Mám skvělé zákazníky, a tak mi sem tam i něco přinesou :-). Mlýnek na mák po babičce, starou váhu, staré sítko na cukr, hromadu sušených rajčat… „Pán se psem“ mi už docela dávno přinesl sirup ze smrkových výhonků vlastní výroby, ze kterého jsem udělala želé. Na nedělním výletě na Alexandrovu rozhlednu nad Adamovem s Yuhi z Ebisu jsem natrhala i nějaké smrkové větvičky, které padly do drobenky a na ozdobu, a tak vznikl tenhle neobvyklý dort.
Korpus
150 g hladké mouky
60 g jemně mletých vlašských ořechů
100 g moučkového cukru
1 lžička soli
1 vejce
185 ml slunečnicového oleje
125 ml podmáslí
1 lžička vinného octa
½ lžičky jedlé sody
100 g šípkového džemu
Dno dortové formy o ∅ 24 cm vyložíme pečicím papírem a boky vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.
Mouku prosejeme spolu s cukrem a zamícháme do ní sůl.
Vejce vyšleháme v misce metličkou, postupně k němu za stálého šlehání přiléváme olej, vznikne směs lehce připomínající majonézu. Následně zašleháme podmáslí a přimícháme sypké suroviny.
Ve skleničce rozmícháme ocet se sodou, vznikne pěna, kterou rychle zamícháme do těsta. Je potřeba pracovat opravdu rychle a ocet se sodou smíchat až těsně před přidáváním do těsta. Těsto ihned nalijeme do připravené dortové formy, uhladíme na povrchu a dáme péct. Pečeme 30 minut v troubě předehřáté na 170°C s ventilátorem. Zda je těsto upečené, poznáme špejlí, pokud zůstane po vytažení z těsta čistá, je hotové.
Po upečení korpus ihned potřeme šípkovým džemem a necháme vychladnout na roštu.
Krém
150 g másla
400 g termizovaného smetanového sýra (Philadelphia, cream cheese…)
80 g moučkového cukru
Máslo utřeme s cukrem do pěny (třeme asi 10 minut), přidáme sýr a krátce zašleháme, aby se dobře spojil s máslem.
Vychladlý korpus uzavřeme do dortové obruče a potřeme jej krémem. Ten na povrchu uhladíme a dort dáme na hodinu vychladit do ledničky.
Smrčkové želé
100 ml sirupu se smrkových výhonků
3 plátky želatiny (12 g)
Želatinu namočíme do trošky studené vody a necháme ji nabobtnat (připomíná pomačkaný igelitový sáček).
Nabobtnalou želatinu vymačkáme, dáme ji do kastrolku, přidáme smrkový sirup a 100 ml vody a na mírném plameni ji zahříváme, dokud se nerozpustí. Nesmí ovšem projít varem.
Želatinu necháme lehce vychladnout, na vychlazený dort ji nalijeme, až začne trošinku houstnout. Dort vrátíme opět na hodinu do ledničky, aby želatina ztuhla. Během toho si připravíme drobenku.
Smrčková drobenka
několik smrkových jehliček
30 g hrubé mouky
30 g másla
15 g moučkového cukru
Jehličí nasekáme velmi najemno. Promícháme spolu s moukou, máslem a cukrem a vytvoříme drobenku. Tu dáme na plech vyložený pečicím papírem a dáme ji na 15 minut péct do trouby vyhřáté na 170°C.
Po upečení se drobenka na plechu spojila a připomínala sušenku. K ozdobení dortu je potřeba ji nalámat na malé kousky.
Teda o smrčkovém dortu jsme ještě neslyšeli. Určitě zkusíme!
Vy můžete zkusit náš rozvoz pizzy po Praze, třeba Vám zachutná 🙂
Tak to je opravdu velmi zajímavý nápad!
NEPLECHA NA PLECHU
Dobrý recept. Moje dcera Anna byl potěšen.
Dobrý den, od kamaráda jsem obdržela sirup ze smrkových výhonků tak jsme se hned vrhla na Váš dort! A musím jen napsat, že měl velký úspěch! Neskutečně dobrý dort! A ten kdo nemá k dispozici tento sirup, rozhodně se tohoto dortu nevzdávejte, zkuste jiný sirup, protože ta celková chuť dortu je úžasná. Od korpusu až po želé!!
Děkuji moc za tento recept a už teď vím že jsme ho rozhodně nepekla naposledy!!
Katka
Smrkový dort je skvělý nápad – loni jsem vyráběla (a ještě nesnědla) smrkové želé a smrkový med, v zásobě mám i domácí šípkovou marmeládu, tak už se těším na vhodnou příležitost k vyzkoušení tohoto receptu!
Ať se Vám daří a máte čas dávat své zajímavé recepty na blog!
Díky