kurzu v Divoké vařečce – a je to velká láska 🙂 Takže jestli ji náhodou ještě neznáte, tak rozhodně vřele doporučuji. Mně osobně nejvíc chutná s opečenými plátky ciabatty.
Suroviny
1 avokádo
2 cherry rajčátka
trochu šalotky*
kousek chilli papričky
1 stroužek česneku
1 lžíce crème fraîche nebo kysané smetany
několik snítek čerstvého koriandru
citronová šťáva
olivový olej
sůl
bílý pepř
Avokádo musí být zralé, tedy hodně měkké a slupka temně zelená až černá. Rozkrojíme ho na půl, vytáhneme z něj pecku a lžící vydlabeme dužinu. V misce ji pokapeme citronovou šťávou a rozmačkáme vidličkou na kaši. Rajčata rozkrojíme na čtvrtiny a odstraníme z nich pecky, dužinu nakrájíme velmi nadrobno. Chilli papričku zbavenou pecek, množství podle chuti, nakrájíme také nadrobno, stejně tak šalotku. Vše přidáme k avokádu a spolu s crème fraîche, koriandrem nasekaným na jemno a rozetřeným česnekem dobře promícháme. Dochutíme panenským olivovým olejem, solí a pepřem a případně ještě přikyselíme citronovou šťávou.
*Místo šalotky jsem použila bílou cibuli.
Zrovna nedávno jsem hledala co nejoriginálnější recept právě na Guacamole a ten tvůj je asi zas o něco vylepšený nebo by měl být originální? Já našla bez koriandru a zakysanky..ale i tak musím uznat že láska veliká!!:))) Taky jsem se zamilovala:) A určitě zkusím s vylepšováky
Zkoušela jsem to s i bez crème fraîche a s mi chutná víc, je to takové jemnější.
úžasný blog Maruško – ty fotky jsou úúúžasnééé !!!!
Děkuji za pochvalu, anonyme 😉
p@drE: Mary – opět sQěle skvělééééé!!! (o;