Velmi šťavnatý koláč díky vysoké vrstvě jablek na korpusu z křehkého těsta. Tento druh koláčů je hodně populární v Polsku, kde jim říkají Szarlotka. Ochutnat ji tam můžete téměř v každém mléčném baru (barze mlecznym), kterých je tam stále dost. Škoda, že u nás zmizely. A když už v Polsku nějaký navštívíte, tak rozhodně vyzkoušejte i żurek, barszcz a bigos, nebudete litovat. 🙂
Suroviny na těsto
250 g hrubé mouky
125 g másla
70 g moučkového cukru
10 g vanilkového cukru
1 žloutek
50 g kysané smetany
4 g prášku do pečiva
špetka soli
Mouku prosejeme spolu s cukrem a práškem do pečiva, zamícháme do ní sůl a vanilkový cukr. Přidáme máslo nakrájené na kostičky, žloutek, kysanou smetanu a vypracujeme těsto. To rozdělíme na poloviny, jednu zabalíme do potravinářské fólie a dáme do mrazničky. Druhou půlku rozmačkáme po celé ploše dortové formy o ∅ 23 cm, jejíž dno jsme předem vyložili pečicím papírem. Těsto propícháme vidličkou a dáme na 30 minut chladit do ledničky.
Jablečná náplň
1½ kg kyselejších jablek
60 g třtinového cukru
2 lžíce mleté skořice
5 lžic strouhanky
Cukr promícháme se skořicí. Jablka oloupeme, rozkrájíme na čtvrtky a nakrájíme nebo nastrouháme na plátky a promícháme je se skořicovým cukrem. Strouhanku opražíme na sucho na pánvičce.
Vychlazené těsto ve formě předpečeme 15 minut v troubě vyhřáté na 180°C. Na předpečený korpus rozprostřeme strouhanku, na ni navršíme jablka, lehce je přimáčkneme. Nahoru na jablka nastrouháme na struhadle s velkými očky druhou polovinu těsta.
Pečeme 1 hodinu v troubě vyhřáté na 160°C s horkovzduchem. Po upečení necháme úplně vychladnout ve formě. Před podáváním poprášíme moučkovým cukrem, můžeme podávat s vanilkovou zmrzlinou, kysanou smetanou nebo šlehačkou.
Ano, ale nebude to tak jemné, smetana je chuťově jemnější.
Myslite, ze muzu místo zakysané smetany použit jogurt? Bohužel smetanu nemam a moc mam na Šarlotu chuť 🙂
Děkuji moc 🙂 V týdnu jsem pekla, jen z poloviční porce do malého pekáčku, byla sice nižší, ale fantastická, druhý den ani nemluvím 🙂 Ta strouhanka je tam na spodku jablíček dokonalá 🙂 děkuji za recept, píšu si do sešitu 🙂
To mám radost, taky mám tento koláč moc ráda.
Úžasný je !!! 🙂
Tak jsem koláč také upekla a musím říct, že to rozhodně nebylo naposledy! Byl naprosto luxusní!!! Katka
Uz se pece 😉 Skvele voni, nemuzu se dockat az ji s pritelovymi rodici ochutname u kavicky 😉 Diky, M.
Do tohohle moučníku jsme se v létě v Polsku zamilovali a od té doby jsem marně sháněla recept! Děkuji, Maryno!!!!! 🙂
Tak konečně mám zase na talířku szarlotku na cieplo z krakowskiej kawiarni, kterou jsem si kdysi dávala až moc často a o které už posledních pár let jenom sním …mňam, je to ono. Díky za recept a fotky, které navnadily. Lucie
Smacznego 🙂
Tenhle typ koláčů miluju. Určitě vyzkouším, díky za recept!
Marynko, já tě miluju …. tuhle Szarlotku pekla moje babička …..jak já jí zbožňovala ….. kolikrát už jsem si říkala, že jí upeču klukům, jenže jsem neměla recept …..D.Ě.K.U.J.U. …….Marki
Marki, není zač. Jsem ráda!
Marynko, měla úspěch !!!!! Děkuju ….. Marki
Vypadá vážně suprově mňam:), co lze použít místo hrubé mouky? (tu tady u nás nemáme). Díky za radu 🙂
Můžete použít klidně hladkou.
Ten vypadá výborně. Úplně už si představuji, jak asi chutná. Těsto vypadá krásně křehce a s těmi jablíčky to musí být, jak se říká, hotové nebe v hubě :))
Hmmmmm, vypadá to báječně, moc ráda vyzkouším, miluji kombinaci jablek se skořicí! Děkuji
nádhera, tie šťavnaté jablká a škorica voňajú až sem, určite vyskúšam 🙂