Na přání jsem konečně udělala Red Velvet Cake a musím říct, že je to velká láska :-). Měla jsem k tomuto dezertu trochu averzi, protože se do něj přidává hodně červeného barviva, ale nejsem v tomto směru až tak extrémní, tak jsem překonala i tuto nechuť. Hutný, těžký, ale lahodný dortík, spolu s lehce slaným krémovým sýrem byl prostě geniální – opravdu sametový. Studovala jsme na něj různé recepty, ale vsadila jsem opět na osvědčené Moje wypieki, takže vlastně recept Bakerelly. Dort je docela nákladný, protože spotřebujete hodně sýru Philadelphia, ten se dá prý nahradit našim Fénixem, ale to jsem zatím nezkoušela. Máte s tím zkušenosti? Případně jiné tipy?
Suroviny
400 g hladké mouky
200 g moučkového cukru
1 lžíce kakaa
1 lžička soli
2 vejce
370 ml slunečnicového oleje
250 ml podmáslí
60 ml červeného tekutého barviva nebo půl lžičky gelové barvy
semínka z půlky vanilkového lusku
1 lžíce vinného octu
1 lžička jedlé sody
Dna dvou dortových forem o ∅ 22 cm vyložíme pečicím papírem a boky vymažeme máslem.
Mouku prosejeme spolu s cukrem, kakaem a zamícháme do ní sůl.
Dvě vejce vyšleháme v misce vidličkou nebo metličkou, postupně k nim za stálého šlehání přiléváme olej, vznikne směs lehce připomínající majonézu. Následně zašleháme podmáslí a barvivo. Přimícháme sypké suroviny.
Ve skleničce rozmícháme ocet se sodou, vznikne pěna, kterou rychle zamícháme do těsta. To rovnoměrně rozdělíme do dvou dortových forem. Je potřeba pracovat rychle a ocet se sodou smíchat až těsně před přidáváním do těsta.
Pečeme 30 minut v troubě předehřáté na 180°C s ventilátorem. Zda je těsto upečené poznáme špejlí, pokud zůstane po vytažení z těsta čistá, je hotové. Korpusy vytáhneme z forem a necháme je vychladnout na roštu. Vychladlé korpusy na horní straně zarovnáme, seřízlé části v rukou rozdrolíme na drobečky, které použijeme na ozdobu dezertu.
Krém
600 g sýru Philadelphia
200 g másla
200 g moučkového cukru
semínka z půlky vanilkového lusku
Máslo s cukrem a vanilkou utřeme do pěny (třeme asi 10 minut), přidáme sýr a zašleháme jej, aby se dobře spojil s máslem. Krém dáme na 30 minut vychladit do ledničky.
Skládání dortu
Na podnos položíme jeden korpus, rozetřeme na něj polovinu krému a přikryjeme jej druhým korpusem. Boky a vršek dortu potřeme zbývajícím krémem. Na závěr vršek posypeme drobečky těsta. Dort necháme na chladném místě odležet alespoň dvě hodiny, nejlepší je až následující den.
Hezký den,
recept je moc dobrý, dnes odzkoušeno 🙂 Red velvet cake jsem dělala teprve podruhé, a podařilo se. Poprvé jsem zkoušela podle tohoto receptu https://erecepty.eu/red-velvet-cake/ do kterého se dává mascarpone a také nám moc chutnal. Nevím který byl lepší, už je to rok co jsem ho pekla, ale vzpomínám, že se po něm jen zaprášilo. Nejsem moc na těžké dorty, ale na tomto skvělém dortu si vždy moc pochutnám. Doporučuji
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Muzu upect pouze v jedne forme najednou a potom rozkrojit? Nemam dve formy a nechce se mi to delat nadvakrat. Neuskodi to nadychanosti?
Už se to v diskusi řešilo, musíte péct ve dvou formách.
Dobré odpoledne, chtěla bych se zeptat, jestli u tohoto dortu nevadí, pokud bych jej pekla ve středu a jedl by se až v pátek? Děkuji
Nevadí, odležení mu prospěje.
Skvěle, děkuji moc za odpověď!
Pekla jsem již několikrát RVC podle jiného receptu (místo oleje bylo máslo), tak jsem si včera řekla, že vyzkouším i tuto verzi s olejem, ze které jsem měla dříve trochu obavy. Nicméně jsem zjistila, že recept funguje perfektně, dort se povedl a žádný olej se z něj nevylučoval. Podle mého (laického) názoru je klíčové dobré propojení vajička s olejem do "majonézové" konzistence (já teda použila šlehač). Místo slunečnicového oleje jsem použila řepkový, a do krému místo vanilky dala citronovou kůru.
Rozhodně se tedy nebojte tento recept vyzkoušet.
Dá se sehnat na ebay. Je to poměrně drahá sranda. Ale koupila jsem. Chci zkusit zda to opravdu jde. Kamarád cukrař z vyhlášené cukrárny mi "slibil", že se povede. No uvidím.
Tak dejte potom vědět, jak to dopadlo.
Místo Sýru můžete dát Mascarpone, je to s ním úplně suprové nebo se dá použít i levnější varianta Pomazánkové čisté máslo, nejvíce nasládlé a vhodné k tomuto korpusu je od Madety. Zdravím a pěkné pečení Silva
Dobrý den, je mi moc líto, že vám zde musím napsat negativní zkušenost ač vaše stránky jsou moc krásné. Dnes jsem pekla váš Red velvet cake a skončil v koši..:o/ Toho oleje je tam strašně moc, až mi olej prokapával z formy dolů do trouby. Opravdu ho tam má být tolik? I po rozkrojení to bylo celé olejové až nedobré. Už při míchání těsta se mi suroviny nechtěly propojit. Tak jsem nakonec musela upéct jiný bezolejový. Pokud ho tam má být tolik, tak vůbec nevím v čem jiném jsem mohla udělat chybu.. Přeji krásný den a spoustu dalších pečících chvilek:o)
Ten RVC jsem pekla už asi 30x a pokaždé se povedl, naposledy dnes. Pokud se Vám odděloval olej, tak jste to měla špatně zamíchané. V poměru surovin chyba není.
Zkuste recept od sweet melange, ten delam ja a je mnamozni, vsem moc chutnal, bez barviva se da take, je ten dort akorat hnedy, myslim, ze to nicemu nevadi a krem z mascarpone 🙂
Pavla
Sýr Philadelphia nahrazuji creamcheese – prodávají v Kauflandu. Myslím, že je to pod tou jejich značkou K-Clasic.
Obsah tuku v sušině i obsah sušiny je stejný jako u philadelphie.
Mužu dát místo sýru Philadelphia Lučinu?
Doporučuji fénix nebo nějaký jiný termizovaný smetanový sýr, tipy jsou v diskuzi. Lučina má trochu jinou konzistenci.
Já zas někde četla že do pravého RVC se barvivo nedává vůbec. Jeho červenou barvu způsobí chemická reakce mezi podmáslím a kakaem, ale takové kakao tady asi neseženeme.:-)
Někde jsem se dočetla, že se místo barviva může přidat červená řepa…
Už se to řešilo ve starších komentářích.
Tak barvu jsem dala od oka – a je takovy nafialovely. 🙂
na barvě nezáleží 🙂 jak chutná?
Nedávno můj kolega objevil geniální cream cheese, který se jmenuje Mandava. S Fénixem jsem ho taky porovnávala, ale ten je trochu tvarohovější do Lučinovata. Tu Mandavu prodávají v Tescu a je v regálu hodně blízko Philladelphii. Bez slevy stojí 20 Kč za 120 gramů.
Děkuji, vyzkouším.
Já používám pomazánkové máslo z alberta a nikdo si zatím nestěžoval, právě naopak 🙂
Fénix jsem nastudeno (do krémů) nezkoušela, ale podle tučnosti a složení by měl fungovat dobře, já ho měla jen na chlebu a fajn:)
Jinak buď Philadelphie nebo PicFrisch z Lidlu, slušné, obsah tuku dostatečný, narozdíl od Philadelphie navíc bez stabilizátorů.
A dort vypadá krásně, taky mám RVC ráda, i když ten Bakerellin recept jsem nezkoušela, pamatuju si, jak na něj Chez Lucie děsně nadávala:)
Farfallo, díky moc za radu, PicFrisch vyzkouším. Lucii jsem také četla, ale já si nemůžu stěžovat, už jsem ho podle tohoto receptu pekla několikrát a pokaždé se povedl.
Hmmm, mňam, co víc dodat, co už nebylo řečeno. Marynko, ty jsi prostě bohyně sladké kuchyně!
Tak mě dort zaujal podle fotek (co to tam je za červenou kostku?!) a po přečtení receptu ho mám chuť vyzkoušet….tento týden má dcera narozeniny….takže příležitost by byla 😉 Ale co ta gelová barva? Kde bych ji mohla pořídit (jsem taktéž z Br.) a jak vybrat….existuje více druhů? Děkuji za případnou radu a Vaše skvělé recepty! 🙂
V Brně se dají koupit gelové barvy od Wiltonu u Fialy nebo v CS Gostol. Odstín red 906 nebo christmas 302.
Vypadá vážně krásně, ačkoli nejsem zastáncem těžkých dortů, Red Velvet mě už dlouho láká, až bude příležitost, asi využiji Tvé inspirace 🙂
Taky moc nemusím těžké hutné dorty, ale tohle je fakt blaho 🙂 Doma se dožadují dalšího a to jsou jejich jazýčky pěkně rozmlsané.
Ježiš, ten tak krásně vypadá! To barvivo tam mě ale štve…Viděla jsem i recept s červenou řepou 🙂
Jo, červená řepa se dá použít taky, ale při pročítání všemožných návodů a rad jsem zjistila, že nebarví úplně dobře a ani ta chuť není úplně nejlepší, tak jsem nakonec raději zvolila gelovou barvu.