Během včerejší soukromé lekce pečení kváskového chleba jsme si s kamarádkou v mezičase střihly i tuhle velmi rychlou a hlavně velmi jednoduchou bublaninu. 15 minut příprava + 40 minut pečení a šťavnatá a krásně voňavá buchtička je hotová. Během focení na dvorku se mi za zády odehrávala krásná scénka s vylizováním formy kočičkou Maiou. Tak nevím, jestli by kočky kupovaly Whiskas? 🙂 A jestli nezačít péct pro zvířata? Psům chutnají moje sušenky, kočkám buchty…
Suroviny
600 g jablek
3 větší vejce
70 g másla
100 g krupicového cukru
110 g hladké mouky
1 vrchovatá lžička prášku do pečiva
špetka soli
1 citron
vanilkový cukr na posypání
Dno dortové formy o ∅ 23 cm vyložíme pečicím papírem a boky vymažeme máslem a vysypeme hladkou moukou.
Máslo roztopíme v kastrolku a necháme lehce vychladnout. Mezi tím si připravíme jablka, oloupeme je, zbavíme jádřinců, nakrájíme na větší kostičky a promícháme se šťávou z jednoho citronu, aby nezhnědly. Vejce vyšleháme spolu s cukrem metličkou nebo v robotu do pěny, tenkým proudem do nich přiléváme za stálého šlehání vlažné máslo. Na závěr jen velmi krátce zašleháme mouku prosátou s práškem do pečiva a solí a vmícháme jablka i se šťávou.
Těsto nalijeme do dortové formy, uhladíme na povrchu a pečeme 35 až 40 minut v troubě vyhřáté na 170°C s horkovzduchem. Po upečení necháme vychladnout ve formě.
Před podáváním poprášíme vanilkovým nebo moučkovým cukrem. Můžeme podávat také se lžičkou kysané smetany nebo crème fraîche.
V bezlepkové verzi (s moukou Adveni: Biscuits) je to nejoblíbenější snadná buchta v naší domácnosti. Samá jablka, málo těsta. Mouky dávám jen o malinko míň, než je uvedeno v receptu, jako u všech BL verzí.
Tak to mám radost i za tip na bezlepkovou verzi, třeba se bude hodit i dalším.
Již mnohokrát vyzkoušeno, a stále nepřekonáno! Příprava snadná (zvládají i dcerky samostatně), výsledek vynikající. Ať na pekáč či do dortovky, vždy skvělé, šťavnaté, voňavé a vláčné! Díky za všechny báječné recepty! Petra
Taky díky, jsem ráda, že buchta chutná.
Naše nejoblíbenější jablečná buchta ever! Dnes jsem přidala dvě hrsti rebarbory – naprosto luxusní! Díky za skvělý blog.Veronika
Bublanina je luxusní a jednoduchá, zvládla jsem ji upéct i s dcerkou na rukou 🙂 Jen jsem přidala skořici, protože ji mám hodně ráda. A povedlo se. Děkuji za Váš blog, už mám vyhlídnuté další recepty. Přeju hodně úspěchů!
Vynikajúci! 🙂 Spolubývajúci spôsobili, že sa po ňom len tak zaprášili omrvinky 🙂 (mala som trošku mokrejšie jablká, tak je nižší, ale výborný furt a do tohto počasia úplná bomba na vylepšenie nálady! :))
To mám radost
Právě dojídám poslední kousek, zase dobrota! Hodně muziky za málo peněz 🙂
Pekla jsem ho minulý týden, jen z dvojnásobného množství. Byl moc dobrý, jen příště nakrájím jablka na menší kousky, teď byly ještě polotvrdé.
Máte úžasný blog a nádherné fotografie! Radka
Děkuji
Vyzkoušela jsem, skvělé!
To mám radost 🙂
prima recept, děkuju
Kocka vie, co je dobre!