Vláčný ořechový korpus s podmáslím a solený karamelový krém ze smetanového sýra.
Suroviny
150 g hladké mouky
60 g jemně mletých vlašských ořechů
100 g moučkového cukru
1 lžička soli
1 vejce
185 ml slunečnicového oleje
125 ml podmáslí
1 lžička vinného octa
½ lžičky jedlé sody
Dno dortové formy o ∅ 24 cm vyložíme pečicím papírem a boky vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.
Mouku prosejeme spolu s cukrem a zamícháme do ní sůl.
Vejce vyšleháme v misce metličkou, postupně k němu za stálého šlehání přiléváme olej, vznikne směs lehce připomínající majonézu. Následně zašleháme podmáslí a přimícháme sypké suroviny.
Ve skleničce rozmícháme ocet se sodou, vznikne pěna, kterou rychle zamícháme do těsta. Je potřeba pracovat opravdu rychle a ocet se sodou smíchat až těsně před přidáváním do těsta. Těsto ihned nalijeme do připravené dortové formy, uhladíme na povrchu a dáme péct. Pečeme 30 minut v troubě předehřáté na 170°C s ventilátorem. Zda je těsto upečené, poznáme špejlí, pokud zůstane po vytažení z těsta čistá, je hotové. Korpus necháme vychladnout ve formě na roštu.
Krém ze soleného karamelu
200 g másla
400 g termizovaného smetanového sýra (Philadelphia, cream cheese…)
200 g Salka karamel
1 lžička mořské soli (nejlépe šupiny)
Pokud neseženete již hotové Salko karamel, můžete povařit dvě hodiny uzavřenou konzervu klasického Salka ve vodě. Plechovka musí být během vaření celá ponořená ve vodě.
Máslo utřeme do pěny (třeme asi 10 minut), přidáme sýr a karamel a krátce zašleháme, aby se dobře spojily s máslem. Na závěr jen krátce zašleháme sůl.
Skládání dortu
50 g karamelových sušenek (např. Lotus)
ovoce
Sušenky nadrtíme případně pomeleme.
Vychladlý korpus opatrně vyjmeme z formy a uzavřeme jej do dortové obruče. Potřeme jej krémem a posypeme nadrcenými sušenkami. Ozdobíme ovocem a necháme dvě hodiny vychladit v ledničce.
Vypadá to krásně! 🙂 Jste moc šikovná. Jen trošku nechápu ty borůvky. Zdá se mi, že na fotce zbytečně ruší. 🙂