Chystáte se na halloweenskou oslavu? Přemýšlíte co na ni vzít? Zkuste dýňové cupcakes plněné povidly, ozdobené krémem ze smetanového sýru a čokoládou. Na ozdobu můžete použít cukrové zdobení Wilton, s halloweenskou tématikou jich mají hned několik variant.
Dýňové pyré
1 menší dýně hokaido nebo máslová
1 lžíce másla
špetka soli
Dýni omyjeme, rozkrojíme na polovinu a vydlabeme z ní semínka. Máslovou musíme oloupat, hokaido není potřeba, protože slupka tepelnou úpravou dostatečně změkne. Dužinu nakrájíme na kostky velké 3 cm.
V kastrolku rozpustíme máslo, přidáme dýni, sůl a podlijeme asi 50 ml vody, přikryjeme pokličkou a dusíme za občasného míchání 15 až 20 minut. Rozvařenou dýni rozmixujeme na pyré.
Suroviny na 12 cupcakes
180 g dýňového pyré
90 g másla
2 vejce
2 lžíce tekutého medu
130 g třtinového cukru
10 g vanilkového cukru
210 g hladké pšeničné mouky
1½ lžičky prášku do pečiva
¼ lžičky jedlé sody
špetka soli
1 lžička skořice
¼ lžičky mletého hřebíčku
¼ lžičky mletého badyánu
větší špetka nastrouhaného muškátového oříšku
½ sklenice švestkových povidel
Do formy na muffiny o ∅ 5 cm vložíme papírové košíčky.
Máslo necháme roztopit v kastrolku a krátce vychladnout. Mouku promícháme s práškem do pečiva, sodou a kořením.
Do větší mísy dáme dýňové pyré, přidáme vejce, med a prochladlé roztopené máslo, a dobře promícháme. Přidáme oba cukry a opět promícháme. Na závěr zapracujeme do těsta připravenou mouku s kořením.
Těsto naplníme do cukrářského sáčku s kulatou špičkou a košíčky těstem naplníme do jejich poloviny. Do každého košíčku do středu dáme na těsto vrchovatou lžičku povidel. Pokud jsou povidla moc hustá, můžete je zředit ovocným čajem. Na povidla nastříkáme opět tenkou vrstvu dýňového těsta. Těsto na povrchu uhladíme dohladka lžičkou namočenou ve vodě.
Pečeme 25 minut v troubě vyhřáté na 180°C s horkovzduchem. Zda jsou cupcakes upečené zjistíme zapíchnutím špejle, pokud zůstane po vytažení čistá, jsou hotové. Cupcakes necháme vychladnout.
Krém
400 g smetanového termizovaného sýru (Philadelphia, Fénix)
200 g smetany na šlehání
10 g vanilkového cukru
20 g moučkového cukru
Smetanový sýr, smetanu a cukr vyšleháme na hustý krém. Nejdříve zapneme šlehač na malou rychlost, po minutě zvýšíme na plnou rychlost, šleháme cca 2 minuty, až bude krém téměř vyšlehaný, snížíme rychlost opět na nízkou a krém došleháme, aby byl dostatečně pevný, ale nepřešlehal se.
Krém naplníme do cukrářského sáčku s kulatou špičkou a nazdobíme povrch cupcakes. Špachtlí krém na vrcholku uhladíme na hladkou plochu.
Zdobení
80 g bílé čokoládové čočky
10 g plnotučného mléka
15 g másla
gelová barva Wilton – oranžová
cukrové zdobení Wilton Halloween
Ve vodní lázni na mírném plameni rozpustíme ⅔ čokolády s máslem a mlékem. Vyjmeme z vodní lázně a za stálého míchání přidáváme postupně zbývající čočky. Čokoláda by se měla lesknout a lehce začít tuhnout. Přimícháme do ní barvu (množství podle potřeby intenzity barvy). Takto připravenou čokoládu naplníme do jednorázového cukrářského sáčku, ustřihneme malý kousek špičky, a čokoládu nastříkáme v proužcích na cupcakes. Ozdobíme cukrovým sypáním.